[Dyskusja] Cennik stron WWW?

Tematy, które tyczą się webmasterstwa, a nie pasują do konkretnych działów.
budek vel. fu3ak
Przelotem
Przelotem

Re: [Dyskusja] Cennik stron WWW?

Post autor: budek vel. fu3ak »

splatch pisze:Za sklep internetowy w zależności od stopnia złożenia od 500zł, wiadomo większy nakład pracy, bezpieczeństwo, gwarancja jakości :).
:lol: sklep za 500zł? może raczej bardziej rozbudowany formularz? bezpieczeństwo <hahaha>

zastanów się dlaczego za nowego mercedesa płaci sie 200tys. , a jeśliby kosztował 100tys miałby znacznie mniej kupców?
TomeQ
Kontakt:

Post autor: TomeQ »

najlepiej dać przedział cenowy. Tylko nie za bardzo rozbierzny bo zniechęcimy klienta. Np jezeli klient chce lay do stronki to dobrze jest napisać 150-200zl
a np jeżeli mamy galerie layów których nikt nie kupił to dawać przy nich cene 150zl. czyli cene minimalną. Bo jeżeli damy 50zl to klient (moze nas oszukać najpierw zamowić a potem niechcieć i zakupić potem za małą kase) może sie zniechęcić bo widzi ze stawiamy na kase nie na klienta (na ilość nie na jakość).
splatch
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: splatch »

fu3ak pisze:
splatch pisze:Za sklep internetowy w zależności od stopnia złożenia od 500zł, wiadomo większy nakład pracy, bezpieczeństwo, gwarancja jakości :).
:lol: sklep za 500zł? może raczej bardziej rozbudowany formularz? bezpieczeństwo <hahaha>

zastanów się dlaczego za nowego mercedesa płaci sie 200tys. , a jeśliby kosztował 100tys miałby znacznie mniej kupców?
10% ze 100 zł to 10 zł
5% ze 200 zł to też 10 zł

Czyli sprzedając kilka kopii nadzianym ludziom zarobie tyle samo co sprzedając dwa razy więcej o połowę taniej. I mogę sobie napisać z 'z systemu takiego a takiego korzysta już 60 osób, co świadczy o jego popularności, niezawodności i bezpieczeństwie' i niżej kilka opinii. Nie zawsze tanie jest złe.
budek vel. fu3ak
Przelotem
Przelotem

Post autor: budek vel. fu3ak »

można i tak, ale pomimo że mercedesów produkuje się mnóstwo, to i tak nie sprzedaje sie ich za bezcen

piszesz ze nie zawsze tanie jest złe - nie polecam kupować np: tańszych klocków hamulcowych, bo możesz nie dowiedzieć sie czy to tanie nie było złe
splatch
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: splatch »

fu3ak pisze:można i tak, ale pomimo że mercedesów produkuje się mnóstwo, to i tak nie sprzedaje sie ich za bezcen

piszesz ze nie zawsze tanie jest złe - nie polecam kupować np: tańszych klocków hamulcowych, bo możesz nie dowiedzieć sie czy to tanie nie było złe
Nie da się wszystkiego podpiąć pod jeden schemat i to się tyczy Twojego i mojego punktu widzenia. Mógę odpowiedzieć, że nie widzę sensu w kupowaniu cukru, tego samego cukru, tak samo słodkiego o pięcdziesiąt groszy drożej w jednym sklepie bo w drugim mogę go kupić taniej.
Tutaj moglibyśmy sprzeczać się bez końca. Ja stanę na tym, że po części Ty też masz rację. Zatem: nie zawsze tanie jest złe ale nie zawsze tanie jest dobre.
barthek
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: barthek »

usagi pisze:Zazwyczaj oceniam mniej więcej ile czasu zajęłoby mi napisanie strony, przeliczam to według stawki godzinowej i podaję cenę.
no dobra, a tak z ciekawosci to ile kosztuje godzina pracy:
a) programisty
b) grafika
c) webmastera, itp.?
pytam bo wycena dziela przez poczatkujacego jest jednym z wiekszych problemow na poczatek. z wlasnego doswiadczenia powiem, ze za pisanie programow (czyli mowimy o programiscie) bralem 20 zeta za godzine...
Krzysztof Aszkiełowicz
Zaczyna działać
Zaczyna działać
Kontakt:

Post autor: Krzysztof Aszkiełowicz »

Nie ustalam liczbt godzin i cenę za nią tylko stopień trudności wykonania :D
Czyli coś takiego jak cena za godzinę u mnie nie istnieje :)
Kamil Kierzkowski
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Post autor: Kamil Kierzkowski »

barthek pisze:pytam bo wycena dziela przez poczatkujacego jest jednym z wiekszych problemow na poczatek. z wlasnego doswiadczenia powiem, ze za pisanie programow (czyli mowimy o programiscie) bralem 20 zeta za godzine...
to bez sensu, bo im więcej doświadczenia zdobywasz, tym mniej czasu zajmuje Ci zrobienie jakiejś strony, więc wg Twojego sposobu myślenia im jesteś lepszy, tym powinieneś mniej zarabiać
barthek
Nowy
Nowy
Kontakt:

Priest pisze:to bez sensu, bo im więcej doświadczenia zdobywasz, tym mniej czasu zajmuje Ci zrobienie jakiejś strony, więc wg Twojego sposobu myślenia im jesteś lepszy, tym powinieneś mniej zarabiać
:) nie no swietnie! w zupelnosci sie z toba zgadzam, ale znajomosc godzinnej stawki moze pomoc w wycenie projektu, pracy, ..., etc.
juz czwarty raz udzielam sie w tym temacie i czwarty raz nie dostaje odpowiedzi. jak wyceniac cos czego sie wczesniej nie robilo za pieniadze? ile biora inni? skad poczatkujacy programosta/grafik/webmaster moze to wiedziec, skoro cena zazwyczaj jest ustalana indywidualnie?! NIE MOZE! no, chyba ze tylko orientacyjnie. taki ktos boi sie podac cene, zeby:
a) nieobrazic klienta rzekoma proba wyludzenia od niego duzej kasy
b) osmieszenia samego siebe, bo delikwent deklaruje sie pracowac za bezcen
nie mowie, ze wyliczac wynagrodzenie wedlug wzoru:

Kod: Zaznacz cały

wynagordzenie = liczba_spedzonych_godzin*stawka_za_godzine + dodatkowe_koszta
NIE! powtarzam jeszcze raz, ze swiadomoscorientacyjnego wynagrodzenia za godzine pracy wykwalifikowanego, nazwijmy to ogolnie, informatyka, pomaga w wycenie pracy.
mam nadzieje ze jakos przekonalem was do podzielenia sie uwagami na temat stawki godzinowej...
drzewko
Kontakt:

:-)

Post autor: drzewko »

Ja kiedy zaczynałam wychodziłam od stawki 250 zł za stronę - nie ważne jak się narobię (nie kombinujmy.. ludziom pracującym za taką kasę nie zleca się 50 podstronnicowych serwisów.. to były małe stronki małych firm i ja za nie mało brałam) - wszystko po to żeby zgromadzić porfolio.

Kiedy znalazły się 3 pierwsze firmy chcące stronę za 250 zł.. Zaczełam kolejnym podawać cenę 400 zł. I też płaciły - okazało się wręcz, że do pewnego progu im wyzsza cena tym wyższe zaufanie sie wzbódza.

Po kolejnych 2 stronach zgłosiła sie do mnie firma informatyczna zakładająca takie dziwne rzeczy jak obsługa systemów płatności kartą w firmach, komputeryzacja różnych firm np. hoteli itp. I przy okazji sprzedająca tymże klientom strony.

Firmie tej podałam cenę od 500 zł do 1000 zł za projekt. Została ona przyjęta. Szef szanuje mnie, a ja szefa. Kiedy mówi mi, że za dana strone nie może zapłacić mi więcej niż np 600 zł to widać że autentycznie mu przykro :-)

Dla w/w firmy strony rysuję, tnę, wkładam w html i w razie potrzeby robie proste php - im więcej takowego php, fanaberii klientów, zmian, flashynek etc tym strona drozsza.

Oprócz tego robię też "poza firmą" strony dla klientów którzy zgłaszaja się do mnie indywidualnie - i tutaj ceny sie wachają. Wszstko zależy od zasobności portfela - i to trzeba po prostu umieć ocenić - czasem jest tak że więcej niż 300 zł nie zapłacą. A czasem mówi sie "1200zł" a klient na to "Świetnie, tyle właśnie miałem przeznaczone" :-)

Co do pytania o stawkę godzinową - generalnie mnie szef wycenia na 30zł/h . Z tego co wiem to nie ważne czy programista czy grafik - 30zł/h jest często stosowaną stawką :-)

EOT
Cysorz
Nowy
Nowy

Post autor: Cysorz »

barthek pisze:/ciach/ juz czwarty raz udzielam sie w tym temacie i czwarty raz nie dostaje odpowiedzi. jak wyceniac cos czego sie wczesniej nie robilo za pieniadze? ile biora inni? skad poczatkujacy programosta/grafik/webmaster moze to wiedziec, skoro cena zazwyczaj jest ustalana indywidualnie?!/ciach/
Witam Wszystkich.
Bartku - to wcale nie jest tak, że ktoś chce przed tobą ukryć swoje ceny za oferowane usługi - tutaj bardzo wiele zależy od samej strony.
Sam nie jestem specjalistą od webdesignu - zajmuję się projektowaniem i nadzorem na potrzeby DTP, jednakże czasami klient chce, abym to właśnie ja dorobił mu do katalogu stronę www, która przykładowo będzie wyglądem zbliżona do jego katalogu.
Jako, że moimi klientami w dużej mierze są biura/agencje turystyczne, wycena wykonania strony www nie jest trudna - przykładowo na cenę składa się:
1. projekt strony: 200-500 zł (chociaż górna granica jest bardzo płynna);
2. podstrona: 15-25 zł;
3. 1 zdjęcie na podstronie: 2-3 zł;
4. dodatkowo każdy plik składający się na całość (nieważne, czy to *html, *.png czy *.css): 2 zł.
Przy takiej wycenie strona wspomnianego biura turystycznego kosztuje jej właściciela 3-5.000 złotych. Nie piszę tutaj o malutkich agencjach turystycznych, które mają za zadanie przetrwać "jakoś" sezon, ale o firmach istniejących na rynku jakiegoś czasu i mające z takiej formy promocji określone zyski. Ostatnio właśnie zrobiłem taką stronę za +/- 4.000 zł plus 7.000 złotych (+ VAT), które wziął ktoś inny współpracujący ze mną, za przerobienie jej na interaktywne biuro, gdzie za zakupioną przez internet ofertę można zapłacić kartą kredytową. Ech, szkoda że ja tego nie potrafię :?...

Pozdrawiam
misz
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Post autor: misz »

a ja umiescilem orietacyjny "cennik" - mam dosc pytan w stylu: zrobisz mi strone, mam 30zl na to.

ale wypowiadajc sie co na ten temat mysle - nikt powazny nie wyceni swojej pracy w sposob scisle okreslony - ja patrze sie jeszcze na jeden element (dosc istotny) ... zasobnosc portfela klienta.
barthek
Nowy
Nowy
Kontakt:

na wstepie chcialem pochwalic za tak wyczerpujace wypowiedzi i zachecic do jeszcze wiekszej wylewnosci :mrgreen:
Cysorz pisze:1. projekt strony: 200-500 zł (chociaż górna granica jest bardzo płynna);
2. podstrona: 15-25 zł;
3. 1 zdjęcie na podstronie: 2-3 zł;
4. dodatkowo każdy plik składający się na całość (nieważne, czy to *html, *.png czy *.css): 2 zł.
OK. czyli jak robisz podstrone z dwoma zdjeciami to liczysz sobie za nia 21-33 zl? (15-25 zl [za podstrone] + 2* 2-3 zl [za zdjecia] + 2 zl [za *html])]
misz pisze:ja patrze sie jeszcze na jeden element (dosc istotny) ... zasobnosc portfela klienta.
a skad masz informacje o porttfelu klienta. przypuszczam ze sa one w pelni orientacyjne...
misz
Przelotem
Przelotem
Kontakt:

Post autor: misz »

barthek pisze:a skad masz informacje o porttfelu klienta. przypuszczam ze sa one w pelni orientacyjne...
to bardzo ciezkie do wywnioskowania ... :lol:

normlnie jak widze firme 10 oddzialami i siedziba w marmurach to proponuje im stronke za 150zl - ide sie poturlac ze smiechu ...

1) oni potrzebuja lepszej obslugi niz pan kowalski z siodemki
2) ich taka cena wlasciwie by przestraszyla
3) czemu nie powiedziec 5 000 kiedy firma ma taki budzet
4) czemu nie poswiecic wiecej czasu dla uzyskania lepszego efektu majac w perspektywie wieksza kase
5) czemu im nie zaproponowc kompleksowej obslugi za 10 000
itd ...
Dreen
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Post autor: Dreen »

misz: mam takie pytanie (nie musisz odpowiadac - zrozumiem jesli nie odpowiesz) czy zarabiasz tylko na robieniu stronek?
ODPOWIEDZ