Wybory prezdenckie

Luźne dyskusje "bardzo sztywnych webmasterów", prowadzone na rózne tematy, mogą być dalece odbiegłe od webmasterstwa. Możemy w końcu udowodnić, że webmaster to także zwykły człowiek i pogadać też potrafi :)
dez
Kontakt:

Spierajmy się, ale idźmy na wybory

Post autor: dez »

~Ważne że mozna rozmawiać, mieć inne poglądy, mozliwośc wyboru. Nikt nie bedzie wybierał tak samo, każdy z nas jest w innej sytuacji. I Tusk i Kaczyński mają zalety i wady. Ale to od nas zależy, jak się będzie nasz kraj rozwijał. Nie żałujmy głosu.
dez
Kontakt:

Re: Wybory prezdenckie

Siwy pisze:Te wybory prezydenckie zaczynają przypominać wybory do parlamentu.
PO prowadziła a i tak przegrała.
Radio Maryja przesądzi o wszystkim
Mam nadzieję, że nie przesądzi i zdecydujemy rozsądnie. Choć obawiam się, że taki scenariusz może się sprawdzić. jedno jest pewne, bogaty i tak bedzie miał dobrze, czy będzie rządził Kaczyński czy Tusk. To raczej biedny powinien głosować na Tuska.
Dawid Kulbaka
Administrator
Kontakt:

Post autor: Dawid Kulbaka »

wk pisze:Dokładnie... Jak łatwo można wmówić ludziom, że za wszystkim stoi Radio Maryja czy Andrzej Lepper, największe zła tego kraju.
I jak łatwo mówić odwrotnie. Na szczescie moje zdanie potwierdził koscioł jako instytucja (nie tylko sam biskup Gocłowski, ale inni takze), ktorzy stanowczo odcinali się od namawiana do głosowania na kogokolwiek. I taka jest rola kościoła. Na szczescie takze, że Radio Maryja nie jest organizacją kościelną, choć już sam fakt, że pracują tam osoby "duchowne" oraz wykorzystywanie nazwy o tym może świadczyć i potem polacy (gdzie 95% mowi ze jest katolikami) mysla w taki sposob i słuchaja sie "kościoła". Mam nadzieje, ze jednak bedzie to znikomy procent, ze jednak takiej manipulacji nie bedzie. Bo nie chodzi mi o to, ze Kaczynski to zły czlowiek, tylko to, ze instytucja w domysle katolicka (ktora dla mnie nie ma w ogole autorytetu) mowi na kogo glosowac i komu zyczy wygranej.
wk pisze:W Polsce jest jak jest z powodu nieudolnej władzy i postkomunistów, którzy po 89 nie zniknęli, ale rządzili i tak nieudolnie wprowadzili nas w nową rzeczywistość. Dlatego m.in. potrzebny jest Kaczyński u władzy, którzy w końcu podziękuje tym panom. Podziękowalibyśmy im już dawno, w 1992 roku, jednak m.in. dzięki Tuskowi i jego partii odwołano rząd Olszewskiego i zastopowano lustrację.
To, że rządzili nieudolnie - pełna zgoda, to, że wprowadzili nas w nową rzeczywistość to trochę nieczyste zagranie, przypomne, że prawica rządzila juz Polska i dla przykladu Bauc i s-ka zostawili w Polsce dług 80 mld pln, a to byli ludzie z prawicy.. W dodatku ciekaw jestem jakimi uprawnieniami zgodnymi z konstytucją Kaczyński ma podziękować postkomunistom za władze. I jeszcze jedno, ja wiem, ze Nocna zmiana lansowana tak intensywnie przez Nasz Dziennik oraz Trwam wpływa na decyzje polityczne wyborców, to jednak na to nic nie poradzę. Mozna np. dla wprowadzenia kontrargumenu przytoczyć słowa Tuska, ktory takze jak Kaczynski jest zwolennikiem pełnej przejrzystości w zyciu publicznym i swobod z archwium IPN. Ponadto w 1992 nie głosowal sam, po drugie był w Solidarnosci, drukował prasę podziemną wiec nie wiem, jak mozna sądzic, ze będzie on "za" czerwonymi. Poparcie strony lewicy , o to Wam chodzi?
Wizerunek za granicą kreują wszyscy rodacy, którzy opuszczają nasze granice - czy to na stałe, czy na pewien okres. Przeciętny obywatel świata nie zna ani Tuska, ani Kaczyńskiego i jego działania niewiele zmienią w nim obraz Polski.
Zmienią i to bardzo wiele, wystarczy posłuchac jakie politycy mają zdanie nt. stosunków z sąsiadami i już bedziemy wiedziec, czego mozna się spodziewac na arenie miedzynarodowej jesli sprawa tyczyć się będzie Polski. Nie zapominaj, ze to prezydent preprezentuje kraj na zewnątrz, a nie ty jak jedziesz na wakacje. Taka jest jego rola.

Jeśli jednak taki Chirac powie, że Polska utraciła szansę by siedzieć cicho, to prezydent faktycznie powinien mu odpowiedzieć co o tym myślimy. Tusk pewnie by przeprosił.Poprawienie stosunków z Niemcami - poprzez rozmowy z Panią Steinbach? Tusk spotyka się z tą wielką pokrzywdzoną damą, którą zbrodniczy Polacy wydalili z kraju po II Wojnie Światowej. Poprawa stosunków - jasne, ale nie w taki sposób. Nie poprzez siedzenie cicho i potulne zgadzanie się na wszystko co powiedzą mądrzy ludzie z zachodu. Tusk spotkał się z Kohlem, mówił jak to miło i pozytecznie się rozmawiało, po czym Kohl 2 tygodnie później powiedział, ze głównym partnerem Niemiec na wschodzie jest Rosja. Widzimy to chociażby po ostatniej sprawie planach budowy gazociągu na Bałtyku, omijającego Polskę.
Oj sie kolega mocno myli. Nie zapominasz chyba drogi Wojtku, ze to poprzez nieudaną politykę pro-amerykańską (nota bene taka, ktorą chce Kaczyński) Polska tak wiele straciła w Europie? Ponadto dobrze miec kontakty nawet z ludzmi takimi, jak Steinbach, zawsze miec zlego po swojej stronie (kurski show). Do rzeczy: stosunki sobie ktos moze budowac w zakresie bycia marszalkiem, a inna rola jest jak sie jest prezydentem, to raz. A dwa to to, ze polska jest w patowej sytuacji (polityka pro-amerykanska i poparcie rewolucji pomaranczowej oraz wolnosci na bialorusi) co dla europy (konflikt i rywizliacja z USA) i dla Rosji (popracie bylych panstw ZSRR) znaczy tyle co ominięcie nas w budowie rurki. Ta prosta i banalna sprawa jest efektem prowadzenia takiej polityki zagranicznej. Zastrzegam, ze nie mowie, czy taki typ poliyuki jest dobry czy nie - mowie o konsekwencjach.
Świetna strona, już sama domena pokazuje jak to Tusk i jego zwolennicy nie chcą dzielić, ale łączyć.
Najlepiej jednak patrzyć na siebie i na sztab wlasny niz tylko krytykowac co się wokol dzieje. Nie wspomne o Kurski Show, nie wspomne o innych stronach, ktorych jest masa i ktore neguja Tuska oraz o tym o czym juz mowilem- radio maryja i trwam i te pro-rydzykowskie wydawnictwa - tam takze roi sie od głupst, oskarzen i nie ma tam łączenia raczej.
Ja bym rzekł całkiem coś odwrotnego... Najpierw hospicja, teraz mówienie że PiS=Lepper itd. Bajki wzięte z kosmosu.
Tak, hospicja były nietrafione, jednak pokazaly pewną prawdę, ktora mocno zabolala kaczynskiego. A lepper? WIdać układ gołym okiem, po co o tym gadać cały czas? Mam tylko nadzieję, ze się skończy na tym jednym głosowaniu PiS i Leppera o wybór marszałka Sejmu, bo taka kolacja to już trumienka gotowa (sorry, jak ktoś sympatuzuje, ale to moje zdanie). Ponadto dziś czytalem Frankfurter Allgemeine Zeitung, ktory nazywa PiS populistami (nie takimi, ktorzy zagrzazaja demokracji, ale w sensie prowaadzenia kampanii, zeby nie było, ze zaraz ktos poda cytat z Naszego dziennika), Jescze by dodac do tego felieton lisa dla New York Times, ktory mowi o prawicowym socjalizmie to juz naprawde duzo do leppera nie brakuje. No i sprawa poparcia takze jest wiadoma. Przed wyborami PiS mowi, ze Leppera nie powinno byc w sejmie, bo blokuje i ma wyroki itp, dzis słyszymy to, co słyszymy. prawa kampanii wyborczej - mozna przebolec, ale nie od razu skreslac ze kaczynski wspolnego z lepperem nic nie ma.
To czy kraj będzie liberalny czy socjalistyczny chyba nie zależy od prezydenta... Jest koalicja PiS-PO i w sprawie gospodarki to raczej ona będzie miała więcej do powiedzenia.
Napisalem wyraznie co prezydent moze w tej sprawie robić.
Chyba żartujesz... Ja się boję radia/tv włączyć, bo wszędzie widzę twarz Tuska czy słyszę jego reklamówki. Mam tylko nadzieję, że przez nadchodzące 5 lat będę go widział o wiele rzadziej.
Znowu nie znasz faktów. Obaj kandydaci wydali taka samą liczbę kasy na reklamowanie, wiec to, czy wiecej Tuska widzisz w TV a nie na ulicy to juz sprawa marketingowcow. Moze polecic Ci radio gdzie mozna tylko usłyszec Marka Jurka, Leppera i innych? (joke, sorry - musialem).
W kraju zmieni się właśnie, gdy do władzy dojdzie Kaczyński. Tusk to kontynuacja prezydentury Kwaśniewskiego, jak ten sam mówi.
Nie zgadzam sie. Tusk to kontynuacja prezydentury Kwasa w sensie umiarkowania a nie radykalizmu, ktory przypisywany jest Kaczyńskiemu. o to tu chodzi. Raczej proponowałbym sie zastanowic nad polityką zagraniczną: co proponuje Kaczynski do USA i jaki był Kwasniewski i tu doszukałbym sie wielu podobieństw. Mowisz, ze boisz sie wlaczac TV - wlacz czasem na debaty, zobacz jakie 'programy' i wizje maja obaj politycy, polecam.
iro
Moderator

Post autor: iro »

wk pisze:Świetna strona, już sama domena pokazuje jak to Tusk i jego zwolennicy nie chcą dzielić, ale łączyć.
(dot. http://www.spieprzajdziadu.pl )
Pachnie mi tu ironią, ale szczerze mówiąc nie wiem co miałeś tu na myśli.
Zupełnie nie rozumiem dlaczego łączysz tą domenę z Tuskiem. Dla mnie jest oczywistym, że wymierzona jest w Kaczyńskiego. Jeżeli faktycznie łączysz jej powstanie z Donaldem Tuskiem to przeczytaj dlaczego powstała.
wk pisze:Tusk spotkał się z Kohlem, mówił jak to miło i pozytecznie się rozmawiało, po czym Kohl 2 tygodnie później powiedział, ze głównym partnerem Niemiec na wschodzie jest Rosja. Widzimy to chociażby po ostatniej sprawie planach budowy gazociągu na Bałtyku, omijającego Polskę.
No właśnie. Przez fakt, iż nasze władze preferowały kontakty z USA zamiast z Niemcami, mamy tego skutki. Nadeszła pora by to zmienić. Narzekasz, że Niemcy chcą budować gazociąg z pominięciem Polski, ale sytuacja mogłaby być inna, gdybyśmy wcześniej starali się polepszyć nasze stosunki polityczno-gospodarcze.
Kaczyński jednak woli USA i obawiam się, że za jego prezydentury czeka nas jeszcze większe odizolowanie od krajów europejskich.
Dawid Kulbaka
Administrator
Kontakt:

No właśnie, bo taki jest ten tok myślenia. Wiadomości podane gdzies przez kogoś (sory, ale w domyśle, np. nasz dziennik, prawy.pl, wszechpolacy itp) i ludzie, którzy nie sprawdzą/nie wiedzą tego od razu przyswajają sobie wiedzę i używają takich argumentów, jakie zostały im przedstawione.

Bez urazy Wojtek, ale sprawy, o kótrych napisałes są opisane w artykule z prawy.pl, co by potwierdzało tylko moją tezę. Jednoznaczna i niezwykle subiektywna (z niezwykłą starannością do wyolbrzymiania) i z elementami demagogii interpretacja takiego tekstu o Tusku jest w tym procesie powielana przez inne media (czytaj z tego samego kółka) i zaczyna być dla ludzi, którzy własnego zdania nie mają, prawdziwym twierdzeniem i faktem (kłania się przysłowie Goebbelsa) i to jest ta manupulacja, o ktorej chcialem napisac.

Warto też zaprezentować to, o czym piszą: Tusk spotkał się z tym, z tym i wielka afera. naprawde nie mają się czego czepiać. Albo, że powiedział, że jego babcia jest kaszubianką. Wszystko jednak przedstawione w taki sposób by czytelnik zdefiniował to sobie w jeden (wiadomy) sposób, o elementach sensacji i grozy nie wspominając. Takie jest tylko MOJE zdanie.

Ale ta pomyłka ze stroną takze o czym świadczy. nawet nie sprawdzając, ze autorami są ludzie lewicy Wojtek oskarzył zwolennikow Tuska o to, ciekawe :P

PS
Chciałbym jeszcze coś dopowiedzieć. Odbiegając od tego co napisalem, mysle i wiem, ze ludzie moga tak myślec (jak wk) i mają do tego pełne prawo. Wykonałem/wykonalismy tylko naszą autonomiczną i subiektywną analizę tego, co nas (i tylko nas) boli. Jak ktoś chce to czyta Wyborczą, słucha Trojkii ogląda Fakty, jesli nie to analogicznie Nasz Dziennik, RM i Trwam i każdy ma do tego prawo. TO, zeby nie było, ze na forum wpropwadzamy ograniczenia wolnosci słowa, wypowiedzi czy mysli.
Grzegorz Komsta
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Post autor: Grzegorz Komsta »

A mi cały czas przypomina się wypowiedź jednego z polskich profesorów dla jednej z gazet: "W Polsce nie będzie normalnie, dopóki do władzy nie dojdzie nowe pokolenie".
Wypowiedź była bardziej rozwinięta, jednak teraz sobie całej nie przypominam, ale czy nie ma w tym racji?

Osobiście mam dosyć gadania o tym, że ten był współpracownikiem SB, a ten to aferzysta, jeszcze inny oszust. Nasze obecne społeczeństwo uwielbia szukać winnych z byle powodu i wtóruja mu w tym politycy. Ludzie zamiast coś robić to tylko narzekają, a zaradny człowiek choćby nie wiem jak przepisy utrudniały mu życie to sobie poradzi! Panuje u nas bardzo dziwna mentalność, a może po prostu zazdrość. Jeśli ktoś coś w życiu osiągnął, czegoś się dorobił to zaraz przykleja mu się etykietkę złodzieja i oszusta. To podejście: Ja nie mam, to i Ty nie będziesz" jest co najmniej chore, a w tym wszystkim najbardziej oczywiście oberwie się uczciwym ludziom.
Siwy_PO
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Post autor: Siwy_PO »

No to się doczekaliśmy państwa katolickiego oraz policyjnego, mam nadzieje że Platforma nie pozwoli do swobodnej władzy PiS'owi
Dawid Kulbaka
Administrator
Kontakt:

niech PO lepiej rządzi razem z PIS bo jak nie to sie dołaczą Lepper, Giertych i dopiero będzie jazda...
dez
Kontakt:

Koalicja

Dawid Kulbaka pisze:niech PO lepiej rządzi razem z PIS bo jak nie to sie dołaczą Lepper, Giertych i dopiero będzie jazda...
Nie ma innego rozwiązania, niż koalicja PO+PIS z premierem Rokitą! marcinkiewicz musi odejść!
Grzegorz Komsta
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Uważam, że będzie dobrze. Cieszcie się, że to PIS i PO, a nie SLD i inni czerwoni.
Siwy_PO
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Post autor: Siwy_PO »

Teraz będzie problem, bo PiS coraz bardziej chce się usamodzielnić, ale także szuka nowych rozwiązań, aby się nie uzależniać od PO.
Gdyby Tusk wygrał wybory, może ta koalicja dobrze by prosperowała, ale w tym wypadku jest bliżej klęski niż dobrej władzy
Grzegorz Komsta
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Troche to dzis media nakręciły, dogadają się.
ODPOWIEDZ