[dyskusja] Pozycjonowanie - Twoje Osiągnięcia

Zagadnienia związane z pozycjonowaniem stron WWW, reklamą kontekstową i linkami sponsorowanymi. Dyskutujemy robotach wyszukiwarek, skuteczności, pomysłach i nowych trendach związanych z promowaniem stron WWW w wyszukiwarkach.
MegaSpamer
Kontakt:

[dyskusja] Pozycjonowanie - Twoje Osiągnięcia

Post autor: MegaSpamer »

Witam
Jestem amatorem więc proszę się nie dziwić, że piszę głupoty :-).
Chciałbym poruszyć (mam nadzieje) dość ciekawy temat. Chodzi o Wasze (Twoje)

osiągnięcia w pozycjonowaniu (wlasciwie to ogolnie w promocji).
1. Ktore miejsce w rankingu zajela Twoja strona, pod jakie słowo kluczowe, w jakiej

wyszukiwarce.
2. Jak to zrobiles (nie musicie zdradzac wszystkich swoich tajnych technik :-) )
3. W jakim czasie udało się Ci osiągnoć ta pozycje, i jak duzo trudu Cie to kosztowalo

Oczywiscie mozesz dopisac cos nie zwiazanego z tymi 3 punktami

Mówiąc szczerze mi udało się osiągnąć zadawalające wyniki tylko w Google ( ale nie

chodzi o strone podaną w mojej stopce - jej pozycjonowania jeszcze nawet nie

zaczęłem). W WP słabo, a w Onecie moje strony nawet nie są zaindeksowane :-). W ogole

uwazam, ze najszybciej wysoka pozycje najszybciej mozna uzyskac w google. Wedlug mnie

najwazniejszy jest wskaznik Link Popularity - czym wiecej linkow do twojej stronie tym

lepiej (w Google Page Rank). Gdy sie wymieniasz linkami lub bannerami, warto patrzec

rowniez na Page Rank strony (szkoda ze nie ma takiego czegos w WP czy Onecie).

Niektóre strony są profesjonalnie zrobione itp., ale mają niski wskznik i sa nisko w

wyszukiwarce. No wiec jezeli twoja strona bedzie super i w ogole to tak nie zdzialasz

nic jezeli nie beda prowadzic do niej linki z innych stron. Wlasciwie odeszlem od

tematu, ale jezeli chcesz sie dowiedziec wiecej to wejdz na

http://www.programypartnerskie.friko.pl/promocja.htm

Proszę o odpowiedzi.
cichy_don
Kontakt:

moje pozycjonowanie

Post autor: cichy_don »

Witam!
Widzę, że nie otrzymałeś zbyt wiele odpowiedzi. Ja jednak skuszę się na pochwalenie się osiągnięciami. Moja strona dotyczy II wojny światowej. Osiągnąłem wysoką pozycję na Onecie (po wpisaniu: "II wojna światowa" "2 wojna światowa" lub "wojna światowa") i zadowalającą pozycja po wpisaniu "wojna". Nie stosuję żadnych programów do pozycjonowania. Wypełniłem formularz i już... a też jestem amatorem :-D

P.S. Nie podałem adresu strony, ponieważ nie jest celem jej promocja na tym forum.
motopoland
Nowy
Nowy
Kontakt:

Re: [dyskusja] Pozycjonowanie - Twoje Osiągnięcia

Post autor: motopoland »

Sprawa jest prosta jeśli chodzi o Google.
Mimo podania informacji, że nie gwarantuje się
zindeksowania strony ich robot robi to zwykle
w ciągu 48 godzin!
Onet zachowuje się arogancko, mając bezprzecznie
pozycję lidera. Z moich statystyk wynika, że ok 50%
gości przychodzi właśnie od nich. Zatem warto, aby adres znalazł
się jak najwyżej w wynikach wyszukiawania.
Można łatwo rozszyfrować google, zupełnie,
jak sądzę, nie mają tu znaczenia słowa kluczowe,
raczej tytuł, nazwa domeny i TREŚĆ.
Ostatnio zmieniono w google algorytmy robota, ilość
linków na innych stronach nie ma już takiego znaczenia.
Po prostu zlikwidowano tzw "farmy linków".
Wracając do onetu. Miła Pani, która decyduje o dodaniu
strony do katalogu bywa kapryśna i dyskusja z nią nie ma sensu.
Po dodaniu do katalogu strona powinna pokazać się
w wyszukiwarce. Być może przesiewanie stron jest
właściwe, dodawanie bezwartościowych tylko
zaśmieca net, puchną też bazy danych.

Kupno usługi pozycjonowania wg mnie to
wyrzucenie pieniędzy w błoto, wystarczy poeksperymentować
i co najważniejsze mieć pokaźny content na stronie.
Wyobraźmy sobie taką sytuację, firma która zajmuje się
pozycjonowaniem wykonała taką usługę dla 200 podmiotów
tej samej branży. Zapewnienie każdej z nich, że akurat jej
adres znajdzie się na powiedzmy 5 najwyższych lokatach to
zwykłe naciąganie...

Cała dyskusja jest bezprzedmiotowa, jeśli twoja strona
nie zachęci gościa do powtórnych odwiedzin.
Pierwsze wejście jest bardzo ważne. Jeśli internauta
zapisze się na listę mailingową i doda adres do ulubionych
to znaczy, że strona jest naprawdę dobra.
Temat rzeka. Guru sieciowi i wiedzą, że najczęściej wraca
się po informacje lub darmowe interaktywne usługi.
Piszę o tym, ponieważ pozycjonowanie strony jest
ważne, ale tak naprawdę liczy się jej zawartość.

J
MirVanos
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: MirVanos »

Witam
pozwole sobie wtrącić kilka amatorskich zdań.
Po pierwsze zgadzam się z opinią iż Onet zachowuje się arogancko - kiedyś przysyłali mi maila iż strona nie może zostać dodana bo jej nie ma! Trwało to ze 2 miechy .... a jestem pewny że nie pomyliłem adresu.
Google mnie zdziwiło swoją szybkością - addurl i już po 3 tydniach jestem czasami na topie, czasami do trzech podstron.

Zgodnie z zaleceniami nie stosowałem żadnych naciągnięć.

Co do firm którym się płaci za pozycjonowanie to mam lekkie zachamowaina. Oni chyba po prostu tuczą wyszukiwarki słowami kluczowymi - a to samo można zrobić samemu.

Chętnie bym sobie pogadał więcej na ten temat ale nie wiem czy czasem nie zostanę zaraz zbluzgany - hue hue :)

pozdrawiam
motopoland
Nowy
Nowy
Kontakt:

MirVanos pisze: Chętnie bym sobie pogadał więcej na ten temat ale nie wiem czy czasem nie zostanę zaraz zbluzgany - hue hue :)

pozdrawiam

O tego jest forum :)
U nas w kraju brakuje informacji na te tematy.
Radzę zapisać się na kilka list mailingowych dla webmasterów
na najlepszych światowych serwisach tego typu (niestety tylko english).
Tam zupełnie gratis wypowiadają się autorytety, można się dużo nauczyć.
Jeśli chodzi o naszych webmasterów to wystarczy zerknąć na grupę dyskusyjną nowe.strony.pl
To chyba nasze narodowe wady, zadufanie, wyśmiewanie, zawiść itp
Szkoda, powinniśmy sobie pomagać...

A... Jeszcze jedno. Miałem ostatnio crash dysku i straciłem ten program.
Nie pamietam jak się nazywał. W każdym razie kosztował 150 dolarów
i zgłaszał stronę do ogromnej liczby wyszukiwarek. podobno najlepszy
na świecie. Ale nie o to chodzi.
Program sprawdzał idealnie stronę pod względem indeksacji.
Instalując wersję demo można z tego korzystać.
Tam dowiesz się "całej prawdy" o stronie. Program nie zadziała
dopóki nie wniesiesz wszystkich podanych poprawek do kodu strony.
Takich tricków jak się okazuje jest całe mnóstwo i wierzę, że jest
to skuteczne.

J
KaRoL
Działa
Działa

Post autor: KaRoL »

Kiedyś amatorsko robiłem pewnemu człowiekowi stronę o jego pracy i o tym co ma do zaoferowania. Zrobiłem mu ją za małe pieniądze - wygląd wystarczający. Robiłem ją około tygodnia - łącznie z pozycjonowaniem i tymi sprawami. Zaraz po zaindeksowaniu strony we wszystkich wyszukiwarkach otrzymywałem wysokie wyniki pod hasłami "stoliki kute" itp. Wszystko nt. mebli kutych. I muszę powiedzieć, że jestem z siebie zadowolony, bo jest to moja pierwsza strona na zlecenie, w dodatku pierwszy raz porządnie ją ukończyłem (zawsze było tak, że nie dokańczałem swoich pomysłów, bo miałem w głowie następne).
Zgadnijcie pod jakim hasłem strona była na pierwszym miejscu? Pod imieniem i nazwiskiem człowieka, który jest obecnie jej właścicielem :D
Kamil Kierzkowski
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Post autor: Kamil Kierzkowski »

motopoland pisze:Można łatwo rozszyfrować google, zupełnie,
jak sądzę, nie mają tu znaczenia słowa kluczowe,
raczej tytuł, nazwa domeny i TREŚĆ.
Ostatnio zmieniono w google algorytmy robota, ilość
linków na innych stronach nie ma już takiego znaczenia.
Z tego co czytałem nazwa domeny ma bardzo małe znaczenie, największe ma tytuł i treść
bartbartek
Kontakt:

Post autor: bartbartek »

Priest pisze:Z tego co czytałem nazwa domeny ma bardzo małe znaczenie, największe ma tytuł i treść
Google:
I tu się właśnie mylisz. Największe znaczenie, bo aż 10pkt na 10 ma tytuł strony. Domena jest zaraz następna w kolei i jest punktowana 7/10

Jako ciekawostke dodam, że słowa kluczowe wbrew powszechnej opinii, że się nie liczą w google są brane pod uwagę. Mają one wartość 0,005/10 albo 0,05/10 - już nie pamiętam
Kamil Kierzkowski
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Post autor: Kamil Kierzkowski »

bartbartek pisze:
Priest pisze:Z tego co czytałem nazwa domeny ma bardzo małe znaczenie, największe ma tytuł i treść
Google:
I tu się właśnie mylisz. Największe znaczenie, bo aż 10pkt na 10 ma tytuł strony. Domena jest zaraz następna w kolei i jest punktowana 7/10
trudno powiedzieć, że się mylę, skoro napisałem tylko, że tak czytałem, twierdzisz, że nie czytałem :?: :roll:
http://www.searchenginesbook.com/ na tej witrynie znajdziesz sporo informacji o pozycjonowaniu, tak się składa, że autorka jest dość doświadczoną osobą w tej dziedzinie
ramelow13
Kontakt:

NO no

Post autor: ramelow13 »

Ja jestem ciekawa czy mi to zadziała załorzyłam sobie alias www.liga.costam.pl i ciekawe czy bede na samej czołówce he he moze troche niżej

A Może by dodac na jaką pod strone z jakimś mały tekst np

gry dodatki porgramy spolszczenia filmy.. itp
Jak sie liczy treści to dodac to na 3 lub 4 pod strony może to w tedy zadziała ja bym spróbowała tak zrobić ale nie wiem czY wyjdze zaryzykuje ;) ale nie wiem czy na stronie musi byc link do tej podstrony bo jak ktoś wejdzie na tą podstrone to wtedy pomyśli ona to jakaś debilka ?? co to jest ?? a wy jak myślice ??
Bellerofont

Post autor: Bellerofont »

Ja uważam, że płacenie komuś za pozycjonowanie to nienajlepsze wyjście... Może dlatego, że sam wypozycjonowałem sobie swój serwis o wargamingu w google na 1 miejsce po wpisaniu wargaming, stron o tej tematyce jest mnóstwo (choć w większości obco języczne). Doprowadziłem do tego w przeciągu 3 miesięcy. Zresztą nie tylko dla tego słowa...
Uważam, że wystarczy trochę o tym poczytać. Ja przeczytałem w tedy tylko jeden artykulik, który okazał się niebywale pomocny.
Prawda jest jednak taka, że w google liczy się przedewszystkim tytuł strony i zawartość.
motopoland
Nowy
Nowy
Kontakt:

Bellerofont pisze:Ja uważam, że płacenie komuś za pozycjonowanie to nienajlepsze wyjście...
Odsyłam do mojego artykułu: http://www.webinside.pl/artykuly/196
Nie dlatego żebym się tu puszył i nadymał, ale właśnie dzisiaj
przekonałem się o prawdziwości i sile moich wywodów.
Z ciekawości kliknąłem w statach na link skąd przyszedł jakiś tam gość...
Okazało się, że wpisał do wyszukiwarki, właśnie w google, dość rzadkie hasło
i dokładnie takie słowo kluczowe było w tekście
jednego z arytkułów na www.pilskie.com
Zatem jakość i zawartość raz jeszcze!
intruder2600
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: intruder2600 »

Priest pisze:
bartbartek pisze:
Google:
trudno powiedzieć, że się mylę, skoro napisałem tylko, że tak czytałem, twierdzisz, że nie czytałem :?: :roll:
http://www.searchenginesbook.com/ na tej witrynie znajdziesz sporo informacji o pozycjonowaniu, tak się składa, że autorka jest dość doświadczoną osobą w tej dziedzinie
poniekad prawda ale to jeszcze nie wszystko... liczy sie page rank i sposob w jaki go zdobedziemy... :wink:
alt_44

techniki...

Post autor: alt_44 »

Po prostu slowa kluczowe. Nie zrobilem nic wiece. Kwestia odpowiedniego doboru i zmiany. Po liklunastu dniach ciaglych zmian (w miare rozsadku pczywiscie i co jakis czas), jestem na 2 miejscu w gooole z PR eownym 0 (zero). moze dlatego, ze strona specjalistyczna.
Gość

Post autor: Gość »

Bellerofont pisze:Ja uważam, że płacenie komuś za pozycjonowanie to nienajlepsze wyjście... Może dlatego, że sam wypozycjonowałem sobie swój serwis o wargamingu w google na 1 miejsce po wpisaniu wargaming, stron o tej tematyce jest mnóstwo (choć w większości obco języczne). Doprowadziłem do tego w przeciągu 3 miesięcy. Zresztą nie tylko dla tego słowa...
Uważam, że wystarczy trochę o tym poczytać. Ja przeczytałem w tedy tylko jeden artykulik, który okazał się niebywale pomocny.
Prawda jest jednak taka, że w google liczy się przedewszystkim tytuł strony i zawartość.
Chyba nie udało ci się tego utrzymać albo wargaming.net jest twój :] Oczywiście, jeśli mówimy o pozycjonowaniu pod Google, mówimy o wynikach otrzymywanych z google.com, nie z polskiej wersji. Poza tym, fraza wargaming nie jest zbyt popularna: około 348,000 - naprawdę, wiele fraz jest duuuuużo bardziej popularnych.

Poza tym, fraza może i być mało popularna, ważne jest to, jaką się ma konkurencję. Jak jest 1-2 profesjonalistów to każdy amator moze trafić bez wiekszych problemów w pierwszą 10kę... Ale jak masz 100-200 osób POZYCJONUJĄCYCH strony dla danej frazy, staje sie to dużo trudniejsze...
ODPOWIEDZ