loadMovie od zadanej klatki

Technologia Flash, czyli animacja na potrzeby stron WWW to świat daleko odbiegły od zwykłego programowania i kodu. Zapytaj o pomoc i podziel się z nami Twoimi problemami z zakresu Flasha.
lukas0816
Nowy
Nowy

loadMovie od zadanej klatki

Post autor: lukas0816 »

Witam. Pewnie jest to kolejne trywialne pytanie z mojej strony ale jak odpalić film ładowany z zewnatrz od zadanej klatki...?Niestety kosmiczna składnia typu

Kod: Zaznacz cały

loadMovie(film.gotoAndPlay(10));
nie dziala, czego też sie spodziewałem. Probowałem jeszcze nazwac daną klatkę w filmie zewnetrznym, np. "d1" i robic cos podobnego do powyzszego przykładu

loadMovie(film,"d1");
ale jak mozna było sie spodziewac to tez nie dziala:/

Macie jakis sprawdzony pomysł na to?

OK, widze, że troche z tym przykładem namieszałem...

Chodzi konkretnie o puszczenie załadowanego wcześniej filmu od zadanej klatki... Guglam już jakiś czas ale niestety żadne rozwiązanie narazie nie działa:/ Pozdrawiam, Ł
panam
Nowy
Nowy

Re: loadMovie od zadanej klatki

Post autor: panam »

Może zamiast goglać użyj wyszukiwarki na forum. To dość popularny temat :)
Jak będziesz zadawał trywialne pytania to przestaniesz otrzymywać odpowiedzi...
lukas0816
Nowy
Nowy

Post autor: lukas0816 »

Dzięki za super odpowiedź. Bardzo mi pomogłeś...

A tak serio, nie prosiłem o gotowca. Zawsze szukam najpierw podobnych problemów na forach bo są to zwykle przypadki powtarzające się. Czasem zapomni się przecinka czy tam kropki i człowiek siedzi nad kodem i się zastanawia dlaczego to ustrojstwo nie działa... Wszystkie odpowiedzi jakie znalazłem niestety nie wyjaśniły mi jak to wykonać, a to co robiłem wg. tych podpowiedzi nie działa u mnie:/ Poniżej linki do tego co znalazłem:

http://www.webinside.pl/forum/viewtopi ... oadMovie/

Więc jak widać problem jest i się powtarza więc może w końcu ktoś poda jakiś sensowne rozwiązanie dla dobra ogółu.

Niektóre z rozwiązań jakich próbowałem, gdzie zewSWF to mc do którego ładuje zewnętrzne swf-y a animacja to zmienna jakie przyporządkowuje odpowiedniego swf-a

if(zewSWF.loadMovie(animacja)){
	zewSWF.gotoAndPlay(11);
}
ew. umieściłem mc (anim) w zewnętrznym swf-ie i nim chciałem sterować

zewSWF.loadMovie(animacja)
zewSWF.anim.gotoAndPlay(11);
i wiele innych rozwiązań też już próbowałem ale na bieżąco je usuwałem żeby nie zaśmiecać kodu.
panam
Nowy
Nowy

Post autor: panam »

Było na forum pisane że jak ładujesz zewnętrznego SWFa to najpierw musi być załadowany a później odpalasz go z klatki jakiej chcesz... Możesz np. w pierwszej klatce dać stop(); i niech będzie pusta to uzyskasz zapewne efekt który chcesz,..
ODPOWIEDZ