[Dyskusja] Cennik stron WWW?
Re: [Dyskusja] Cennik stron WWW?
No widzę, że niezła kasa wisi w powietrzu.
Ja bym się tak zastanawiał, ile mogłay kosztować taka stonka : http://www.lo.zlotow.net
dodam, że jest tam:
- prosty CMS [wpisywanie Newsów, Wydarzeń, plan lekcji]
- właśnie ten plan lekcji [w oparciu o MySQL]
- system newsów
- giełda książek [ www.lo.zlotow.net/gielda - aktualnie nieczynne dla ogólu ale można potestować;-)]
- no i oczywiście licznik i takie tam bajery [jak na każdej stronie: wczytywanie strony za pomocą parametru itp.]
Oczywiście wiem, że wycena "przez szybę" jest trudna, ale tu mi chodzi o mniej-więcej [czy to jest 100zł, 10złó, czy może 5000zł???]
TIA
Ja bym się tak zastanawiał, ile mogłay kosztować taka stonka : http://www.lo.zlotow.net
dodam, że jest tam:
- prosty CMS [wpisywanie Newsów, Wydarzeń, plan lekcji]
- właśnie ten plan lekcji [w oparciu o MySQL]
- system newsów
- giełda książek [ www.lo.zlotow.net/gielda - aktualnie nieczynne dla ogólu ale można potestować;-)]
- no i oczywiście licznik i takie tam bajery [jak na każdej stronie: wczytywanie strony za pomocą parametru itp.]
Oczywiście wiem, że wycena "przez szybę" jest trudna, ale tu mi chodzi o mniej-więcej [czy to jest 100zł, 10złó, czy może 5000zł???]
TIA
Jeżeli chodzi o wycenę strony to głównym czynnikiem wpływającym na jej wartość jest czas spędzony nad jej tworzeniem i wkład własny (np. zakup zdjęć). Czas spędzony nad stroną zależy od nawigacji - rozplanowania struktóry strony, przewidzenia skryptów które trzeba zamieścić, rozmieszczenia i obrobienia fotgrafi. Więc jeżeli nie mamy konkretnych danych od osoby zainteresowanej to jest niewykonalne określenie rzeczywistej wartości strony, której nie ma w początkowej fazie projektu.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
tomaszciesielski
Cennik www
Mozna przyjac ciekawa polityke ze robi sie za taka sume strony www z Flashem i i sklepy intenetowe.
Rowniez trzeba pamietac o tym ze gdy juz zakladamy firme trzeba miec legalne oprogramowania a to tez zmusza do odpowiednich cen za strony www czy grafike.
Tak wiec sugeruje ceny od 1500 do 4000 zl
Rowniez trzeba pamietac o tym ze gdy juz zakladamy firme trzeba miec legalne oprogramowania a to tez zmusza do odpowiednich cen za strony www czy grafike.
Tak wiec sugeruje ceny od 1500 do 4000 zl
No ceny niezle.
A słuchaj, czy to jest w Polsce duży rynek? widzę, że dużo firm chce robić sobie strony, ale pzezważnie słyszę o firmach, które chcą całkowite minimun - grafika, HTML, CSS, JS. I to 6 podstronek i to wszystko...
A słuchaj, czy to jest w Polsce duży rynek? widzę, że dużo firm chce robić sobie strony, ale pzezważnie słyszę o firmach, które chcą całkowite minimun - grafika, HTML, CSS, JS. I to 6 podstronek i to wszystko...
Rynek jest zaj...sty i ceny stron poleciały na pysk w tempie wprost proporcjonalnym do włożonej pracy.yarpo pisze:A słuchaj, czy to jest w Polsce duży rynek?
Jak znajdziesz w tym kraju takiego naiwnego to daj znać, stawiam flaszkę.tomaszciesielski pisze:Tak wiec sugeruje ceny od 1500 do 4000 zl
Ostatnio zmieniony pn kwie 11, 2005 10:02 am przez Halszczak, łącznie zmieniany 1 raz.
albo tego
http://www.allegro.pl/my_page.php?uid=2367612
roamawialem z nim swojego czasu - chwalil sie ze zlecenia z allegro to ledwie 1% tego co zamawiaja ?
Witam wszystkich
Świetny temat do dyskusji chętnie dowiem się paru rzeczy.
Chciałbym się dowiedzieć ile można wziąść za projekt i wykonanie takiej strony: http://cans.pl (bez sklepu i bez gry). Wszystko oparte na PHP/MySQL.
Dzięki wielki, to dla mnie ważne.
Świetny temat do dyskusji chętnie dowiem się paru rzeczy.
Chciałbym się dowiedzieć ile można wziąść za projekt i wykonanie takiej strony: http://cans.pl (bez sklepu i bez gry). Wszystko oparte na PHP/MySQL.
Dzięki wielki, to dla mnie ważne.
-
tomaszciesielski
Zgadzam sie z poprzednikami . Zamieszcznie na stronie internetowej cennika ma swoje "+" i "-" gdzy z jednej strony moze zaczecac klienta obeznanego z cenami a z drugiej zniechecac bo zazwyczaj klient nie wie ile mozna za to zaplacic.Dobrym pomyslem jest poswiadczenie klientowi ze zlecenie bylo umawiane z innymi firmami.W zaleznosci od zlecenia ceny sie roznie wahaja gdyz ma to swoj poczatek w legalnym oprogramowaniu np za Macromedia Flash zaplacimy 3 tys zl a za program graficzny np Adobe Photoshop 4tys do tego trzeba oczywiscie doliczyc VAT .
Dobrym pomyslem jest zamieszczenie powaznego portfolio i rowniez dodatkowe uslugi np serwer , rejestracja domeny itd .
Dobrym pomyslem jest zamieszczenie powaznego portfolio i rowniez dodatkowe uslugi np serwer , rejestracja domeny itd .
RE
Chętnie dodam swoje trzy grosze...
Podawanie cennika to jest totalna głupta i mocno świadczy o braku profesjonalizmy danej firmy. Owszem ,można podać orientacyjną cene ,np "Projekt już od 500 zł" ,ale nie można podawać cen detalicznych tj. podstrona ,logo flash itd itd. Wszystko zależy od klienta ,od rodzaju strony do wykonania ,no bo nie ma co ukrywać ,że wykonanie prostej strony dla firmy ,a zbudowanie sklepu internetowego to nie lada zadanie ,którego się nie wykona się bez pomocy programisty.
Myśle ,że przy wycenie właśnie ważne jest liczyć cene za ilość godzin spędzonych nad projektem razy stawka za godzine ,bo tak naprawdę musimy szanować swój czas ,a jak ktoś mówi ,że może po nocach i w weekendy się zajmować projektem to gratuluje poszanowania swojego prywatnego czasu i pracoholizmu.
Przedział cenowy ,hmmmm ,jak ktoś zrobi strone za mniej niż 500 zł to niszczy rynek ,tak więc ja bym powiedział od 500- 5000 tys PLN
W tej branży bardzo ważny jest profesjonalizm ,nie można ulegać klientowi "Zrobi mi pan stronke za 200 zł?" Już po takim zdaniu można dojśc do wniosku ,ze dużo nie zarobimy i raczej będą problemy ...
Podawanie cennika to jest totalna głupta i mocno świadczy o braku profesjonalizmy danej firmy. Owszem ,można podać orientacyjną cene ,np "Projekt już od 500 zł" ,ale nie można podawać cen detalicznych tj. podstrona ,logo flash itd itd. Wszystko zależy od klienta ,od rodzaju strony do wykonania ,no bo nie ma co ukrywać ,że wykonanie prostej strony dla firmy ,a zbudowanie sklepu internetowego to nie lada zadanie ,którego się nie wykona się bez pomocy programisty.
Myśle ,że przy wycenie właśnie ważne jest liczyć cene za ilość godzin spędzonych nad projektem razy stawka za godzine ,bo tak naprawdę musimy szanować swój czas ,a jak ktoś mówi ,że może po nocach i w weekendy się zajmować projektem to gratuluje poszanowania swojego prywatnego czasu i pracoholizmu.
Przedział cenowy ,hmmmm ,jak ktoś zrobi strone za mniej niż 500 zł to niszczy rynek ,tak więc ja bym powiedział od 500- 5000 tys PLN
W tej branży bardzo ważny jest profesjonalizm ,nie można ulegać klientowi "Zrobi mi pan stronke za 200 zł?" Już po takim zdaniu można dojśc do wniosku ,ze dużo nie zarobimy i raczej będą problemy ...
sektorb pisze:I całe 100 zł jest dla nich. A uczciwy człowiek, który wydał na sprzęt i oprogramowanie 10 000 zł, płaci podatki od dochodów chce za wykonaną strone 500 zł.
Autentyczny przykład z życia:
z tego co wiem webmaster skasował za to 150 zł 
Kod: Zaznacz cały
http://www.artbud.net.pl/joomla
a co będzie jak ludzie dowiedzą się o bezpłatnych CMS-ach??