[grafika] Top na strone

Tutaj uzyskasz cenne porady i słowa konstruktywnej krytyki na temat własnych projektów związanych z internetem.
ODPOWIEDZ
gorylek
Zaczyna działać
Zaczyna działać

[grafika] Top na strone

Post autor: gorylek »

Witam,
ostatnimi czasy myślałem czy nie zrobić sobie prekursora portfolia, nieraz prezentowałem tu i ówdzie moją skromną wiedze, rzucałem jakąś radą czy coś i od czasu do czasu ktoś komu pomogłem na jakimś forum, zwracał się do mnie z pytaniem o wykonanie jakiegoś projektu i był zainteresowanym moim portfoliem.
Jako że takowego nie posiadam bo nadal wiem za mało by zrobić coś żeby szczena opadła klientowi i zapomniał jak się języka używa, wolałem uczyć się, uczyć a w przerwach odpoczywać gdzieś w terenie ze znajomymi żeby mieć siły na dalszą nauke.
No ale myślę, w sumie nie musi być to moje portfolio, zrobiłem kilka prac dla innych, średnich w moim mniemaniu ze względu na niską płace i terminy liczone w 2-3 dniach (studia, prywatne życie i parę spraw nie zostawiają mi wiele czasu na poświęcenie się tematowi moich zainteresowań jakim jest webdesign) ale może poświęcić więcej czasu i stopniowo stworzyć własną witryne z małym CMS'em itp...

No i rozplanowałem co jak gdzie i dlaczego no i pasuje teraz zrobić layout. Pierwsza rzecz, mam Photoshopa na licencji studenckiej a jeżeli już komuś coś pokazać lub może jakąś reklamę w przyszłości umieścić czy cuś, pasuje witrynę zrobić w programie na licencji komercyjnej (Photoshop - 3000zł) lub poszukać alternatyw.
Alternatywa się znalazła i jest nią GIMP nad którym siedzę ostatnimi dniami (od 29 marca tego roku) i tak powstał mój pierwszy twór z użyciem paru pędzli itp itd etc który chciałem przedstawić, posłuchać krytyki żeby mieć motywacje na wypracowanie czegoś ciekawszego.

Żeby przerwać na chwile mój monolog, oto praca o której mówię:
http://img209.imageshack.us/img209/4166/pracayh9.jpg

Pierwszy zarzut pewnie to czemu praca nie jest w kolorze. A no dlatego że myślę w takich klimatach zrobić swoją stronę. Po pierwsze dlatego że mam słabość do czarnego koloru a po drugie dlatego że jakoś mi tak do gustu przypadło.
Druga sprawa jest taka że na dole jest szary pusty pasek, myślę na niego coś wrzucić, może odpowiednio wygradientowaną i wycieniowaną grafikę która będzie imitowała zawijane nie wiem co (graficzka na której będzie menu a która będzie wyglądała jak by była zawinięta za szary pasek, dość prosty i ciekawy efekt który chce wykorzystać) także szarej przestrzeni na dole proszę się specjalnie nie czepiać :-)
Co do paska na górze koło którego jest Info, w tym miejscu będą pojawiać się krótkie komentarze, klient który najedzie na odnośnik którego nazwa jest niejasna lub na jakikolwiek inny, zobaczy krótką notatkę na temat działu.

No i to by było na tyle, proszę o konstruktywną krytykę, zdania w stylu dobrze/źle wiele nie wnoszą, małe uzasadnienie się przyda.
Yay Gree
Działa
Działa
Kontakt:

Re: [grafika] Top na strone

Post autor: Yay Gree »

...cóż, zrób i zalinkuj - to pogadamy

pozdrawiam
gorylek
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Przespałem się i jak rano zobaczyłem tą graficzke to poszła w kosz. Teraz planuje kolejną wersje (może dla odmiany ta będzie ostatnia ^_^). Top już jest, nad resztą popracuje wieczorem albo jutro. Wszelkie sugestie mile widziane. Pod zielone kółeczka dodam jakiś cień perspektywiczny lub coś co będzie symulować cień pod nimi bo mi się wydaje że tak same z siebie się średnio prezentują.

Następna wersja (musze tylko dobrać odpowiednią czcionke na top):
http://img516.imageshack.us/img516/1613/projektab2.jpg

Praca prawie skończona
http://img384.imageshack.us/img384/1536/projektmo5.png
indus

Post autor: indus »

Masz dobre chęci ale Twoje projekty odstraszają,
niestety koncepcja graficzna jest na słabiutkim poziomie.

Pracuj, projektuj i dużo oglądaj.

Ale zacznij od tego ostatniego.
gorylek
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Hehe, dzięki za ocene :-) niestety absolutnie się z nią jak na razie zgadzam. Cóż, to pierwsze kroki w Gimpie no i pierwsze kroki w grafice :-)
indus

Wytłumacz mi dlaczego nie zgadzasz się z moją opinią i w którym punkcie się nie zgadzasz ?

To że Twoje projekty odstraszają ?
mnie odstraszyly

Czy też że masz dużo oglądać i projektować ?
Marek_bf
Administrator
Kontakt:

Post autor: Marek_bf »

Oho, orzeł się pojawił. Sfruń na ziemię Indus, bo jeszcze wszystkich wystraszysz. :roll:
indus

???
Marek_bf

czy zaistniał jakiś problem z moją oceną ?
jeżeli daje się do oceny projekt trzeba liczyć się z różnymi opiniami,
dlatego nie rozumiem personalnych wycieczek w moim kierunku :) ?[/quote]
Marek_bf
Administrator
Kontakt:

Post autor: Marek_bf »

Cóż wpadłeś tutaj i pragniesz rozstawiać wszystkich po ścianach sugerując swoja wyższość, może nie byłoby w tym nic złego, gdybyś tę wyższość okazał, chociażby w merytorycznej dyskusja na temat tego, co jest złe a nie stwierdzeniu brzydkie i tyle. Takie opinie nikomu nie pomagają. Ja bym się nimi nie przejmował, ale ktoś wrażliwy różnie może to odebrać.

Nikt Ci się nie musi tłumaczyć z tego, co myśli na temat Twojej wypowiedzi i nie żądaj tego od innych tonem nauczyciela, Ciebie może odstraszać czyjaś strona WWW, mnie odstrasza Twoje strona WWW, ale pewnie się z tym nie zgodzisz tak jak z Twoją oceną nie zgadza się Gorylek, z tym że mnie nie obchodzi Twoje zdanie i nie będę Cię przepytywał, co i dlaczego o tym myślisz. Ale gdybym miał ją oceniać to napisałbym, co jest w niej nie tak, a nie stwierdził, że jest do niczego i tyle. Rozumiesz?

Dla mnie możesz zjechać dowolną stronę, tylko napisz w punktach, co jest nie tak, wtedy będą wszyscy wiedzieli ze znasz się na rzeczy, bo jak na razie napisałeś tyle, co może napisać uczeń 1 klasy podstawówki tonem profesora..
gorylek
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Eeeeee... :-D Panowie, jakieś małe nieporozumienie chyba :-)
niestety absolutnie się z nią jak na razie zgadzam
Gdzie Wy tam widzicie słówko NIE ? :-) Ja wiem że to jest słabe, moja pierwsza praca po zainstalowaniu Gimpa która w sumie jest zbitkiem pędzli :-) Ale wpadła mi w oko i pomyślałem że zobacze czy ktoś jeszcze ma równie dziwaczny gust :-) Niestety mam to do siebie że to co mi się podobało wczoraj, dzisiaj wydaje mi się brzydkie i próbuje dalej :-) W ten sposób moja strona powstaje od paru tygodni, ta wersja graficzki na nią (a raczej jej początek) była druga a obecnie pracuje nad nr 8 :-D Kto wie, może kiedyś w końcu zrobie coś co mi przypadnie do własnego gustu i w końcu strona powstanie a do tego czasu musicie mnie znosić :-)

Choć powiem wam szczerze że jak patrze na te moje wypociny (no może wychodza mi coraz lepiej ale i tak są w moim mniemaniu słabe, portfolio ma zachwycać) to chyba powinienem zostać przy pisaniu kodu ale niech mnie diabli, jak się upre to nie odpuszcze :-) Może coś w końcu wyjdzie jak należy :-D
!ans
Nowy
Nowy

Post autor: !ans »

Mam ten sam problem :-D
Kod dla mnie prosta sprawa i szybko się tego uczę, a z grafiką niestety cienko (też "korzystam?" z GIMP'a)
uniqueee

Post autor: uniqueee »

te topy, który wkleiłeś pozostawiają naprawde wiele do życzenia

tak jak pisał indus na początku zastanów sie jakie cechy posiadają "dobre strony", a potem staraj sie robić coś "podobnego" i może ludziom sie spodoba.

życze powodzenia!
gorylek
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Dobrze już dobrze :-D temat do zamknięcia :-) W końcu od czegoś trzeba zacząć a grafikiem nigdy nie byłem :] W końcu wypracowałem cosik w miare sensownego ale na razie zachowam to dla siebie. Stronke postanowiłem oprzeć na smartach (szablonach) tak żeby później jak już się troszke naucze jeżeli chodzi o grafike, prosto i bezboleśnie zmienić szate graficzną strony.

Pozdrawiam
Gorylek
ODPOWIEDZ