Witajcie,
Problem, który za chwilę opiszę dotyczyć będzie nazwy domeny (willawisienka.pl), którą zakupiłem na początku roku 2007.
Od razu napiszę, że jestem administratorem powyższej domeny.
Kilka dni temu otrzymałem wiadomość od Państwa, którym prowadzę tą stronę, że ktoś wydzwania do nich, strasząc ich sądem. Dokładnie sprawa dotyczy nazwy obiektów noclegowych, Pan który straszy sądem posiada nazwę wisienka.pl, prawdopodobnie kilka dni temu zgłosił nazwe "wisienka" do biura patentowego (chyba to tak się nazywa). Ten Pan straszy sądem prawdopodobnie dlatego, iż nazwa willawisienka.pl jest wypozycjonowana wyzej od jego nazwy, on chce abyśmy zrezygnowali z nazwy willawisienka.pl, ja natomiast uważam, iż nasza nazwa zapewne różni się od jego nazwy, dlatego też nie widzę powodzu do rezygnacji z tej nazwy.
Być może ktoś z was spotkał się z taką sytuacją - napiszcie, doradźcie.
Z góry dzięki
Urzędowy patent na nazwę kontra nazwa domeny.
-
Wojtekzakopane
- Nowy

Re: Urzędowy patent na nazwę kontra nazwa domeny.
Nie jestem prawnikiem a to do prawników należałoby zadać to pytanie. Ale według mnie jest to zwykłe straszenie. Dwie zupełnie inne nazwy i dwie zupełnie inne branże. No i słowo bardzo popularne używane na co dzień.
Nie ma się czym przejmować bo pewnie tylko głośno szczekają. Chociaż warto byłoby się poradzić jakiegoś prawnika.
Pozdrawiam
Nie ma się czym przejmować bo pewnie tylko głośno szczekają. Chociaż warto byłoby się poradzić jakiegoś prawnika.
Pozdrawiam
-
BartłomiejJ
- Nowy

- Kontakt:
Re: Urzędowy patent na nazwę kontra nazwa domeny.
Witam,
Wg UPRP (Urząd patentowy RP), nazwa "willa wisienka" nie jest znakiem zastrzeżonym więc możesz ją swobodnie wykorzystywać.
Natomiast nazwa "wisienka" nie jest znakiem zastrzezonym, nawet jeśli ten Pan ją zgłosił do UP to będzie musiał jeszcze poczekać na pozytywne rozpatrzenie decyzji.
Idąc dalej, nawet jeśli ją zastrzeże to i tak te dwie nazwy nie mają ze sobą nic wspólnego.
Wg UPRP (Urząd patentowy RP), nazwa "willa wisienka" nie jest znakiem zastrzeżonym więc możesz ją swobodnie wykorzystywać.
Natomiast nazwa "wisienka" nie jest znakiem zastrzezonym, nawet jeśli ten Pan ją zgłosił do UP to będzie musiał jeszcze poczekać na pozytywne rozpatrzenie decyzji.
Idąc dalej, nawet jeśli ją zastrzeże to i tak te dwie nazwy nie mają ze sobą nic wspólnego.