[Artykuły] Kod nieczytelny
[Artykuły] Kod nieczytelny
Tak ostatnio czytalem ten nowy art o operatorach w php i stwierdzilem, co nastepuje:
DAJCIE NO LUDZIE KOD W CZCIONCE ROWNOODLEGLEJ!
hmm no tak, jest tam taki fragment - "Zapewne zauwazyliscie, ze uzylem nowego operatora '.' " hmmm co? jakie '.' ? ja tu nie widze zadnego '.' ! Aaaa! Jest! A juz myslalem, ze to koncowka innego znaku, bo wlasciwie sie z nim zlewa w jedna pogmatwana calosc...
hmm sory jesli ten temat byl juz poruszany, ale skoro tego nie ma, uznalem to za sprawe wysokiej rangi.
DAJCIE NO LUDZIE KOD W CZCIONCE ROWNOODLEGLEJ!
hmm no tak, jest tam taki fragment - "Zapewne zauwazyliscie, ze uzylem nowego operatora '.' " hmmm co? jakie '.' ? ja tu nie widze zadnego '.' ! Aaaa! Jest! A juz myslalem, ze to koncowka innego znaku, bo wlasciwie sie z nim zlewa w jedna pogmatwana calosc...
hmm sory jesli ten temat byl juz poruszany, ale skoro tego nie ma, uznalem to za sprawe wysokiej rangi.
Re: [Artykuły] Kod nieczytelny
Nikt mnie nie slucha? Jesli sie myle to niech ktos to powie bo moze ja nie mam wyczucia co do sensu moich wypowiedzi. Niech ktos cos powie w tym temacie! Cokolwiek! Ruszcie sie!
ps. i nie zapomnijcie o tym, dlaczego ten temat powstal
ps. i nie zapomnijcie o tym, dlaczego ten temat powstal
-
Grzegorz Winiarski
- Nowy

No cóż to jest mój artykuł więc odpowiedź będzie pewnie subiektywna, ale wydaje mi się, że troche przesadzasz, tą kropke widać wyraźnie poza tym gdybys czytał uważnie ten artykuł to byś wcześniej sie domyślił o jaki operator chodzi.
Co do czcionki to nic nie da się zrobić, gdyby ją zmienić to cały layout byłby do wywalenia.
Co do czcionki to nic nie da się zrobić, gdyby ją zmienić to cały layout byłby do wywalenia.
Co ty gadasz, przeciez to mala zmiana w css. Jest tam klasa .code i wystarczy zmienic czcionke na "Courier New" zamiast "MS Sans Serif"albo cos i nie sadze zeby caly layout bylby do wywalenia.
No moze z ta czcionka lekko przesadzilem ale kod i tak jest nieczytelny.
nadal pozostaje przy swoim. Sprawdzilem jak to wyglada z "Courier New" na 12px i wierz mi, ze layout nie stracil przy tym na swojej wartosci.
a co do arta, to nic do niego nie mam, jest bardzo fajny. I tu nie chodzi wlasnie o ta kropke bo latwo jest sie domyslec, ale gdybym byl zielony w php i czytal ten art pierwszy raz to bym raczej za pierwszym razem tego nie zobaczyl.
No moze z ta czcionka lekko przesadzilem ale kod i tak jest nieczytelny.
nadal pozostaje przy swoim. Sprawdzilem jak to wyglada z "Courier New" na 12px i wierz mi, ze layout nie stracil przy tym na swojej wartosci.
a co do arta, to nic do niego nie mam, jest bardzo fajny. I tu nie chodzi wlasnie o ta kropke bo latwo jest sie domyslec, ale gdybym byl zielony w php i czytal ten art pierwszy raz to bym raczej za pierwszym razem tego nie zobaczyl.
-
Grzegorz Winiarski
- Nowy

No cóż może masz racje, ale ja w sprawie czcionki niestety nic nie moge zrobić. Za to cieszę się, że podobał Ci się artykuł 
No to w takim razie apel do Dawida albo innego Admina - taka czcionka naprawde duzo by zmienila (na dobre oczywiscie). Przemyslcie to - a inni tez niech sie wypowiedza - czy chca czy nie. Nie mozna juz dodac ankiety ale ja daje + dla czcionek rownoodleglych.
-
Kamil Kierzkowski
- Zaczyna działać

już jest ankieta 
wg mnie czcionka jest w porządku
wg mnie czcionka jest w porządku
NIEEEEEEEEEE!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Priest!! Zle sformulowales pytanie
Pytanie powinno brzmiec:
"Czy sadzisz, ze kod w zasobach WI, powinien byc wyswietlany w czcionce rownoodleglej?"
Bardzo prosze zmien temat, albo zrob nowa sonde, bo w tych pytaniach jest diametralna roznica!
Priest!! Zle sformulowales pytanie
"Czy sadzisz, ze kod w zasobach WI, powinien byc wyswietlany w czcionce rownoodleglej?"
Bardzo prosze zmien temat, albo zrob nowa sonde, bo w tych pytaniach jest diametralna roznica!
-
Kamil Kierzkowski
- Zaczyna działać

zmieniłem ankiete, przepraszam wszystkich, którzy zagłosowali do tej pory 
dzieki Priest. Bardzo jestem ciekaw co inni sadza o tym.
Wg. mnie to jest niepotrzebne. Przecież na stronie WI nie edytuje się zamieszczonego kodu, więc coś takiego jest zbyteczne. Jak ktoś będzie chciał skopiować taki kod, to po prostu go zaznaczy i wklei do Notatnika.
-
Michał Fikus
- Przelotem

Moim zdaniem czytelność zasobów na WI wogóle pozostawia wiele do życzenia. Co do samego kodu, to poza czcionką równoodległą powinno być kolorowanie składni i numerowanie lini.
Odstęp między liniami też przydałby się większy... nie mówiąc o tym, iż do czytania artykułów przydałaby się szersza tabela (no ale to koliduje z aktualnym designem).
Odstęp między liniami też przydałby się większy... nie mówiąc o tym, iż do czytania artykułów przydałaby się szersza tabela (no ale to koliduje z aktualnym designem).
-
Krzysztof Aszkiełowicz
- Zaczyna działać

- Kontakt:
Mi też się to marzyMichał Fikus pisze:Moim zdaniem czytelność zasobów na WI wogóle pozostawia wiele do życzenia. Co do samego kodu, to poza czcionką równoodległą powinno być kolorowanie składni i numerowanie lini.
-
Wojciech Kocjan
- Zaczyna działać

Nie do konca CMS jest oparty na PHPBB ;) (w zasadzie to tylko w zakresie obslugi sesji i autoryzacji uzytkownika). Aczkolwiek nad kolorowaniem kodu i numerowaniem linii trza pomyslec, moze wkrotce cos z tego wyjdzie.. :)Krzysztof Aszkiełowicz pisze:Mi też się to marzy :D ale niestety nie ja pisałem system nie mogę zmieniać nic :P, a CMS jest oparty na PHPBB wieć tylko drobna implementacja z forum. Trzeba złożyć wniosek do DAWIDA :D:P
Czcionka "Courier New" i podobne (ogólnie: _typewriter) są specjalnie przeznaczone do pisania kodu, więc dla mnie bez sensu jest dawanie Ariala w kodzie.
poza tym nawet na forum, i ogolnie na calym WI jest wg mnie naduzywany Arial. jest on przy dluzszych tekstach naprawde nieczytelny, strasznie sie czyta (przynajmniej dla mnie). jesli cokolwiek da rade zrobic, to bym prosił verdane.
poza tym nawet na forum, i ogolnie na calym WI jest wg mnie naduzywany Arial. jest on przy dluzszych tekstach naprawde nieczytelny, strasznie sie czyta (przynajmniej dla mnie). jesli cokolwiek da rade zrobic, to bym prosił verdane.