P-Folio: reloaded :)
Re: P-Folio: reloaded :)
Ahh zapomniałbym... Skoro jesteś "grafikiem" powinieneś wiedzieć co zrobić by strona otwierała się szybciej. Naziązując do studia designu... F-A-T-A-L-N-I-E, 0 grafiki, jak taki klient który zobaczy beżową tabelkę, z napisami ma się do Was przekonać?! Musicie mu zaimponowac, jednak to Wam się raczej nie uda, jestem o tym w 100% przekonany!
-
Michał Fikus
- Przelotem

wixor: wybacz, literowki sie zdarzaja, a to pewnie dlatego, że gdzieś już tak widziałem napisane (a jestem wzrokowcem).
wajdi -> nie myl pojęć - grafik a grafik komputerowy (specjalizacja : grafika internetowa). Poza tym wydawało mi się, że użył określenie "plastyk".
wajdi -> nie myl pojęć - grafik a grafik komputerowy (specjalizacja : grafika internetowa). Poza tym wydawało mi się, że użył określenie "plastyk".
Grafik yhy
Sznaowny panie Michale, wiem że to nie jest zbyt na temat, ale uczepił się Pan użytego przeze mnie słowa (mylnego jak pan to określił), a mianowicie GRAFIK. GRAFIKA INTERNETOWA jest tylko podziedziną GRAFIKI KOMPUTEROWEJ więc nie widzę żadnego błędu. Człowiek który zakłada STUDIO DESIGN powinien chyba wiedzieć co zrobić żeby strony się szybciej otwierały... Wydaje mi się poprostu że skorzystał z jakiegoś tutorialu, zrobił "trendy" tło, niemal że zero treści.
Moja rada dla Hygin Delimat'a : poczekaj jeszcze kilka miesięcy (lat?) i dopiero bierz się za otwieranie studia design'u (tak abyś mógł korzystac z niezbędnych narzędzi bez zaglądania do tutorialu). Każdy jakoś zaczynał
Pozdrawiam, miłego dnia
Moja rada dla Hygin Delimat'a : poczekaj jeszcze kilka miesięcy (lat?) i dopiero bierz się za otwieranie studia design'u (tak abyś mógł korzystac z niezbędnych narzędzi bez zaglądania do tutorialu). Każdy jakoś zaczynał
Pozdrawiam, miłego dnia
Ratunku... raz wam coś do gustu nieprzypadło i już na mnie najeżdżacie... 
I pewnie zaraz powiecie, że to jest lepsze...
PS: pytałem, ale już sie nie zapytam, jeśli to budzi takie emocje. Po za tym nikt nie podał mi lepszej metody, nad tą, którą ja wymyśliłem...
I pewnie zaraz powiecie, że to jest lepsze...
PS: pytałem, ale już sie nie zapytam, jeśli to budzi takie emocje. Po za tym nikt nie podał mi lepszej metody, nad tą, którą ja wymyśliłem...
RE: Portfolio
Ale popatrz sam: STUDIO DESIGN - PROŚBA O POMOC O "BŁACHOSTKĘ", rozumiesz czemu tak najehcałem ?
no jak nie! mówiłem - usunąć. możesz też podlinkować stronę erroru 40 i jest o wiele szybciej. Co do tła - z moich obserwacji "twórczości" Hygina wynika, że czepi się taki jakiegoś efektu w Corlu czy innej cholerze i stosuje to nagminnie wszędzie. Dla przykładu - najpierw był fraktal Mandelbrota i zbiór Julii, później motition blur, dalej mania na punkcie "kwadratowości" strony i strzałeczek czy tez innych punktorów a teraz to...
-
Michał Fikus
- Przelotem

wajdi -> zwrócenie uwagi a czepianie się to chyba lekka różnica - lecz jeśli takowe postępowanie przynosi komuś ujmę to przepraszam. Co do słowa grafik (którego się uczepiłem
) oraz użytych pochodnych (grafik komputerowy i specjalizujący się w grafice na potrzeby internetu) to:
użyłeś słowa grafik - ja zwróciłem uwagę na różnicę pomiędzy grafikiem ("zwykłym") a grafikiem komputerowym (a zwłaszcza specjalizującego się w grafice internetowej). I to jest zasadnicza różnica - jak już zwróciłeś uwagę, grafika internetowa jest poddziedziną grafiki komputerowej, a z kolei ta jest poddziedziną szeroko pojętej grafiki. I jeśli dany użytkownik mówi iż jest grafikiem, nie oznacza to że jest grafikiem komputerowym (ani tym bardziej internetowym, gdyż jest już to zdecydowanie węższe pojęcie). A co za tym idzie, może znać się na grafice, lecz nie na grafice wykorzystywanej w sieci internet.
Co do kwesti założonego studio design... tego już się w tym topicu nie czepiam...
...coraz więcej widać "webmasterów" i "webdesignerów" w naszej sieci, którzy mają minimalną wiedzę, małe umiejętności graficzne, ...... a uważają się za profesjonalistów, krytykują innych w sposób, jakby nimi gardzili bo oni (ci webdesignerzy) są profesjonalistami a nie amatorami takich badziewi nie robią. Mają poprostu wysokie ego i tak też postępują - znika tu życzliwość, zdolność do obiektywnej oceny własnych możliwości itd.... temat rzeka, można by się rozwodzić długo... ja uznaję to za żenujące i staram się nie zwracać na to uwagi.
Dam tylko przykład - znacie prace misza (dva.pl, misz.com). Trzeba przyznać - robi świetne designy. Osobiście za to go podziwiam (ale ni eo tym mialem pisać
). Lecz nie zauważyłem u niego odpowiedzi na jakiś post typu: beznadzieja, zmień wszystko, usuń stronę z serwera - internet pozbędzie się kolejnego syfu. Albo odpowiedź jest konstruktyna, albo poprostu jej nie ma - a nie pisanie by pisać. Od tego jest notatnik 
I na prawo i lewo też tak nie chwali się projektami, choć napewno mógłby.
użyłeś słowa grafik - ja zwróciłem uwagę na różnicę pomiędzy grafikiem ("zwykłym") a grafikiem komputerowym (a zwłaszcza specjalizującego się w grafice internetowej). I to jest zasadnicza różnica - jak już zwróciłeś uwagę, grafika internetowa jest poddziedziną grafiki komputerowej, a z kolei ta jest poddziedziną szeroko pojętej grafiki. I jeśli dany użytkownik mówi iż jest grafikiem, nie oznacza to że jest grafikiem komputerowym (ani tym bardziej internetowym, gdyż jest już to zdecydowanie węższe pojęcie). A co za tym idzie, może znać się na grafice, lecz nie na grafice wykorzystywanej w sieci internet.
Co do kwesti założonego studio design... tego już się w tym topicu nie czepiam...
...coraz więcej widać "webmasterów" i "webdesignerów" w naszej sieci, którzy mają minimalną wiedzę, małe umiejętności graficzne, ...... a uważają się za profesjonalistów, krytykują innych w sposób, jakby nimi gardzili bo oni (ci webdesignerzy) są profesjonalistami a nie amatorami takich badziewi nie robią. Mają poprostu wysokie ego i tak też postępują - znika tu życzliwość, zdolność do obiektywnej oceny własnych możliwości itd.... temat rzeka, można by się rozwodzić długo... ja uznaję to za żenujące i staram się nie zwracać na to uwagi.
Dam tylko przykład - znacie prace misza (dva.pl, misz.com). Trzeba przyznać - robi świetne designy. Osobiście za to go podziwiam (ale ni eo tym mialem pisać
I na prawo i lewo też tak nie chwali się projektami, choć napewno mógłby.
RE: :[
Napisał pan:
"użyłeś słowa grafik - ja zwróciłem uwagę na różnicę pomiędzy grafikiem ("zwykłym") a grafikiem komputerowym (a zwłaszcza specjalizującego się w grafice internetowej)."
Pan Michał jest strasznie zawzięty... Skoro STUDIO DESIGN, to chyba nie malują obrazów prawda ? OK Zamknijcie topic bo raczej niczego na temat tu sie dowiedziec nie mozna
C'ya
"użyłeś słowa grafik - ja zwróciłem uwagę na różnicę pomiędzy grafikiem ("zwykłym") a grafikiem komputerowym (a zwłaszcza specjalizującego się w grafice internetowej)."
Pan Michał jest strasznie zawzięty... Skoro STUDIO DESIGN, to chyba nie malują obrazów prawda ? OK Zamknijcie topic bo raczej niczego na temat tu sie dowiedziec nie mozna
C'ya
co do usuwania z servera - są rzeczy tak denne, że reguły konstruktywnej krytyki wymagały by, aby podyktować autorowi każdy pixel bo z tego co jest nie nadaje się po prostu nic. I z tegoż względu (bo z takim przypadkiem mamy tu do czynienia) łatwiej i krócej jest napisać: "usuń to z servera" niż dyktować wszystkiego od nowa, bo to wtedy przestaje być strona autora tylko strona dyktującego. No, i należy przypomnieć, że krytyka nie oznacza "zrobię lepiej". Nie ukrywam, że ja na przykład robię strony tylko w ascii bo o grafice mam mdłe pojęcie. Jednakowoż moja krytyka ma sens
. Usuwanie tego topica z forum zmiejszy lokalny ruch i znowu się okaże, że forum zarasta mchem.bo reprezentuję pewną grupę użytkowników sieci i moje poglądy artystyczne nie są poglądami jakiegoś artysty (czyt. wariata) tylko przeciętnego członka mojej grupy (programistów).
-
Michał Fikus
- Przelotem

wajdi -> więc będe dalej zawzięty
studio design może odnosić się do np. projektowania plakatów. Poza tym mówiłem, że nie planuję odnosić się do takowej nazwy - powód znasz. 
wixor -> z tym "zrobię to lepiej" miałem na myśli część użytkowników - nie wszystkich. Co do konstruktywnej krytyki - w niektórych przypadkach rzeczywiście jest wiele do powiedzenia - ale można napisać coś w stylu:
"Użytkowniku, wg. mnie pomysł na taki layout jest zupełnie nietrafiony (kolorystyka, czcionki, słaba nawigacja, ...) - pomyśl o czymś innym"
co raczej nie będzie tak odstraszać, zniechęcać itp jak:
"usuń to z serwera, zapomnij o tworzeniu stron, wogóle oddaj komputer na cele charytatywne". Tą kwestię w pewnym stopniu poruszył dcooper w wątku: "rozruszajcie forum".
wixor -> z tym "zrobię to lepiej" miałem na myśli część użytkowników - nie wszystkich. Co do konstruktywnej krytyki - w niektórych przypadkach rzeczywiście jest wiele do powiedzenia - ale można napisać coś w stylu:
"Użytkowniku, wg. mnie pomysł na taki layout jest zupełnie nietrafiony (kolorystyka, czcionki, słaba nawigacja, ...) - pomyśl o czymś innym"
co raczej nie będzie tak odstraszać, zniechęcać itp jak:
"usuń to z serwera, zapomnij o tworzeniu stron, wogóle oddaj komputer na cele charytatywne". Tą kwestię w pewnym stopniu poruszył dcooper w wątku: "rozruszajcie forum".
:[ grrr
"studio design może odnosić się do np. projektowania plakatów"
Na stronie napisane jest jak BYK: (chodzi o studio design)
W ramach naszej działalności wykonujemy:
» Strony internetowe. Od e-wizytówek aż po bardzo rozbudowane serwisy.
» Loga i znaki firmowe.
» Wizytówki, broszury oraz reklamy prasowe.
STRONY, loga, plakaty... Skoro strony to chyba muszą znać się na rzeczy, prawda ?! (zeby tego nie zrozumiec trzeba miec downa)
Na prośbę Pana M. zmieniłem posta
.
PS. - Tak lepiej ?
Na stronie napisane jest jak BYK: (chodzi o studio design)
W ramach naszej działalności wykonujemy:
» Strony internetowe. Od e-wizytówek aż po bardzo rozbudowane serwisy.
» Loga i znaki firmowe.
» Wizytówki, broszury oraz reklamy prasowe.
STRONY, loga, plakaty... Skoro strony to chyba muszą znać się na rzeczy, prawda ?! (zeby tego nie zrozumiec trzeba miec downa)
Na prośbę Pana M. zmieniłem posta
PS. - Tak lepiej ?
Ostatnio zmieniony pn kwie 12, 2004 2:44 pm przez wajdi, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Michał Fikus
- Przelotem

Za nic nie mogłem na tej stronie znaleźć tego co wkleileś, lecz wreżcie dobrnąłem. Tylko że to już inna strona... więc nie wchodzi w zakres tematyczny tego postu.
Chyba, żeby wszystko zsumować, wtedy przyznaję Ci rację - wtedy musi (powinien) znać się na www.
Na przyszłość, mam małą prośbę, właściwie dwie:
1) jeśli są dodatkowe źródła - wskaż je proszę;
2) nie pisz dodatkowych postów, skoro jest opcja edytuj - można dopisać.
Chyba, żeby wszystko zsumować, wtedy przyznaję Ci rację - wtedy musi (powinien) znać się na www.
Na przyszłość, mam małą prośbę, właściwie dwie:
1) jeśli są dodatkowe źródła - wskaż je proszę;
2) nie pisz dodatkowych postów, skoro jest opcja edytuj - można dopisać.
-
Peryvivo
- Nowy

- Kontakt:
Jeśli chodzi o http://hdgraf.tk/:
Wszystko dużo lepiej, zmieniłbym te cyferki: po najechaniu myszką kolor tła zmienia się przy cyferce i spacji po prawej - jak dla mnie powinno być po lewej i prawej albo tylko na tle cyferki.Także te napisy "grafika" etc. czarną czcionką jakoś nie pasują... Poza tym - to tło mi osobiście do gustu nie przypadło.
http://hdgraf.glt.pl/img/back.jpg:
To mi nawet się podoba, ale zapewne znajdzie się wiele osób którym nie przypadnie do gustu... Także jest lepsze od projektu wcześniej w tym wątku rozpatrywanego. Tylko jakoś te kropki ("tworzenie...") powinny być przy każdym takim haśle, albo wogóle.
Wszystko dużo lepiej, zmieniłbym te cyferki: po najechaniu myszką kolor tła zmienia się przy cyferce i spacji po prawej - jak dla mnie powinno być po lewej i prawej albo tylko na tle cyferki.Także te napisy "grafika" etc. czarną czcionką jakoś nie pasują... Poza tym - to tło mi osobiście do gustu nie przypadło.
http://hdgraf.glt.pl/img/back.jpg:
To mi nawet się podoba, ale zapewne znajdzie się wiele osób którym nie przypadnie do gustu... Także jest lepsze od projektu wcześniej w tym wątku rozpatrywanego. Tylko jakoś te kropki ("tworzenie...") powinny być przy każdym takim haśle, albo wogóle.