Już jakiś czas bawię się stronkami, jednak na razie było to od tak dla zabawy. Dotąd robiłem stonki we Front Page’u, ale stwierdziłem tak jak inni ze program jest do bani. Zainteresowałem się teraz flashem i dreamweaverem. To chyba najodpowiedniejszy edytor dla mnie, przetestowałem ich wiele i jakoś wole oprócz kodu mieć możliwość ingerencji w stronke w widoku graficznym. Kupiłem sobie kilka książek, o dreamweaverze, flashu. Chciałbym się tym kiedyś zajmować na poważnie, bo stwierdziłem ze to mi będzie przynosić najwięcej przyjemności z innych możliwych prac w życiu i jeszcze za to kasa. Do czego zmierzam, walnolem krótkie info o sobie, bo teraz będę tutaj bywał zdaje się częściej, żeby nie powiedzieć często. Dopiero się powoli uczę, trochę z książek trochę sam kombinuje i dlatego postanowiłem zarejestrować się na to forum, od czasu do czasu jak będę potrzebował pomocy to się zgłoszę to zawodowców o jakąś wskazówkę czy coś. I od razu na przywitanie mam kilka podstawowych spraw, czytałem gdzieś o tym, ale to było dano i teraz mogło się pozmieniać jak np. system kodowania stron ISO, więc wole się upewnić, czy dowiedzieć. Fajnie by było gdybyście pomogli początkującemu webmajsterkowiczu.
1. Sprawa pierwsza dotyczy, samego początku strony, żeby był, autor, slowa kluczowe itd. Czysta stronka gdy zaczynam prace w dreamweaverze wygląda tak:
Przydało by się tutaj gdzies wepchnąc coś takiego nie?<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN">
<html>
<head>
<title>Untitled Document</title>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-1">
</head>
<body>
</body>
</html>
I będzie gut czy cos jest źle? Wziąłem to z jakiejś stronki, tylko nie bardzo się orientuje co wpisać w linijkę prawa właściciela, język, i to linijkę zaraz nad adresem email.<META NAME="Keywords" CONTENT="Słowa kluczowe">
<META NAME="Description" CONTENT="Opis strony">
<META NAME="Author" CONTENT="Autor strony">
<META NAME="Copyright" CONTENT="Prawa właściciela">
<META NAME="Subject" CONTENT="Temat strony">
<META NAME="Language" CONTENT="Język">
<META NAME="Robots" CONTENT="All">
<META http-equiv="Reply-to" CONTENT="mó[email protected]">
<META http-equiv="Content-Type" CONTENT="text/html; charset=ISO-8859-2">
Tak się chciałem tylko upewnić bo nie chce na początku strony popełnić jakiegoś błędu.
2. Sprawa bardzo mnie zaciekawiła, od teraz działam tylko i wyłącznie w Dreamweaverze MX, nie doszła jeszcze do mnie książka która zamówiłem a bardzo mnie to ciekawi wiec nie będę na nią czekał tylko zapytam.
Wiele stron www ma jakieś rysunki, czy tło od samej krawędzi przeglądarki do drugiej krawędzi. To wszystko ludzie upychają w tabelki. Ja jak tworze nowa tabelkę to nie dotyka ona końca krawędzi strony, mimo iż dam LEFT we właściwościach. Jak to zrobić żeby „cos” w tabelce było zaraz przy krawędzi strony?
3.. Trzecia sprawa, jest dla mnie szalenie ważna i zagmatwana. A na pewno jest ważna dla moich przyszłych klientów. Mam 17 calowy monitor, rozdzielczość mam ustawiona na 1152x864. Gdy robię stronke to walne tabelkę na środek wstawię tam jakiś rysunek czy cos i jest zdaje się dobrze. Potem zmienię rozdzielczość na 800x600 i nie wygląda źle. Jednak gdy rysunek będzie dłuższy to się na pewno nie zmieści na rozdzielczości 800x600 i strona się rozciągnie co jest fatalnym efektem. Da się w ogóle zrobić żeby jakiś rysunek na samej górze, był od krawędzi do krawędzi strony zarówno w rozdzielczości 800x600 jak i wyższej??? Siedziałem nad tym sporo czasu, kombinując i kombinując, pomocy. Jak dobrze wykonać stronke żeby było dobrze widoczna we wszystkich rozdzielczośćiach, w ogóle robić ja w 800x600 czy jak?????
Zdaje się że na początek tyle chciałem wiedzieć.
Pozdrawiam
Ronin
PS: Zajefany serwis, byłem na webhelpie i na czymś tam jeszcze, ale żaden się do tego nie umywa !!! Piękna robota !!