kodowanie

HTML to podstawy w dziedzinie tworzenia stron WWW, Style CSS warto opanować, bowiem za ich pomocą można dostosować odpowiednio wygląd swojej witryny WWW. Zagłębiamy się dalej i udostępniamy w tym forum możliwość zadawania pytań o JavaScript.
ODPOWIEDZ
lorcyk
Nowy
Nowy

kodowanie

Post autor: lorcyk »

witam mam mały problem w pliku index.php jest osadzony skrypt newsów cutenews po dodaniu newsa nie am polskich znaków dodam ze w pliku jest linia <META HTTP-EQUIV="Content-type" CONTENT="text/html; charset=iso-8859-2"> nawet plik index zaladowałem do prograu który automatycznie koduje strone w iso-8859-2
slawko
Nowy
Nowy
Kontakt:

Re: kodowanie

Post autor: slawko »

Jeżeli newsy masz w bazie danych to musisz zmienić kodowanie w bazie danych na latin 2
jak korzystasz z pdo to w skrypcie odpowiedzialnym przy połączeniu z bazą danych

Kod: Zaznacz cały

$pdo = new PDO('mysql:host=localhost;dbname=baza','user','password', array(PDO::MYSQL_ATTR_INIT_COMMAND=>"SET NAMES latin2"));
	$pdo -> setAttribute(PDO::ATTR_ERRMODE, PDO::ERRMODE_EXCEPTION);

A nie lepiej zmienić kodowanie na utf8?
lorcyk
Nowy
Nowy

zmiana na utf-8 nic nie daje skrypt nie opiera sie o mysql wiec tam ziana nic nie daje tak jak pisałem na stronie znaki mam ok ale w skrypcie na tej samej stronie nie działają polskie znaki łą ale ęś są poprawne jak to naprawić?
slawko
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: slawko »

Możesz pokazać tą stronę ze skryptem który pobiera newsy?
lorcyk
Nowy
Nowy

to jest link do strony
http://www.lorcyk.pl/wtz/index.php

jak coś zauważysz to pisz
ODPOWIEDZ