Monitor do pracy
Re: Monitor do pracy
Inside ,nie zgadzam się z tym ,że LCD jest za słaby do profesjonalnej grafiki ,a już napewno nie kosztem zdrowia.
Od roku mam LCD ,a wczesniej przez ok. 5 lat miałem CRT i zmiane tak bardzo odczułem na zdrowu ,że nawet za darmo bym nie chciał mieć spowrotem CRT. Komfort pracy na LCD jest zadziwiający (nie ma się co dziwić ,wkońcu to lampa przed nami świeci) ,oczy się nie męczą ,głowa nie boli po paru h pracy.
Jeżeli ktoś z was jeszcze ma CRT to polecam ogromne przerzutke na LCD ,bo jest warta każdej złotówki ,a zdrowia sobie nie naprawisz.
Osobiście mam model Sony 17" SDM-HS74 i jestem z niego bardzo zadowolony ,bo chciałem mieć bardzo dobry i ładny panel LCD :] Jest ok z photoshopem ,nie narzekam :]
Od roku mam LCD ,a wczesniej przez ok. 5 lat miałem CRT i zmiane tak bardzo odczułem na zdrowu ,że nawet za darmo bym nie chciał mieć spowrotem CRT. Komfort pracy na LCD jest zadziwiający (nie ma się co dziwić ,wkońcu to lampa przed nami świeci) ,oczy się nie męczą ,głowa nie boli po paru h pracy.
Jeżeli ktoś z was jeszcze ma CRT to polecam ogromne przerzutke na LCD ,bo jest warta każdej złotówki ,a zdrowia sobie nie naprawisz.
Osobiście mam model Sony 17" SDM-HS74 i jestem z niego bardzo zadowolony ,bo chciałem mieć bardzo dobry i ładny panel LCD :] Jest ok z photoshopem ,nie narzekam :]
Polecam przeczytać porównanie z poniższego linka
http://www.mva.pl/?id_kategorii=2&top=51&kategoria=137
http://www.mva.pl/?id_kategorii=2&top=51&kategoria=137
Z tym, ze lcd sa zdrowsze to czysty marketing nic pozatym. Owsze mniej sie odczowa odswierzanie (smurzenie pasów na ekranie), jest lepsza geometria obrazu etc, ale pod innymi wzgledami to nawet bija CRT (chociazby znane nam promieniowanie elektromagentyczne niby o nie wielkim zasiegu a jednak wieksze, niby na mva napisali ze mniejsze a badania z jakiegos instytut wojskowego mowia dokladnie na odwrot...). I naprawde, żadne szanujący sie grafik nawet nie spojrzy na LCD. Dlaczego kolory. Czy też raczej ich brak. Żaden panel LCD nie jest w stanie wyświetlić pełnej gamy RBGA (32-bitów o więcej nawet nie ma co mówić).
LCD owszem do domu, do zabawy do gier, do filmów do zrobienia czegoś for funu, ale do profesjonlanych zastosować graficznych NIE. Chyba że panele EIZO za powyzej kilku k zl. A i to nie kazdy grafik by kupil..
Ja mam CRT. Siedziałem przed panoramicznym LCD. I jestem pewny że napewno kupie jakś panorame. Bo do tego żaden CRT poprostu porównać się nie da
LCD owszem do domu, do zabawy do gier, do filmów do zrobienia czegoś for funu, ale do profesjonlanych zastosować graficznych NIE. Chyba że panele EIZO za powyzej kilku k zl. A i to nie kazdy grafik by kupil..
Ja mam CRT. Siedziałem przed panoramicznym LCD. I jestem pewny że napewno kupie jakś panorame. Bo do tego żaden CRT poprostu porównać się nie da
-
Dawid Kulbaka
- Administrator
- Kontakt:
aha
to czemu np. Scott Byer, ktory pełni funkcje Co-Photoshop Architect w firmie Adobe używa w pracy LCD?

to czemu np. Scott Byer, ktory pełni funkcje Co-Photoshop Architect w firmie Adobe używa w pracy LCD?

Yyy bo na duzo kasy na monitor S-IPS od Della albo EIZO ;]
Nie ma tych zdjęć w większej rozdzielczości?
-
Dawid Kulbaka
- Administrator
- Kontakt:
Sensej ,to porównanie jest sprzed prawie 2 lat ( wystraczy sporzjeć na date pierwszego komentarza) ,więc ma się niejak do dzisiejszych LCD.
Do wszystkiego człowiek się przyzwyczaja ,na poczatku czerń się wydawała rzeczywiście gorsza niż na CRT ,ale teraz to juz nie widze różnicy. I prawdę mówiąc mam beczke z tych co używają dzisiaj CRT z własnej woli ,a juz tym bardziej ci co wachali sie w zakupie miedzy LCD a CRT i wybrali to drugie ,naprawdę żal mi tych ludzi :]
Jak widać ,nawet architekt Photoshopa pracuje na LCD ,i dobrze ,bo to jest rozsądny wybór :] Naprawdę ,najlepszy zakup jaki było mi dane zrobić w ciagu ostatnich lat! :]
Do wszystkiego człowiek się przyzwyczaja ,na poczatku czerń się wydawała rzeczywiście gorsza niż na CRT ,ale teraz to juz nie widze różnicy. I prawdę mówiąc mam beczke z tych co używają dzisiaj CRT z własnej woli ,a juz tym bardziej ci co wachali sie w zakupie miedzy LCD a CRT i wybrali to drugie ,naprawdę żal mi tych ludzi :]
Jak widać ,nawet architekt Photoshopa pracuje na LCD ,i dobrze ,bo to jest rozsądny wybór :] Naprawdę ,najlepszy zakup jaki było mi dane zrobić w ciagu ostatnich lat! :]
Nie oszukujmy się ale ten pan ma monitory LCD o jakich możecie śnić, trzeba mieć zasobną kieszeń żeby sobie na takie pozowlić.
W zasadzie każdy ma swoje własne odczucia i zdenie odnośnie CRT vs LCD i nie ma się co sprzeczać. Jest jednak fakt, którego obalić się nie da. Nie kupisz monitora LCD, który będzie w stanie dorównać parametrami CRT za 1 500 zł. Dopiero przy high-end'owych modelach można zacząć porównania.
Gdybym miał stacjonarny komputer to wolałbym do domowych zastosowań kupić sobie mimo wszystko LCDka. Niestety mam laptopa i tutaj mam tez płaski ekran ale jakość obrazu pozostawia wiele do życzenia.
W zasadzie każdy ma swoje własne odczucia i zdenie odnośnie CRT vs LCD i nie ma się co sprzeczać. Jest jednak fakt, którego obalić się nie da. Nie kupisz monitora LCD, który będzie w stanie dorównać parametrami CRT za 1 500 zł. Dopiero przy high-end'owych modelach można zacząć porównania.
Gdybym miał stacjonarny komputer to wolałbym do domowych zastosowań kupić sobie mimo wszystko LCDka. Niestety mam laptopa i tutaj mam tez płaski ekran ale jakość obrazu pozostawia wiele do życzenia.
-
Dawid Kulbaka
- Administrator
- Kontakt:
Da sie.Sensej pisze:Jest jednak fakt, którego obalić się nie da
Kupisz. Tak zrobilem z rok temu. Wystarczyło poczytać troche testów i opinii userów. W sieci tego nie brakuje. Zaryzykowałem model Belinea 17, wbrew zdadniu "znających sie" (no a la InisideSensej pisze:Nie kupisz monitora LCD, który będzie w stanie dorównać parametrami CRT za 1 500 zł. Dopiero przy high-end'owych modelach można zacząć porównania.
Tak jak pisze benchmark:
Nic dodac, grafiką się zajmuje, kolory sa genialne, zadnych problemów.Matryca PVA zapewnia w miarę dobre odwzorowanie całej palety barw oraz brak przejść pomiędzy odcieniami - wszystko to widać na ekranie. Kolory są pięknie nasycone, jaskrawe i po prostu ładne, ładniejsze niż w przypadku matryc TFT. Ekran podświetlony niemal idealnie, niewielkie jaśniejsze obszary przy brzegach ekranu nie mają znaczenia podczas codziennego użytkowania.
Matryca PVA to inna bajka
. Te matryce są ok, pod względem kolorów, tylko znowu czasy reakcje skreślają je do bardziej dynamicznych gier
. Takie błędne koło. Najbardziej uniwersjalne są S-SIPS i P-MVA. (i najdroższe..).
Ja tylko mówie ze LCD do Profejnonalnej grafiki NIE (profejnolana np. dla tych co zajmują się robieniem filmów :>)
Ale jedno ale:
kazda matryca tn, pva mva, s-ips to matryca TFT
Maly blad w tekscie z benchmark.pl ;p.
Ja tylko mówie ze LCD do Profejnonalnej grafiki NIE (profejnolana np. dla tych co zajmują się robieniem filmów :>)
Ale jedno ale:
kazda matryca tn, pva mva, s-ips to matryca TFT
A jaki model masz?Dawid Kulbaka pisze: Zaryzykowałem model Belinea 17