jak serwis z pagerank 0 moze wyprzedzic moj z pr4?
jak serwis z pagerank 0 moze wyprzedzic moj z pr4?
mam serwis z pagerank4 i inny serwis mnie wyprzedzil z pagerank0!
jak to mozliwe?>
moj:
http://www.ewynajem.com
a wyprzedzil mnie:
http://www.ewynajem.pl
jak to dziala...
podkresle ze pagerank mialem odsiezony w ciagu 2 dni(bylo odswiezenie teraz), i oni tez..
szok.!
jak to mozliwe?>
moj:
http://www.ewynajem.com
a wyprzedzil mnie:
http://www.ewynajem.pl
jak to dziala...
podkresle ze pagerank mialem odsiezony w ciagu 2 dni(bylo odswiezenie teraz), i oni tez..
szok.!
Re: jak serwis z pagerank 0 moze wyprzedzic moj z pr4?
jaki szok !! ?? .. PR niema nic wspólnego z pozycją strony .. PR to nic innego jak tylko zielony pasek 
Ostatnio zmieniony ndz kwie 29, 2007 8:17 pm przez neeon, łącznie zmieniany 1 raz.
Duza role ma tu pewnie koncowka domeny. Polskie Google lepiej indeksuje koncowki .pl niz .com.
Uwielbiam tompd9 pisze:Duza role ma tu pewnie koncowka domeny. Polskie Google lepiej indeksuje koncowki .pl niz .com.
"Promocja nowej strony" by Google ?
Wskaźnik PageRank w SERPs Google ma dość małe znaczenie. No chyba, że lubisz ekscytować się numerkami od 0 do 10 ;]
Przykład:
Mój Wortal ma PR4, zamieściłem na nim linki do Forum, które prowadzę, do konkretnych podstron. PR Forum (strony głównej) skoczyło na 3. Jednakże bardziej pomogły mi:
- linki zewnętrzne na serwisie i ich anchor txt
- związek tematyczny pomiędzy Wortalem a Forum
- viral marketing forum
- bardziej przyjazny skrypt dla robotów sieciowych (vBulletin) niż phpBB.
PR to efekt tych działań, pośrednio i bezpośrednio, sam w sobie. NIe skaczę z radość, że strona ma PR3, 4 czy nawet 7. Bardziej liczą się inne wartości.
Wskaźnik PageRank w SERPs Google ma dość małe znaczenie. No chyba, że lubisz ekscytować się numerkami od 0 do 10 ;]
Przykład:
Mój Wortal ma PR4, zamieściłem na nim linki do Forum, które prowadzę, do konkretnych podstron. PR Forum (strony głównej) skoczyło na 3. Jednakże bardziej pomogły mi:
- linki zewnętrzne na serwisie i ich anchor txt
- związek tematyczny pomiędzy Wortalem a Forum
- viral marketing forum
- bardziej przyjazny skrypt dla robotów sieciowych (vBulletin) niż phpBB.
PR to efekt tych działań, pośrednio i bezpośrednio, sam w sobie. NIe skaczę z radość, że strona ma PR3, 4 czy nawet 7. Bardziej liczą się inne wartości.
dziękuje allen
a tu macie na deser
klasyfikacja linków: źródło forum KSC choć lista ponoć z PIO pochodzi
1. naturalny, jednostronny link z serwisu o wysokich rankingach, umieszczony w treści. Treść serwisu zawiera w sobie interesujące nas słowa kluczowe;
2. j.w., ale treść serwisu nie zawiera słów kluczowych;
3. link reklamowy (czytaj kupiony) w wysoce rankingowanym serwisie, otoczony tekstem ze słowami kluczowymi;
4. głębokie linki (linki do podstron serwisu) z tzw. presell page. Presell page to strona stworzona i sprzedana nam przez inny serwis, na której umieszczamy linki do kilku naszych podstron. Linki otoczone są treścią zawierającą słowa kluczowe i ich wariacje. Serwis, w którym kupujemy stronę, linkuje do sprzedanej strony z większości swoich podstron;
5. link reklamowy ze słowem kluczowym w anchor text, serwis wysoce rankingowany;
6. jednostronny link ze słowem kluczowym w anchor text, link z serwisu powiązanego tematycznie, niekoniecznie wysoce rankingowany;
7. jednostronny link z samą nazwą domen, bez słów kluczowych z serwisu o dobrych rankingach;
8. jednostronny link ze słowem kluczowym z przeciętnego serwisu, niepowiązanego tematycznie;
9. jednostronny link z nazwą domeny z przeciętnego serwisu, niepowiązanego tematycznie;
10. link ze słowem kluczowym umieszczony w paragrafie tekstu na strona z linkami;
11. link umieszczony na stronie z linkami w formie: Tytuł/Opis;
12. linki w sygnaturach na forach dyskusyjnych;
13. link zwrotny na stronie z linkami;
14. linki w podpisach komentarzy do blogów, księgach gości.
15. linki w księgach gości.
jak widać link linkowi nie równy .. to raz
a co do PR .. wysoki PR nie może być celem samym w sobie .. mwozdoba wysoka pozycja to nie tylko linki .. to ruch na stronie , wielkość serwisu , wiek domeny . rodzaj anchoru na jaki jest pozycjonowana strona , i zawartość tematyczna .. ! , i pewnie jeszcze innych 100 czynników o których nikt nie wie
mwozdoba - musisz poszperać w google bo temat pozycjonowanie i optymalizacja to dość duża kobyła
klasyfikacja linków: źródło forum KSC choć lista ponoć z PIO pochodzi
1. naturalny, jednostronny link z serwisu o wysokich rankingach, umieszczony w treści. Treść serwisu zawiera w sobie interesujące nas słowa kluczowe;
2. j.w., ale treść serwisu nie zawiera słów kluczowych;
3. link reklamowy (czytaj kupiony) w wysoce rankingowanym serwisie, otoczony tekstem ze słowami kluczowymi;
4. głębokie linki (linki do podstron serwisu) z tzw. presell page. Presell page to strona stworzona i sprzedana nam przez inny serwis, na której umieszczamy linki do kilku naszych podstron. Linki otoczone są treścią zawierającą słowa kluczowe i ich wariacje. Serwis, w którym kupujemy stronę, linkuje do sprzedanej strony z większości swoich podstron;
5. link reklamowy ze słowem kluczowym w anchor text, serwis wysoce rankingowany;
6. jednostronny link ze słowem kluczowym w anchor text, link z serwisu powiązanego tematycznie, niekoniecznie wysoce rankingowany;
7. jednostronny link z samą nazwą domen, bez słów kluczowych z serwisu o dobrych rankingach;
8. jednostronny link ze słowem kluczowym z przeciętnego serwisu, niepowiązanego tematycznie;
9. jednostronny link z nazwą domeny z przeciętnego serwisu, niepowiązanego tematycznie;
10. link ze słowem kluczowym umieszczony w paragrafie tekstu na strona z linkami;
11. link umieszczony na stronie z linkami w formie: Tytuł/Opis;
12. linki w sygnaturach na forach dyskusyjnych;
13. link zwrotny na stronie z linkami;
14. linki w podpisach komentarzy do blogów, księgach gości.
15. linki w księgach gości.
jak widać link linkowi nie równy .. to raz
a co do PR .. wysoki PR nie może być celem samym w sobie .. mwozdoba wysoka pozycja to nie tylko linki .. to ruch na stronie , wielkość serwisu , wiek domeny . rodzaj anchoru na jaki jest pozycjonowana strona , i zawartość tematyczna .. ! , i pewnie jeszcze innych 100 czynników o których nikt nie wie
mwozdoba - musisz poszperać w google bo temat pozycjonowanie i optymalizacja to dość duża kobyła
Dodałbym do tej listy jeszcze jeden punkt:neeon pisze:(...) jak widać link linkowi nie równy .. to raz
16. Linki w katalogach
Linki te stracą lub już straciły swą wartość i nie są traktowane przez Google na jednakowym poziomie z jednostronnymi linkami zewnętrznymi. Na pewno będą niżej sklasyfikowane w kategorii jakości.
Są to celowe działania ze strony Google ze względu na ogromny SPAM linków w katalogach, których ilość i kilka innych czynników (np. anchor tekst) pomagają w SEO.
Ja bym skłaniał się bardziej ku liczbie ok. 200 i więcejneeon pisze:(...) i pewnie jeszcze innych 100 czynników o których nikt nie wie
Tak na prawdę możemy się jedynie domyślać jednych, a wiedzieć o drugich na podstawie naszych testów, badań i spostrzeżeń, np. jak bardzo ciekawy jest efekt 650 witryn przekierowując ich za pomocą przekierowania 301 na jeden adres www.
Ciekawy artykuł (ranking czynników SEO) zaprezentował prawie 2 miesiące temu SEOmoz:
- http://www.seomoz.org/blog/ranking-fact ... 2-released (szczerze polecam!)
Generalnie polecam:
- Seomoz.org
- forums.digitalpoint.com - wyśmienite forum
- v7n.com
- optymalizacja.com
- kilka znajdziesz jeszcze w moich delicjach: http://del.icio.us/_Allen/seo , szczególnie warto skorzystać z:
- http://www.seoresearcher.com/distributi ... alysis.htm
Ostatnio zmieniony pn kwie 30, 2007 9:05 am przez Allen, łącznie zmieniany 1 raz.
allen jak fajne z kimś porozmawiać 
co do katalogów
16. Linki w katalogach
a z tego co wiem to już chłopaki rodzą sobie z p260 także los katalogów nie jest jeszcze przesądzony qlweb najwięcej dostał po dupie bo było najbardziej rozpowszechniony + nikt nie zmieniał skryptu tylko stawiano go na gotowcu w niebotycznych ilościach ( myślę ze jak troszkę skpypt zmienić + dodaj troszkę treści własnej na podstronach to problemu nie będzie ) , a co do samego linku wiadomo było od zawsze ze linki z katalogów są niewiele warte .. ale na początek ( bez kasy ) to chyba jedyna alternatywa na rozpoczęcie pozycjonowania
16. Linki w katalogach
a z tego co wiem to już chłopaki rodzą sobie z p260 także los katalogów nie jest jeszcze przesądzony qlweb najwięcej dostał po dupie bo było najbardziej rozpowszechniony + nikt nie zmieniał skryptu tylko stawiano go na gotowcu w niebotycznych ilościach ( myślę ze jak troszkę skpypt zmienić + dodaj troszkę treści własnej na podstronach to problemu nie będzie ) , a co do samego linku wiadomo było od zawsze ze linki z katalogów są niewiele warte .. ale na początek ( bez kasy ) to chyba jedyna alternatywa na rozpoczęcie pozycjonowania
Wymiana informacji zawsze jest pożytecznaneeon pisze:allen jak fajne z kimś porozmawiać
Szkoda tylko, że aktywność różnorodnych osób w wątkach jest dość mała i w końcu kończymy na wymianie zdań przez 2, czasem 3 osoby, bez autora wątku.
Z systemem katalogów masz rację. Całkowicie o tym zapomniałem. Doh!
W każdym razie, jeżeli nawet będą miały mniejszy wpływ na SEO, zawsze jest to plus kilka wejść dziennie na naszą witrynę.
Wiesz co zauważyłem?
Zgodnie z rankingiem na SEOmoz, widzę, że wiek domeny bardzo, bardzo zyskał na znaczeniu w ciągu ostatnich, hmm 12-18 miesięcy? (na pewno około tego).
Bazuję na przykładzie Wortalu, który prowadzę - Overclockers.pl. Domena zarejestrowana w 2002, pozycjonowałem ją..., to będzie już prawie2 lata temu, gdy zacząłem, przez 6-8 miesięcy, gdy ostatni raz robiłem coś więcej w kwestii SEO.
2 lata to historia wszechświata w tym biznesie, i pomimo to, ciągle utrzymuje się w Top1/3/5/10 na to co pozycjonowałem
Nie, żebym się chwalił, bo za eksperta nie uważam się, co więcej jestem newbie w tym temacie. Chciałem tylko podzielić się, tym co zauważyłem
Nawet Shoemoney nie uważa się za eksperta, chociaż dla mnie jest jednym z guru SEM w Internecie. I chyba o to chodzi. Ciągle szukaj, testuj, ucz się.
Dowodzi tego, że można i da się. Ciężką pracą, szukaniem, czytaniem, wiedzą + praktyką, testowaniem można dojść do zdumiewajacych efektów i całkiem dobrze na tym wyjść -, np. czek na 132 tyś. USD
-
Maxximilian
Słabe linki słabo liczą się przy liczeniu rankingu, ale liczą się tak samo przy określaniu słów kluczowych - które wcale nie muszą znaleźć się na linkowanej stronie - zawsze można to wykorzystać szeroko pozycjonując jedną stronę.