[Ocena] Strony o Babiej Górze
Re: [Ocena] Strony o Babiej Górze
misz.. doskonale wiesz ze takie komentarze stosuje sie na webesteemie i mocnym, tam jak wystawiasz strone do oceny to powinna ona cos znaczyc.. tutaj moze wystawic strone do oceny kazdy, nie bojac sie wysmiania.. daj sobie luzu
nie wiedzialem ze to forum tylko dla amatorow ... jak na amatorow strona jest ... straszna? zacznij od poczatku albo pros kogos o pomoc.
Oto nowy kolor, www.babia.prv.pl i kilka pozytywnych opinii o nim już jest, bo jest na pewno lepiej niż przedtem
1)Chcę (jak mi tu zasugerowano) zrobić menu kontekstowe, rozwijające się i zasłaniające text. da się to zrobić we flashu tak, by zasałanił tekst napisany w html, czy trzeba w java script?
Czy też inny sposób lepiej zrobić animację na której będzie i manu i text (dynamiczy text z komponetem scroll bar)i wtedy juz bezproblemu by to działało?.
2) wszystko walnąć do tabelek i w nowym oknie niech otwiera wszystko łączenie z logo i menu? dlaczego ramki są tak złe, to jest wygodne i szybciej chyba działa...
Czy też inny sposób lepiej zrobić animację na której będzie i manu i text (dynamiczy text z komponetem scroll bar)i wtedy juz bezproblemu by to działało?.
2) wszystko walnąć do tabelek i w nowym oknie niech otwiera wszystko łączenie z logo i menu? dlaczego ramki są tak złe, to jest wygodne i szybciej chyba działa...
- top tragiczny - jeszcze z czasów 1995...
- ramki... - błe!
- menu... nie mieści się i trzeba przewijać suwakiem!
- na mniejszej rozdzielczości nie da się czytać... jedynym wyjściem jest prawy przycisk myszy - skopiowanie adresu stronki i wklepanie go do paska - otworzy się sama strona...
Ocena: 3/10
1. Niewygodnie się ogląda takie strony.
2. Przy wystawianiu na wyszukiwarki są problemy - potem ludzie nie mogą wejść na stronę główną
3. Nie wszystkie przeglądarki poprawnie je czytają.
4. Ogólnie są nie lubiane przez ludzi, szczególnie na niższych rozdzielczościach.
- ramki... - błe!
- menu... nie mieści się i trzeba przewijać suwakiem!
- na mniejszej rozdzielczości nie da się czytać... jedynym wyjściem jest prawy przycisk myszy - skopiowanie adresu stronki i wklepanie go do paska - otworzy się sama strona...
Ocena: 3/10
Kilka powodów:bardakon pisze:dlaczego ramki są tak złe, to jest wygodne i szybciej chyba działa..
1. Niewygodnie się ogląda takie strony.
2. Przy wystawianiu na wyszukiwarki są problemy - potem ludzie nie mogą wejść na stronę główną
3. Nie wszystkie przeglądarki poprawnie je czytają.
4. Ogólnie są nie lubiane przez ludzi, szczególnie na niższych rozdzielczościach.
ocena
menu lepiej będzie po lewej stronie. Za mało kontrastów, wszystko się zlewa. menu do bani. wejdź na www.motorower.republika.pl
Re: ocena
kurak_bu, nie pisz takich rzeczy; albo się ośmieszasz, albo robisz sobie reklamę, co nie jest zgodne z regulaminem...kurak_bu pisze:wejdź na www.motorower.republika.pl
osmieszanie sie jest niezgodne z regulaminem?
choc zgadzam sie ze jak jeden laik uczy drugiego laika to nic z tego nie wyjdzie - obie strony sa dalej tragiczne i lepiej niech autorzy sie nawzajem od siebie nie ucza!
choc zgadzam sie ze jak jeden laik uczy drugiego laika to nic z tego nie wyjdzie - obie strony sa dalej tragiczne i lepiej niech autorzy sie nawzajem od siebie nie ucza!
więc proszę szanownego Karola:
www.babia.prv.pl/geografia2.html
pierwsza próbna podstrona która:
-nie ma ramek lecz tabele
-mieście się także w rozdizelczości 800/600
-menu jest na górze (motyw z motorowerem nie komentuję) ,
-top może jest z 1995 ale wielu sie podoba wiec nie zmieniam narazie
-jeżeli coś ci nie będzie się mieściło na ekranie to poprostu zmaxymalizuj okno
jeszcze coś? niestety musiałem usunąć ten cień pobokach, bo były "szpary" przy zmianie rozdzialczości ale jak się z tym uporaam to on wróci.
jest coś takiego jak "wyjustowanie" w html? całośc można porównać z ww.babia.prv.pl
www.babia.prv.pl/geografia2.html
pierwsza próbna podstrona która:
-nie ma ramek lecz tabele
-mieście się także w rozdizelczości 800/600
-menu jest na górze (motyw z motorowerem nie komentuję) ,
-top może jest z 1995 ale wielu sie podoba wiec nie zmieniam narazie
-jeżeli coś ci nie będzie się mieściło na ekranie to poprostu zmaxymalizuj okno
jeszcze coś? niestety musiałem usunąć ten cień pobokach, bo były "szpary" przy zmianie rozdzialczości ale jak się z tym uporaam to on wróci.
jest coś takiego jak "wyjustowanie" w html? całośc można porównać z ww.babia.prv.pl
Wskazówki:
Top Koniecznie usuń, dopóki się nie załadował, myślałem, że będzie coś fajnego.
Cieni nie wprowadzaj.
Wyjustowanie istnieje w css, ale chyba nie powinieneś go tu stosować.
Menu jest trochę nijakie,
...w dodatku ta czcionka jest
...
Ta tabelka na środku strony jest za ostra.
Zrobiłeś postęp, ale to nie może zostać
Top Koniecznie usuń, dopóki się nie załadował, myślałem, że będzie coś fajnego.
Cieni nie wprowadzaj.
Wyjustowanie istnieje w css, ale chyba nie powinieneś go tu stosować.
Menu jest trochę nijakie,
...w dodatku ta czcionka jest
Ta tabelka na środku strony jest za ostra.
Zrobiłeś postęp, ale to nie może zostać
www.babia.sucha.pl - zerknijcie teraz:
- NOWE LOGO (czy też TOP)
- nowy układ graficzny, stały motyw z 2-kolorową tabelką
- galeria zdjęc (kazde w 2-ch rozdzielczosciach)
- nowy index
- w dziale schronisko i rosliny w tle w rogu jest zdjecie, jak to wyglada??
- czy do TOP`u potrzebny jest preloader? długo sie ładuje? bo gdy chcialem go dodac jako poprzednia scena to potem nie ruszały sie napisy w menu wiec to zostawilem bez, jeżeli ładuje sie długo to będę kombinował dalej
proszę o opinie
- NOWE LOGO (czy też TOP)
- nowy układ graficzny, stały motyw z 2-kolorową tabelką
- galeria zdjęc (kazde w 2-ch rozdzielczosciach)
- nowy index
- czy do TOP`u potrzebny jest preloader? długo sie ładuje? bo gdy chcialem go dodac jako poprzednia scena to potem nie ruszały sie napisy w menu wiec to zostawilem bez, jeżeli ładuje sie długo to będę kombinował dalej
proszę o opinie
Ladne - gdyby jeszcze nie dalo sie wlaczyc 2 pozycji glownych menu naraz, byloby jeszcze fajniej.- NOWE LOGO (czy też TOP)
Idea dobra, tylko wyglad tabelek jest straszny... Dodatkowo to wpadanie kolejnych wyrazow w druga linie przed znak '-' nie wyglada ladnie.- nowy układ graficzny, stały motyw z 2-kolorową tabelką
Ladne, tylko jak wrocic do strony glownej z tej galerii?- galeria zdjęc (kazde w 2-ch rozdzielczosciach)
O czym mowa?- nowy index
Daj mu no-repeat, bo wchodzi kawalkami nastepnych kopii na ekran. Generalnie OK.- w dziale schronisko i rosliny w tle w rogu jest zdjecie, jak to wyglada??
Wogole nie zauwarzylem przerwy.- czy do TOP`u potrzebny jest preloader? długo sie ładuje?
5/10 - zrob jeszcze cos z tym menu, i bedzie juz wogole znosnie.
PS usun ta poprzeczke miedzy gornym menu a trescia - nie wiadomo po co i dlaczego tam jest (ta od tabelki)
Dawno nic nie robiłem ,ale znalzłem czas i tak:
- kosmetyczna zmiena: usunąłem wszelkie ramki (border=0)
- dodałem galerie ze wschodu słońca na biabiej
- dodałem PRZYCISK "NA POCZĄTEK" w głównym menu i już nikt nie zarzuci że nie da się wrócić
- w planie okienko, które losuje zdjęcie ze strony i pokazuje miniature
- i problem:
"Cytat:
Cytat 2:
Daj mu no-repeat, bo wchodzi kawalkami nastepnych kopii na ekran. "
może mi ktoś podać całą lininę kodu z poleceniek "No-repeat" bo nie bardzo potrafię to wstawić by działało . Chodzi o obrazkiw tle w podstonie: www.babia.sucha.pl/schronisko.html
- kosmetyczna zmiena: usunąłem wszelkie ramki (border=0)
- dodałem galerie ze wschodu słońca na biabiej
- dodałem PRZYCISK "NA POCZĄTEK" w głównym menu i już nikt nie zarzuci że nie da się wrócić
- w planie okienko, które losuje zdjęcie ze strony i pokazuje miniature
- i problem:
"Cytat:
Cytat 2:
Daj mu no-repeat, bo wchodzi kawalkami nastepnych kopii na ekran. "
może mi ktoś podać całą lininę kodu z poleceniek "No-repeat" bo nie bardzo potrafię to wstawić by działało . Chodzi o obrazkiw tle w podstonie: www.babia.sucha.pl/schronisko.html
Kolejny z flashowym menu... Geez, ludzie, opanujcie się. Jak robicie menu we flashu, to zróbcie do niego alternatywę. Przy wyłączonym flashu w ogóle nie da się przeglądać strony!
Kolejny raz o tym mówię. Jak się chwytać flasha, to w umiejętny sposób.
Można w ostateczności zrobić coś takiego jak mapa strony. Tam umieścić jakieś drzewko linków. Będzie przynajmniej można przeglądać zawartość strony z wyłączonym flashem.
BTW, tabelki już nie są trendy, teraz trendy jest robienie stron na warstwach
Kolejny raz o tym mówię. Jak się chwytać flasha, to w umiejętny sposób.
Można w ostateczności zrobić coś takiego jak mapa strony. Tam umieścić jakieś drzewko linków. Będzie przynajmniej można przeglądać zawartość strony z wyłączonym flashem.
BTW, tabelki już nie są trendy, teraz trendy jest robienie stron na warstwach
Więc zastosowałem się to zaleceń i obawiam się ze to nie zawsze działa:
Chodzi mi o komendy:
<object>
<embed>
</embed>
<noembed>
Ten kod zadziała, gdy przeglądarka w żaden sposób nie potrafi wyświetlić obiektu
</noembed>
</object>
Bo zastosowałem to na stronie index i Malin w prywatnej wiadomości stwierdził, że po wyłączeniu flasha w Operze wyświetla się text jak trzeba. Lecz ostatnio byłem na compie bez plug-ina i nie działało. poprostu pusate pole.
Jak można inaczej zrobić żeby wyświetlał się text pod animacją gdy ona nie działa?
Albo zrobiłem jakiś błąd?
Chodzi mi o komendy:
<object>
<embed>
</embed>
<noembed>
Ten kod zadziała, gdy przeglądarka w żaden sposób nie potrafi wyświetlić obiektu
</noembed>
</object>
Bo zastosowałem to na stronie index i Malin w prywatnej wiadomości stwierdził, że po wyłączeniu flasha w Operze wyświetla się text jak trzeba. Lecz ostatnio byłem na compie bez plug-ina i nie działało. poprostu pusate pole.
Jak można inaczej zrobić żeby wyświetlał się text pod animacją gdy ona nie działa?
Albo zrobiłem jakiś błąd?