mozna mi wytlumaczyc? co ja takiego zrobilem i kto byl taki madry?Witamy,
Oto wiadomość wysłana do Ciebie przez jednego z moderatorów serwisu Webinside.pl:
Za naruszenie regulaminu forum WebInside.pl dostajesz ostrzeżenie od moderatora/administratora forum za spam w dziale e-marketing. Prosimy pametać, że za 3 razem zostaniesz zabanowany.
Pozdrawiamy i prosimy o przestrzeganie regulaminu.
Moderatorzy Forum WebInside.pl
http://forum.webinside.pl
spam
spam
Re: spam
Skoro już o tym mowa ja też chciałbym coś napisać korzystając z okazji.

Oto moja odpowiedź na ten list, na który nikt mi nie odpisał:Witamy,
Oto wiadomość wysłana do Ciebie przez jednego z moderatorów serwisu Webinside.pl:
Za naruszenie regulaminu forum WebInside.pl (na forum nie umieszcza się linków do cracków, seriali itp.) dostajesz ostrzeżenie od moderatora forum. To już drugie ostrzeżenie, prosimy pamiętać, że za 3 razem zostaniesz zabanowany.
Pozdrawiamy i prosimy o przestrzeganie regulaminu.
Moderatorzy Forum WebInside.pl
http://forum.webinside.pl
Proszę o wyrozumienie.Witam Wszystkich Moderatorów i osoby, które to czytają!
Na wtępie listu chciałbym przeprosić za podanie na stronie adresu do
cracka, który wg. Was jest niezgodny z regulaminem forum Webinside.pl.
Chciałbym jednak nadmienić, że pisząc tego posta, w którym zawarłem adres
do cracka najpierw chciałem sprawdzić w regulaminie forum, czy nie jest to
zabronione. Wszedłem na stronę główną forum i kliknąłem w link. Strona nie
otworzyła się - były problemy z bazą MySQL i wyświetlił się następujący
komunikat:
"Warning:
main(/home/dealer/kasat/pkg/webinside/web/html/kernel/db_class.php):
failed to open stream: No such file or directory in
/home/dealer/admin/pkg/webinside/forum/html/regulamin.php on line 16
Warning: main(): Failed opening
'/home/dealer/kasat/pkg/webinside/web/html/kernel/db_class.php' for
inclusion (include_path='.:/usr/lib/php') in
/home/dealer/admin/pkg/webinside/forum/html/regulamin.php on line 16
Fatal error: Cannot instantiate non-existent class: db in
/home/dealer/admin/pkg/webinside/forum/html/regulamin.php on line 17
"
Skoro ten link i regulamin nie są dostępne w tym wypadku postanowiłem
przeczytać regulamin zawarty w podkategorii "Webinside.pl". Tamten
regulamin nic nie wspominał o zakazie dawania linków do numerów seryjnych
programów i do cracków do nich. Tak więc biorąc pod uwagę, że jeden
regulamin był niedostępny, pomyślałem, że aktualnie jest nieużywany bądź
nieważny.
Dlatego napisałem w poście ten link. Uważam, że nie można karać mnie za
to, czego nie wiedziałem, bo nie było o tym napisane. Być może regulamin
był dostępny wcześniej, ale przecież ja nie muszę znać cały czas całego
regulaminu i od czasu do czasu mogę chyba go sobie przypomnieć klikając na
link do niego. Uważam, że jeżeli w jednym regulaminie nie ma słowem
wspomniane o crackach i serialach, a drugi nie działa, więc spokojnie
(niecałkiem spokojnie) mogę dać ten link.
Proszę Moderatorów forum o tzw. "amnestię" wobec mnie czyli darowanie tego
przewinienia pod pretekstem chwilowej awarii regulaminu forum. Uważam, że
na nowy rok nie powinniście mi zrobić tej przykrości...
Proszę o zrozumienie i naprawienie niedziałającego regulaminu. Proszę też
o zapomnienie o tym przewinieniu i usunięciu go z mojej listy maksymalnych
trzech przewinień. Mam też nadzieję, że gdy użytkownik dostaje trzecie
upomnienie nie jest usuwany z forum! Proponowałbym coś w rodzaju
"kasowania listy przewinień użytkownika po pół roku". Załóżmy przecież, że
ktoś jest na tym forum już rok i będzie na nim jeszcze przez 2 lata i
przez ten czas będzie ten sam regulamin. Przez 3 lata spokojnie można
przypadkowo zrobić jakieś przewinienie. Jedno rocznie przez nieuwagę.
Proponuję cos w rodzaju "amnestii" jak w więzieniu, by po określonym
terminie "zerować" "czarną listę użytkownika".
Pozdrawiam z wyrazami szacunku
KaRoL
P.S. Duzo zdrowia w tym nowym 2004 roku!!!
przez wasz "profesjonalizm" psuje sie atmosfera tego forum... przed modernizacja to mozna bylo tu pogadac, teraz panuje rezim moderatorow... nie dziwie ze sie coraz mniej ludzi korzysta z uslug tego forum.
ps. i chyba nie poczytaliscie w swoich profesjonalnych ksiazkach, co piszą na temat budowania spolecznosci ...
ps. i chyba nie poczytaliscie w swoich profesjonalnych ksiazkach, co piszą na temat budowania spolecznosci ...
-
Kamil Kierzkowski
- Zaczyna działać

Karol to, że na forum zabronione jest umieszczanie linków do cracków i seriali powinieneś wiedzieć obudzony w środku nocy i błąd na stronie z regulaminem (a tym bardziej to że jest Nowy Rok) wcale Cie nie usprawiedliwia.
Nie widziałem Twojej odpowiedzi więc nie mogłem na nią odpisać, nastepnym razem pisz właśnie w tym dziale.
Niestety nie mam możliwości usunięcia tego ostrzeżenia, jednak nawet gdybym miał, byłbym za tym, żeby zostało ono na twoim koncie, ponieważ złamałeś bardzo oczywisty (i ważny) punkt regulaminu.
Do Maćka
Na tym forum nadal nożna spokojnie pogadać, jednak napewno nie można propagować piractwa, zamieszczać spamu (nie tyczy się akurat Ciebie bo nie wiem co napisałeś), ani obrażać innych użytkowników. To chyba nie jest takie trudne do zrozumienia?
Nie widziałem Twojej odpowiedzi więc nie mogłem na nią odpisać, nastepnym razem pisz właśnie w tym dziale.
Niestety nie mam możliwości usunięcia tego ostrzeżenia, jednak nawet gdybym miał, byłbym za tym, żeby zostało ono na twoim koncie, ponieważ złamałeś bardzo oczywisty (i ważny) punkt regulaminu.
Do Maćka
Na tym forum nadal nożna spokojnie pogadać, jednak napewno nie można propagować piractwa, zamieszczać spamu (nie tyczy się akurat Ciebie bo nie wiem co napisałeś), ani obrażać innych użytkowników. To chyba nie jest takie trudne do zrozumienia?
Ostatnio zmieniony wt sty 06, 2004 10:31 pm przez Kamil Kierzkowski, łącznie zmieniany 1 raz.
No to przynajmniej nie róbcie czegoś takiego, że po trzech upomnieniach ban!
Przecież jeśli komuś czasem zdarzy się coś wypuścić niezgodnego z regulaminem to na pewno z dobrych chęci. Np. ten link do cracka był na tej samej stronie co program!
Wiem, wiem, oczywiście nie usprawiedliwia mnie to
itp., itd.
Jednak uważam, że nie powinno byc od razu usuwania użytkowników z forum. Jak już to jakaś mała kara, np. brak wstępu do "Off-topicu" przez tydzień, albo brak mozliwosci wysyłania prywatnych wiadomosci, ale nie od razu kasowanie! Przecież za 3 drobne przewinienia to zbyt duza kara!
Aha, i jeszcze jedno: Maciek został oskarżony o spam na e-marketingu, a przecież niektórzy użytkownicy w swoim podpisie mają coś w stylu: "dzwonki już po złotówce - zobacz!". To jest dopiero spamowanie, nie wysłanie jakiegoś adresu czy coś w tym stylu. Proszę karać także tamte osoby, a nie wybrane!
Przecież jeśli komuś czasem zdarzy się coś wypuścić niezgodnego z regulaminem to na pewno z dobrych chęci. Np. ten link do cracka był na tej samej stronie co program!
Wiem, wiem, oczywiście nie usprawiedliwia mnie to
Jednak uważam, że nie powinno byc od razu usuwania użytkowników z forum. Jak już to jakaś mała kara, np. brak wstępu do "Off-topicu" przez tydzień, albo brak mozliwosci wysyłania prywatnych wiadomosci, ale nie od razu kasowanie! Przecież za 3 drobne przewinienia to zbyt duza kara!
Aha, i jeszcze jedno: Maciek został oskarżony o spam na e-marketingu, a przecież niektórzy użytkownicy w swoim podpisie mają coś w stylu: "dzwonki już po złotówce - zobacz!". To jest dopiero spamowanie, nie wysłanie jakiegoś adresu czy coś w tym stylu. Proszę karać także tamte osoby, a nie wybrane!
-
Krzysztof Aszkiełowicz
- Zaczyna działać

- Kontakt:
Po pierwsze KaRoL Ty regulamin łamiesz nagminnie, i ban Tobie się należał już dawno.KaRoL pisze:No to przynajmniej nie róbcie czegoś takiego, że po trzech upomnieniach ban!![]()
Przecież jeśli komuś czasem zdarzy się coś wypuścić niezgodnego z regulaminem to na pewno z dobrych chęci. Np. ten link do cracka był na tej samej stronie co program!![]()
Wiem, wiem, oczywiście nie usprawiedliwia mnie toitp., itd.
My wiemy jak mamy przydzielać kary...
Nie wiem jak to wygląda w sprawie Maćka, bo nie widziałem tej sytuacji.
Zapoznaj się z terminem "spam" KaRoL
No to trochę się jeszcze posprzeczam co do tego co wcześniej napisaliście.
§ 11 III
§ 2 II
§ 11 II
§ 5 I
Dziękuję za poświęcony czas i proszę o zastanowienie nad tym co tu pisałem. I proszę nie odpisywać na to w stylu "poczytaj sobie co to spam" albo "przez ciebie to forum jest gorsze" bo to świadczy o niedojrzałości psychicznej osoby wypowiadającej się i nie potraktowanie poważnie innej osoby.
I mam jeszcze jedno pytanie:
Czy administratorzy bądź moderatorzy mogą być ukrarani? Mi się wydaje, że nie, dlatego tak hulają! (proszę sobie tego nie brać do serca, mówię ogólnie, a nie konkretnie).
Pozdrawiam i proszę o uważne przeczytanie i wczucie się w moją sytuację.
§ 11 III
Wielu użytkowników posiada emblematy, które przekraczają wagę 7kB i są większe niż 100x100 pixeli.11. Emblemat i podpis użytkownika:
- emblamat nie może przekraczać rozmiarów 100 x 100 pikseli, max. waga wynosi 7kB (kilobajtów);
§ 2 II
Moim zdaniem zamieszczenie w podpisie tekstu "loga po 1 zł - zobacz!" powinno być uznawane jako łamanie regulaminu. Wątpię, żeby to było wcześniej uzgodnione w redakcją WI.- zamieszczanie reklam pod jakąkolwiek formą, o ile nie zostało to uzgodnione z redakcją WebInside.pl. Do reklamy nie zalicza się podawania adresów stron internetowych, pod warunkiem, że jest to spowodowane odpowiednim tematem;
§ 11 II
Wiele osób zamieszcza reklamy o treści podanej powyżej czyli "loga po 1 zł - zobacz!". Na pewno nie jest to strona właściciela tego posta, bo jest to strona ogólnokrajowa lub znana jako strona jakiegoś operatora sieci komórkowej.- podpis powinien być schludny. Dopuszcza się tu również zamieszczenie reklamy, np. swojej strony. Najlepiej by nie przekraczał czterech linii tekstu standardową czcionką.
§ 5 I
Więc jeśli ja zamieszczę link do cracka, a ktoś to przyuważy to ja będę ponosił odpowiedzialność za zamieszczenie tego adresu. Nie powinniście w tym przypadku dawać upomnień, bo to moja wypowiedź i ja ponoszę odpowiedzialność za jej treść.5. Wypowiedzi są własnością ich autorów i to oni ponoszą odpowiedzialność za ich treść.
Dziękuję za poświęcony czas i proszę o zastanowienie nad tym co tu pisałem. I proszę nie odpisywać na to w stylu "poczytaj sobie co to spam" albo "przez ciebie to forum jest gorsze" bo to świadczy o niedojrzałości psychicznej osoby wypowiadającej się i nie potraktowanie poważnie innej osoby.
I mam jeszcze jedno pytanie:
Czy administratorzy bądź moderatorzy mogą być ukrarani? Mi się wydaje, że nie, dlatego tak hulają! (proszę sobie tego nie brać do serca, mówię ogólnie, a nie konkretnie).
Pozdrawiam i proszę o uważne przeczytanie i wczucie się w moją sytuację.
-
Kamil Kierzkowski
- Zaczyna działać

Propagowanie piractwa a rozmiar avatara przekroczony o kilka pikseli to trochę dwie różne rzeczy nie uważasz? Zwracamy uwagę również na avatary jednak nie wysyłamy za to ostrzeżeń, jedynie info na pw.KaRoL pisze: Wielu użytkowników posiada emblematy, które przekraczają wagę 7kB i są większe niż 100x100 pixeli.
KaRoL pisze: Wiele osób zamieszcza reklamy o treści podanej powyżej czyli "loga po 1 zł - zobacz!". Na pewno nie jest to strona właściciela tego posta, bo jest to strona ogólnokrajowa lub znana jako strona jakiegoś operatora sieci komórkowej.
tam jest napisane "np. swojej strony"
zamieściłeś link do cracka, ja to zauważyłem i poniosłeś odpowiedzialność, wszystko zgadza się z tym co napisałeś, nie rozumiem o co Ci jeszcze chodzi?KaRoL pisze: Więc jeśli ja zamieszczę link do cracka, a ktoś to przyuważy to ja będę ponosił odpowiedzialność za zamieszczenie tego adresu. Nie powinniście w tym przypadku dawać upomnień, bo to moja wypowiedź i ja ponoszę odpowiedzialność za jej treść.
nikt nic takiego nie napisałKaRoL pisze:...albo "przez ciebie to forum jest gorsze"...
mogą, jednak nie przez użytkowników, użytkownicy mogą jedynie zgłaszać skargiKaRoL pisze: Czy administratorzy bądź moderatorzy mogą być ukrarani? Mi się wydaje, że nie, dlatego tak hulają! (proszę sobie tego nie brać do serca, mówię ogólnie, a nie konkretnie).
-
Wojciech Kocjan
- Zaczyna działać

Chyba sam do konca nie rozumiesz co napisales. Idac takim tokiem rozumowania mozna powiedziec ze moderacja wogole jest nie potrzebna, zadne regulaminy, trzymanie sie tematow, kultura wypowiedzi itd - wszak to 'sprawa' autora, to co on napisze - a autorom serwisu nic do tego.KaRoL pisze:Więc jeśli ja zamieszczę link do cracka, a ktoś to przyuważy to ja będę ponosił odpowiedzialność za zamieszczenie tego adresu. Nie powinniście w tym przypadku dawać upomnień, bo to moja wypowiedź i ja ponoszę odpowiedzialność za jej treść.5. Wypowiedzi są własnością ich autorów i to oni ponoszą odpowiedzialność za ich treść.
-
Krzysztof Aszkiełowicz
- Zaczyna działać

- Kontakt:
Ja np. na oko nie jestem w stanie określić wielkości danego avatara.KaRoL pisze:Wielu użytkowników posiada emblematy, które przekraczają wagę 7kB i są większe niż 100x100 pixeli.
Podpis to inna sprawa niż wypisywanie w tematach linków.KaRoL pisze:Moim zdaniem zamieszczenie w podpisie tekstu "loga po 1 zł - zobacz!" powinno być uznawane jako łamanie regulaminu. Wątpię, żeby to było wcześniej uzgodnione w redakcją WI.- zamieszczanie reklam pod jakąkolwiek formą, o ile nie zostało to uzgodnione z redakcją WebInside.pl. Do reklamy nie zalicza się podawania adresów stron internetowych, pod warunkiem, że jest to spowodowane odpowiednim tematem;
jak pamiętam swojego czasu miałeś w podpisie baner 400*50. Skąd możesz wiedzieć do kogo należy strona? Użytkownik w podpisie ma prawo reklamowac swoje strony.KaRoL pisze:Wiele osób zamieszcza reklamy o treści podanej powyżej czyli "loga po 1 zł - zobacz!". Na pewno nie jest to strona właściciela tego posta, bo jest to strona ogólnokrajowa lub znana jako strona jakiegoś operatora sieci komórkowej.- podpis powinien być schludny. Dopuszcza się tu również zamieszczenie reklamy, np. swojej strony. Najlepiej by nie przekraczał czterech linii tekstu standardową czcionką.
Ta wypowiedź jest skierowana do mnie ?KaRoL pisze:Dziękuję za poświęcony czas i proszę o zastanowienie nad tym co tu pisałem. I proszę nie odpisywać na to w stylu "poczytaj sobie co to spam" albo "przez ciebie to forum jest gorsze" bo to świadczy o niedojrzałości psychicznej osoby wypowiadającej się i nie potraktowanie poważnie innej osoby.
Mogą jestem tego żywym przykładem. I moderatorzy nie hulają tylko pilnują tu porządku. Żeby każdy mógł znaleźć pomoc, informacje dot swojego problemu.KaRoL pisze:I mam jeszcze jedno pytanie:
Zgodze się z Wojtkiem. Ktoś musi tego wszytskiego pilnować. Nikt nie jest doskonały i każdemu zdarzają się błędy(nawet moderatorom). Popatrzcie na forum php.pl czy ktoś tam upomina o zmiane tematu? Nie, tam poprostu ludzie chcą się czegos nauczyć. Poświęcają się swojej pasji. I użytkownik, który by złamał regulamin spaliłby się tam ze wstydu.
-
Dawid Kulbaka
- Administrator
- Kontakt:
hu hu:)
Właśnie, i taka ma być właśnie istota tego forum. Nie jak mówił Maciek
). I po to są moderatorzy, którzy dbają by zachować porządny poziom merytoryczny. Tak, by wchodząc na forum nowy użytkownik miał przed oczami dobrą, rzetelną i ciekawą wiedzę. By czerpanie wiedzy było tak samo skuteczne jak z naszych artykułów. Każdy pomyśli sobie teraz, że jeszcze najlepiej ubrać krawat i iść na forum WebInside. Nic bardziej mylnego - nikt nigdy za wątki z elementami humoru, zabawnymi dygrasjami etc. nie został upomniany. Ale pamiętajmy jedno, że wątek może byc wtrącony w topic, kiedy zachowa się we wczesniejszych zdaniach zgodność z tematem itp. Ja generalnie mówię o forach, nad którymi sam się opiekuję: e-Marketing i Monitoring i Webmastering.
Z założeń, zanim jeszcze WebInside wystartowało, gdzieś w ukrytych marzeniach także miało tak być, że forum podzielimy na hmm "dwa stopnie". Jeden, w którym będą toczyły się dyskusje na wysokim poziomie, interesujące i takie będą ostro moderowane i dwa - wszystkie pozostałe. Kochani, mieliśmy stare forum, każdy z błędów potrafi wyciągać wnioski. Było można pogadać sobie w dziale Marketing o Misiu uszatku i był "klimat". Jednak zobaczmy jakie założenia ma samo forum:
1) wiedza, wiedza, wiedza - i jak można czerpać nowe zasoby wiedzy, gdy wszystko jest poplątane i panuje anarchia i jest brak jakiejkolwiek spójności tematów? Nie da się... po prostu
2) tworzenie społeczności wokół użytkowników serwisu - i owszem, jak mówił Maciek. Fakt nota bene bardzo wazny. Społecznośc się kreuje i przynajmniej stali bywalcy to widzą.. Dopasowujemy się, (i nasi uzytkownicy) do zasad jakie na forum pasują. Takie tu panują - taka zostaje grupa ludzi i to jest świetne, bo razem można prócz tego, że sobie porozmawiać, posprzeczac to jeszcze każdy może się czegoś nauczyć. Szczerze się przyznam, że wolałbym , aby na forum było 20 postów z których każdy coś wnosi, niż 20.000, w których jest wszystko i nie ma nic.
Dązymy do tego, by na forum był ład i przyjazna atmosfera i ludzie to doceniają, wcale nie jest tak, jak mówi Maciek, jest zupełnie inaczej. Zobacz na Priesta - sam kiedys krzyczał, ze jest tak i tak
- teraz wstąpił do seriwsu i sam pilnuje porzadku na forum. Tylko aby to osiągnąć każdy musi coś wnieść od siebie...można to osiągnąć, a sami się przekonamy, że warto!
Troszkę wyjaśnień
Karol - chyba CIę wszyscy na tyle polubili, ze nie ma mowy o banowaniu - spokojnie...
Maciek - w dziale, którego opis forum zawiera m.in "dyskusje na wysokim poziomie" w temacie o wyszukiwarkach i ich "łatwości obejścia" przez webmastera napisałes coś takiego: lubie google, bo jak cos szukam to zawsze znaje. Oceń sam, czy pisałes na temat, rzetelnie i z pasją (wiem, troche przesadzam)
Jak mówię, ja jestem upraty na "perełki" - czyli 2 pierwsze fora i dosłownie pragnę, by tam znajdowały się jak najlepsze dyskusje, nie ukrywam, że widzę w tym jakąś przyszłość dla całego serwisu...
damy rade!
tylko przez jego brak tak się dzieje (by mogło dziaćprzez wasz "profesjonalizm" psuje sie atmosfera tego forum
Z założeń, zanim jeszcze WebInside wystartowało, gdzieś w ukrytych marzeniach także miało tak być, że forum podzielimy na hmm "dwa stopnie". Jeden, w którym będą toczyły się dyskusje na wysokim poziomie, interesujące i takie będą ostro moderowane i dwa - wszystkie pozostałe. Kochani, mieliśmy stare forum, każdy z błędów potrafi wyciągać wnioski. Było można pogadać sobie w dziale Marketing o Misiu uszatku i był "klimat". Jednak zobaczmy jakie założenia ma samo forum:
1) wiedza, wiedza, wiedza - i jak można czerpać nowe zasoby wiedzy, gdy wszystko jest poplątane i panuje anarchia i jest brak jakiejkolwiek spójności tematów? Nie da się... po prostu
2) tworzenie społeczności wokół użytkowników serwisu - i owszem, jak mówił Maciek. Fakt nota bene bardzo wazny. Społecznośc się kreuje i przynajmniej stali bywalcy to widzą.. Dopasowujemy się, (i nasi uzytkownicy) do zasad jakie na forum pasują. Takie tu panują - taka zostaje grupa ludzi i to jest świetne, bo razem można prócz tego, że sobie porozmawiać, posprzeczac to jeszcze każdy może się czegoś nauczyć. Szczerze się przyznam, że wolałbym , aby na forum było 20 postów z których każdy coś wnosi, niż 20.000, w których jest wszystko i nie ma nic.
Dązymy do tego, by na forum był ład i przyjazna atmosfera i ludzie to doceniają, wcale nie jest tak, jak mówi Maciek, jest zupełnie inaczej. Zobacz na Priesta - sam kiedys krzyczał, ze jest tak i tak
Troszkę wyjaśnień
Karol - chyba CIę wszyscy na tyle polubili, ze nie ma mowy o banowaniu - spokojnie...
Maciek - w dziale, którego opis forum zawiera m.in "dyskusje na wysokim poziomie" w temacie o wyszukiwarkach i ich "łatwości obejścia" przez webmastera napisałes coś takiego: lubie google, bo jak cos szukam to zawsze znaje. Oceń sam, czy pisałes na temat, rzetelnie i z pasją (wiem, troche przesadzam)
Jak mówię, ja jestem upraty na "perełki" - czyli 2 pierwsze fora i dosłownie pragnę, by tam znajdowały się jak najlepsze dyskusje, nie ukrywam, że widzę w tym jakąś przyszłość dla całego serwisu...
damy rade!
Re: hu hu:)
DziękujęDawid Kulbaka pisze:Karol - chyba CIę wszyscy na tyle polubili, ze nie ma mowy o banowaniu - spokojnie...
Ja nic takiego nie miałemKrzysztof Aszkiełowicz pisze:jak pamiętam swojego czasu miałeś w podpisie baner 400*50. Skąd możesz wiedzieć do kogo należy strona? Użytkownik w podpisie ma prawo reklamowac swoje strony.
dobrze, przyznaje sie do bledu... przez 1,5 roku uzytkowania webinside po raz pierwszy cos mi sie takiego przytrafilo... i co? odtalem maila ze popelnilem zbrodnie i jeszcze cos mi sie przytrafi to wylece na zbity pysk. przyznaje sie, ze ta wypowiedz nie bylo wysokich lotow i powinna byc skaskowana . koniec, bylo by po sprawie. a tak przez napisanie google.pl zostalem oskarzony o spam...
zastanowcie sie...
aha, i podtrzymuje to co powiedzialem... stare forum bylo lepsze
zastanowcie sie...
aha, i podtrzymuje to co powiedzialem... stare forum bylo lepsze