Powiedz nIE, wybierz Open Source

Luźne dyskusje "bardzo sztywnych webmasterów", prowadzone na rózne tematy, mogą być dalece odbiegłe od webmasterstwa. Możemy w końcu udowodnić, że webmaster to także zwykły człowiek i pogadać też potrafi :)
iniside
Działa
Działa
Kontakt:

Re: Powiedz nIE, wybierz Open Source

Post autor: iniside »

To mu zainstaluj dw systemu. Zobaczysz z którego będzie częściej korzystał ;)
iro
Moderator

Post autor: iro »

Ja cały czas mam 2 systemy. Z Debiana korzystam tylko ja, ale reszta domowników już się zdążyła przyzwyczaić do tego, że za każdym razem gdy uruchamiają komputer wita ich grub. Z windowsa korzystam często, bo nie wszystko jestem w stanie zrobić pod linuxem. Są rzeczy, które po prostu zmuszają mnie do tego. Ale to tylko jak mam coś zrobić w ramach studiów. Windowsa nie neguję, bo w gruncie rzeczy to nie jest zły system. Ale to jeszcze nie znaczy, że na desktopie nie można mieć linuxa. Zwykły user wykorzystuje komputer głównie do przeglądania neta, gadania przez komunikatorki, odbierania i wysyłania poczty, słuchania muzyki, oglądania filmów czy też korzystania z edytorów tekstu tudzież arkuszy kalkulacyjnych. Wszystko to może z powodzeniem robić w linuxie. Wystarczy Konqueror czy Firefox, bardzo wygodny Kmail, Psi albo Kadu, xmms, MPlayer i OOo. Na dodatek wszystko to za darmo. Bo tu nie chodzi o to, żeby powiedzieć och, ech, ach jaki to ten linux fajny, a i ja fajny jestem bo z niego korzystam, ale o to, że mam jakieś rozwiązanie alternatywne. Nie muszę kupować Office'a, bo mogę mieć prawie taką samą funkcjonalność zupełnie za darmo. To samo tyczy się systemu. Dlatego Iniside chyba za szybko nazwałeś nas fanatykami.
Halszczak
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Post autor: Halszczak »

iro pisze:Nie muszę kupować Office'a, bo mogę mieć prawie taką samą funkcjonalność zupełnie za darmo.
I tu jest pies pogrzebany. "Prawie" - rozmawiałem ze znajomym, który kożystał z OO, niestety musiał zrezygnować na rzecz MO z powodu tego "prawie". Power poin nie jest kompatybilny z OO i prezentacje bardzo się różnią, a że (niestety) wszystkie instytucje państwowe używają MO, więc ich pracownicy nie mają żadnych szans na używanie czegokolwiek innego.
yhmt
Nowy
Nowy

Post autor: yhmt »

Wybacz, iż ośmielę się Cię poprawić, ale instytucje państwowe mają zwyczaj korzystać z Worda i Excela, które mają KOMPATYBILNE odpowiedzniki w OOo. A że programy dzielą sie na 2 grupy, czyli kompatybilne z Posixem (Unix, Linux, OSX etc.) i inne (window$), a micro$oft za wszelką cenę chce wprowadzać stsndardy kompatybilne tylko z jego produktami to zupełnie inna sprawa. A i tak ogólnie przyjęte standardy są prawidłowo obsługiwane przez Linuxa. I nie twierdzę, że window$ jest zły. On jest po prostu drogi, niekompatybilny z posixem, nie do końca stabilny i niezbyt bezpieczny. No i polityka micro$oftu jest nieco odstraszająca...
Halszczak
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Zrozum wreszcie, że kilku (jak Was nazwał iniside - "fanatyków") świata nie zmieni. Tą cholerną planetą rządził, rządzi i rządził będzie pieniądz i tylko pieniądz. Na nic wasze starania, bo niestety wąska grupka związana z panem B. nie POZWOLI na żadne zmiany. Popatrz na ZUS, firma P. uskuteczniła (bo nijak inaczej nie można powiedzieć) program, który od kilku lat się ślimaczy i rozłazi, firma P. wzięła straszną kasę (i bierze nadal), a wszyscy klienci cierpią. To samo tyczy się pana B. i jego firmy. Dopuki społeczność Linuxowa nie zorganizuje wystarczającej ilości funduszy na reklamę, doputy nie zostanie zauważona. Taka jest przykra prawda.
yhmt
Nowy
Nowy

No to ja Ci powiem, że micro$oft nie zdoła kupić wszystkich userów, którzy stwierdzili, że mają dość piep**enia z winzgrozą i przerzucają się na Linuxa, a kilku takich znam i to nie ządni fanatycy. A jeżeli userzy będą używać Linuxa, to microsoft może sobie wsadzić swój system i płacić miliony instytucjom go używającym, bo to nie przekona userów. :twisted: A Linux nie jest wybierany dzięki reklamie, tylko niezawodności i nie sądzę, aby trzeba było go reklamować. Wystarczy traktować go jak każdy normalny system. On po prostu jest narazie jedyną liczącą się alternatywą dla wina i już.
iniside
Działa
Działa
Kontakt:

Sejfy Microsoftu mają tyle kasy. Że windowsa to oni mogą w ostateczności rozdawać za darmo. A kase zbierać na supprocie. Kilku userów. czy nawet kilka set tysięcy nic nie zmni. Bo użytkowników windowsa są milony. A czynnik ludzki ma tu silny wpływ (ludzie niechętnie zmieniają to co im działa i tyle...). To co piszecie to tylko wyjątki potwierdzające regułe. Nie ma sie co oszukiwać w przeciagu następnej dekady sytuacja na rysnku os na desktop sie nie zmieni. Myslenie tak to tylko złudne marzenia. Czas zacząć być realista i spojrzeć obiektywnie... Z mojej strony to tyle. Sami świata nie zmienicie. Czynnik ludzki zawsze bierze góre nad wszystkim ...
yhmt
Nowy
Nowy

iniside pisze:A czynnik ludzki ma tu silny wpływ (ludzie niechętnie zmieniają to co im działa i tyle...). To co piszecie to tylko wyjątki potwierdzające regułe. Nie ma sie co oszukiwać w przeciagu następnej dekady sytuacja na rysnku os na desktop sie nie zmieni. Myslenie tak to tylko złudne marzenia. Czas zacząć być realista i spojrzeć obiektywnie... Z mojej strony to tyle. Sami świata nie zmienicie. Czynnik ludzki zawsze bierze góre nad wszystkim ...
1. "Czynnik ludzki" jest istotą na tyle złożoną, że niemożliwym jest przewidzieć, jak się zmieni w ciągu dekady
2. Jeszcze nie widziałem window$a, któryby działał w 100% przez dłuższy czas (kilka "bezbłędnych" dni), więc czynnik ludzki chętnie zmieni system :lol:
3. Micro$oft w reszczie zauważył konkurencję i desperacko się broni, co zdają się dostrzegać także userzy, więc...
iniside
Działa
Działa
Kontakt:

yhmt powiedz brakuje Ci juz argumentów. Windows może działać bezbłędnie przez wiele miesięcy. Takie opowieści o sypani sie po kilku dnia można między bajki włożyć.
Czynnik ludzki jest bardzo przewidywalny. Chyba słyszałeś o czymś takim jak Socjotechnika. Jej siła polega na tym że ludzkie zachowania dają sie łątwo przewidzieć w poszczególnych sytuacjach...
Strategie microsoftu od wielu lat jest taka sama.. Pozwolić wyprzedzić sie konkurencji aby zoabczyć w jakim kierunku podąża, a potem ją dogonić przegonić aż w końcu zniszczyć..
ehh nie oszukujmy sie nikt nie namówi milinów userów do zaminy przyzwyczajeń. Nawet jak sie wkurzą na windowsa to i tak w 97% na niego wracają.. Poprostu...
wixor
Przelotem
Przelotem

Post autor: wixor »

Winszajs może działać bezbłędnie przez kilka miesięcy, ale nawet średio zaawansowany użytkownik NIE POTRAFI go to tego zmusić :lol:. Linux może sziałać bezbłędnie przez kilka lat i nawet średio zaawansowany użytkownik nie potrafi go od tego odwieść <lol>. (Średnio zaawansowany - nie ograniczający się do obsługi czata i gg, np. grafik).

Jeżeli chodzi o mikroszajs, to broni się on wszystkimi odnóżami. I podam tu święta zasadę:
Dobry produkt się nie reklamuje!!
Widziałeś kiedyś w TV reklamę firmy Rockwell? światowy lider na rynku kości do modemów (i nie tylko, bo modemy wychodzą z użytku). Produkty są po prostu DOBRE (i częściowo opensource). To wystarcza. Reklama jest dwojaka - informująca (Na rynku są produkty takie a takie, mają takie a takie funkcje) i preswazyjna (Kup już teraz! natychmiast! kupuj albo gnij! zaraz! na co czekasz!). Jeżeli produkt jest DOBRY, wystarcza informacja (do czego dążymy). Jeżeli nie jest tak dobry jak konkurencja, potrzeba prerswazji. Gdybyś uważnie obserwował mikroszajs, zauważyłbyś, że oni stosują perswazję. zawsze, tylko i wyłącznie. więcej - uciekają się do najprymitywniejszych sztuczek polityków - podają "zalety" winszajsu nie podając zalet Linuxa - informuja jednostronnie. Nie są w stanie żadną miarą dogonić nie-winszajsowych systemów i software-u w ogóle, więc ratuja się reklamą. To, że windows jeszcze istnieje na rynku świadczy o jej jakości. Jeszcze...
Halszczak
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Przede wszystkim -
wixor pisze:Średnio zaawansowany - nie ograniczający się do obsługi czata i gg, np. grafik
nie oszukujmy się Panowie, "normalny" średnio zawawansowany to ja (aczkolwiek grafik ze mnie żaden), a 99,9% userów nie ma zielonego pojęcia z czego składa się komputer (nie licząc komponentów zewnętrznych, o systemie nie wspomnę) i właśnie to 99,9% "normalnych" tworzy rynek. System ma być prosty w obsłudze, łatwy w użytkowniu i przyjemny na monitorze. Program ma się instalować za pomocą jednego kliknięcia (językiem "normalnego usera" - za jednym naciśnięciem myszki). Jeżeli w systemie coś się pitoli to trzeba zawezwać fachowca, bo jeszcze (nie daj Bóg) popitoli się bardziej. Update i shell to pojęcia dostępne tylko wybranym (czytaj informolom), a stwierdzenie "kości pamięci" to jakiś wybryk natury.
Panowie mam (wątpliwą) przyjemność chodzenia (od czasu do czasu) po domach i naprawiania spitolonych systemów marki W. i zaprawdę powiadam Wam, myli się ten, który wierzy w potęgę "normalnego usera". "Normalny user" nigdy nie poprze inicjatywy zastąpienia systemu W. Linuxem, bo dla niego ów Linux jest tak samo abstrakcyjny, jak dla mnie podróż na Wyspy Dziewicze.

P.S.
wixor pisze:Winszajs może działać bezbłędnie przez kilka miesięcy, ale nawet średio zaawansowany użytkownik NIE POTRAFI go to tego zmusić
Potrafi, potrafi, wystarczy odrobina chęci i umiejętności (aczkolwiek. przyznaję, nie udało mi się go zmusić do działania dłużej niż 10 miesięcy). Linux jest stanowczo lepszy, faktycznie może działać ponad rok, ale wystarczyło parę eksperymenyów a la "normalny user" i ślag go trafił po tygodniu, bez możliwości reaktywacji innej niż reinstalacja.
I co Wy na to??
iro
Moderator

Post autor: iro »

Co do mojego "prawie" to właśnie o to mi chodziło :) - o prezentacje. To nie jest faktycznie zbyt kompatybilne z MO (nie mylić o milicją obywatelską :)).
Ale to jeszcze nie znaczy, że nie da się z tego korzystać.
Halszczak pisze:Linux jest stanowczo lepszy, faktycznie może działać ponad rok, ale wystarczyło parę eksperymenyów a la "normalny user" i ślag go trafił po tygodniu, bez możliwości reaktywacji innej niż reinstalacja.
I co Wy na to??
O ile z pierwszą częścią Twojej wypowiedzi muszę się zgodzić, to teraz trochę przekoloryzowałeś. Jeszcze mi się nie zdarzyło, ani nie słyszałem żeby moim znajomym też się przytrafiło coś co zmuszałoby do reinstalacji linuxa. Zawsze da się wrócić do poprzedniego stanu (o ile wie się co się rozwaliło :)).
iniside
Działa
Działa
Kontakt:

Jaki przeciętny user wie co rozwalił. O ile nie ma jakiegoś guru w pobliżu. Poprostu zrobi formata identycznie jak w przypadku windowsa i tyle :|

Właściwie to o czym my tak wogóle teraz romawiamy bo ja już nie wiem 8O
yhmt
Nowy
Nowy

ini -> juz przypominam o czym: dyskutujemy o OS i nieOS, a mianowicie ja z wixorem wyklinamy M$ i fanatycznie bronimy OS, a Wy w ramach podtrzymania dyskusji przytaczacie argumenty przeciw nam.

A co do systemów: co niektórzy zdenerwowali się łindoł$em i przechodzą na inne systemy. Problem polega na tym, że ludzie nie lubią zmian, a Linux ma przecież zupełnie inny układ niż win, toteż jeżeli nie ma im kto pokazać "o co chodzi jakby", powracają do monopolu...
Halszczak
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Poczekaj parę dni będę bardziej w temacie (wracam do mojego ulubionego Auroxa). Co do zmian to się nie zgodzę, znakomita większość userów nie zmieni systemu z lenistwa (znowu cza sie bendzie uczyć). To raz, dwa żaden normalny user nie zainstaluje samodzielnie systemu po raz pierwszy (pomimo o całe lata świetlne lepszego instalatora). Po trzecie zaś - próbowałeś może kiedyś wytłumaczyć komuś "niewiedzącemu" do czego służy Samba? Ja tak :| . Po czwarte - 3 lata temu moja (5-cio letnia wówczas) córka powiedzała święte słowa
Tatusiu, linux jest lepszy od windowsa, bo tam można pingwinkiem pojeździć.
ODPOWIEDZ