Witam.
Swoją stronę adresuję tylko i wyłącznie do zamożnych ludzi. Tematyka to wąski zakres inwestycji. Zastanawiam się nad jednym, bardzo pasuje mi strona szerokością wymagająca rozdzielczości minimum 1024x786. Jeżeli ktoś jeszcze korzysta z 800x600 i 15 calowych monitorów, to raczej nie zamożni biznesmeni. Oczywiście mogę troszkę się na tym przejechać, więc pytam Was o zdanie. Duża szerokość strony to wygoda, ponieważ zmieszczę wykresy i inne elementy, które przy stronie szerokiej na niecałe 800 pikseli się nie zmieszczą, a są istotne.
I osobna sprawa, która jest większym problemem. Podejrzewam, że tacy ludzie dysponują szybkimi łączami, ale i tak może być sporym problemem jeśli:
Zrobię top na całą szerokość tej strony składający się z grafiki, ważący ok 80KB jpg. Co o tym sądzicie?
Reszta strony będzie bardzo lekka, menu(bez grafik), jeden wykres generowany przez PHP, DIV-y z formularzem dla newslettera, działu kontakt i "losowymi" pytaniami z działu FAQ. Niezbyt wiele tekstu. W zasadzie jedyna dodatkowa grafika jaka się jeszcze może pojawić, to baner w okresie promocyjnym, rozmiarów ok 200x100 i podobny zachęcający do programu partnerskiego.
Myślałem też, o możliwości zmiany przez użytkownika CSS, na taki bez grafik, i na taki o szerokości <800px. Miejsce na listę znajdzie się w prawym górnym rogu topu, gdzie na ogół na innych stronach znajdują się linki "home | start | contact" lub opcja wyboru języka dla strony. Stały bywalec strony będzie miał więc do wyboru 3 różne wyglądy (i jednocześnie 3 różne szybkości ładowania) strony. Fakt faktem, pierwsze wrażenie jest bardzo ważne, i nie wydaję mi się aby ludzie chętnie korzystali z opcji zmiany wyglądu, jeżeli ta pierwsza startowa wersja ich w jakikolwiek sposób zdenerwuje.
Przejrzałem "kilka" stron o tematyce inwestycji/finansów, i na ogół są one szerokie, ale mają mały top (ograniczający się do logo firmy/strony, na jednokolorowym, najczęściej niebieskim tle). Problem w tym, że wg. mnie, na tworzonej stronie elementy graficzne nie mają tylko ładnie wyglądać(bo przyciągać ma przede wszystkim zawartość strony i oferta handlowa) ale spełniać istotne role, podchodzące pod ukrytą dla przeciętnego człowieka perswazję, lub odrazu (od pierwszego spojrzenia na stronę) prezentować pozytywne strony współpracy, podobnie jak zamieszczony niżej wykres z niezłymi wynikami.
Proszę o poważne odpowiedzi zorientowanych ludzi.
Strona finansowa szeroka na 1000 pikseli, cięzki top?
-
ooo_michal
- Przelotem

Re: Strona finansowa szeroka na 1000 pikseli, cięzki top?
Według mnie jeśli chodzi o rozdzielczość to obecnie szeroko stosowanym standardem jest minimum 1024x768 więc nie musisz się przejmować tym, że być może kilkoro użytkowników będzie musiało przewijać stronę w poziomie.
W sprawie logo uważam, że jest ono trochę za duże. Spróbuj zmiejszyć jego wielkość przez użycie programu do optymalizacji plików graficznych. Myślę, że 60kB już "ujdzie". Jeśli to nie pomoże, a mimo to chcesz je umieścić na stronie to podziel je na kilka części.
W sprawie logo uważam, że jest ono trochę za duże. Spróbuj zmiejszyć jego wielkość przez użycie programu do optymalizacji plików graficznych. Myślę, że 60kB już "ujdzie". Jeśli to nie pomoże, a mimo to chcesz je umieścić na stronie to podziel je na kilka części.
Re: Strona finansowa szeroka na 1000 pikseli, cięzki top?
Strona nie powinna wczytywać sie dłużej niz 10 sekund. Modemów raczej nikt juz nie używa więc minimum to 128Kbit czyli 16KB/s czyli w 10 sekund 160KB.
Nie wiem jaki procent ludzi używa najwolniejszej neo, wiec w dzisiejszych czasach z grafa na www mozesz juz troche poszalec...
Pozdrawiam
Nie wiem jaki procent ludzi używa najwolniejszej neo, wiec w dzisiejszych czasach z grafa na www mozesz juz troche poszalec...
Pozdrawiam