Stig pisze:Z tego co mi wiadomo to atrybut height zachowuje się tak samo bez względu na Doctype

Chyba, że mówimy o zjawisku zmiany obsługi CSS ze względu na nagłówek, powszechny w niektórych przeglądarkach. Mógłbyś podać przykład?
W chwili obecnej mam Doctype:
Kod: Zaznacz cały
<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN">
... i atrybut "height: 100%;" działa w IE (całkowicie poprawnie) oraz w Firefoxie (z jednym drobnym błędem, o którym później). Opera dziwnie interpretuje ten atrybut.
W chwili obecnej także, zrezygnowałem z XHTML 1.0 na rzecz wspomnianego właśnie HTML 4.01. Układ strony wyszedł mi mniej-więcej taki, do jakiego cały czas zmierzam. IE dobrze interpretuje stronę (nie tyle dobrze, co po prostu podług mojej myśli

), na Operze również uzyskałbym zamierzony wygląd strony, natomiast Firefox przy atrybucie "height: 100%;" zachowuje się... co najmniej dziwnie (ot właśnie ów drobny błąd, który wymieniłem powyżej).

Proszę zobaczyć.
A oto i aktualny kod strony:
Kod: Zaznacz cały
<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN">
<!-- Opracowanie: koza -->
<html>
<head>
<title>tytuł</title>
<meta name="robots" content="all">
<meta name="description" content="opis">
<meta name="author" content="autor">
<meta name="keywords" content="słowa kluczowe">
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=windows-1250">
</head>
<body style="color: black; background: #FFFFFD; font: 11px Verdana, sans-serif; margin: 35px auto 35px auto;">
<div style="width: 525px; margin-left: 240px; background: olive;">
logo
</div>
<div style="width: 880px; height: 100%; margin: 0px auto 0px 60px; background: green;">
<div style="width: 705px; height: 100%; background: orange; display: inline; float: left;">
tekst<br><br><br><br><br><br><br><br>tekst tekst tekst <br><br><br><br><br><br><br><br>tekst tekst teksttekst<br><br><br><br><br><br><br><br>tekst tekst tekst <br><br><br><br><br><br><br><br>tekst tekst teksttekst<br><br><br><br><br><br><br><br>tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst tekst<br><br><br><br><br><br><br>tekst tekst
</div>
<div style="width: 175px; height: 100%; background: gold; display: inline; float: right;">
menu
</div>
</div>
<div style="width: 525px; margin-left: 240px; background: silver;">
stopka stopka stopka stopka stopka
</div>
</body>
</html>
Dla mniej spostrzegawczych (

): W Firefoxie, tekst o treści "tekst" (

) wychodzi poza obręb "swojego" diva o pomarańczowym (orange) kolorze tła.
Próbowałem użyć atrybutu "position: relative;" dla srebrnego diva (silver), by wypozycjonować go względem powyższego divu/diva, ale to chyba nie był dobry pomysł.

Czego zatem mam użyć, by Mozilla Firefox dobrze interpretowała ten fragment?
To na razie tyle.

Pozdr.