Jak w PHP wlaczyc polskie litery - PROSZE O POMOC

Języki, których efekty są wykonywane po stronie serwera. PHP, ASP czy CGI w połączeniu z bazami danych SQL dają niezwykłe możliwości budowy i zarządzania stron WWW. Tu zadajemy pytania oraz demonstrujemy kod, z którym mamy problem.
rysiul83

Jak w PHP wlaczyc polskie litery - PROSZE O POMOC

Post autor: rysiul83 »

Witam.
Mam problem, dla wiekszosci wyda sie blachy... Ale... Co zrobic aby w przegladarce wyswietlaly sie polskie litery, gdy strona jest tworzona w PHP.
Prosze o pomoc, zalezy mi na czasie. Pozdrawiam wszystkich.
Cotter
Nowy
Nowy

Re: Jak w PHP wlaczyc polskie litery - PROSZE O POMOC

Post autor: Cotter »

Polskie litery ustawia się z reguły za pomocą kodu html, a nie php. Robi się to deklarując sposób kodowania znaków używając deklaracji meta w kodzie html strony.

Kod: Zaznacz cały

<html>
<head>
<!-- tutaj ustawiasz kodowanie -->
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-2">
</head>
<body>
treść strony
</body>
</html>
Dla języka polskiego stosowane są dwa kodowania (charset): iso-8859-2 oraz utf-8. W nowoczesnych stronach zaleca się stosowanie kodowania utf.
rysiul83

Dzięki.

Post autor: rysiul83 »

Dzięki ale to nie w tym problem. Może źle sprecyzowałem. Chodzi o to, że serwer PHP od razu mi zwraca zamiast polskich literek inne znaki. W treści strony html jest wszystko bez problemu. Nie wiem czy to jest wina złego interpretatora PHP czy może po prostu istnieje jakaś funkcja która reguluje polskie znaki?
BaZa92
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: BaZa92 »

Jeśli ustawiłeś kodowanie dokumentu HTML to kod php powinien być wyświetlany poprawnie. A może wyświetlasz rekordy z bazy danych?
kulmen
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: kulmen »

Jeśli pobierasz dane z bazy - baza powinna mieć odpowiednie kodowanie. Pliki (fizycznie) powinny być zapisane w odpowiednim kodowaniu - zarówno te z których pobierać dane (o ile pobierasz z plików) jak i pliki, które te dane pobierają.

Ten tutorial myślę, że całkowicie wyczerpuje temat: Tutorial kodowanie znaków. Jeśli jednak nadal będziesz miał coś nie tak możesz pokombinować z iconv
ODPOWIEDZ