barthek pisze:/ciach/ juz czwarty raz udzielam sie w tym temacie i czwarty raz nie dostaje odpowiedzi. jak wyceniac cos czego sie wczesniej nie robilo za pieniadze? ile biora inni? skad poczatkujacy programosta/grafik/webmaster moze to wiedziec, skoro cena zazwyczaj jest ustalana indywidualnie?!/ciach/
Witam Wszystkich.
Bartku - to wcale nie jest tak, że ktoś chce przed tobą ukryć swoje ceny za oferowane usługi - tutaj bardzo wiele zależy od samej strony.
Sam nie jestem specjalistą od webdesignu - zajmuję się projektowaniem i nadzorem na potrzeby DTP, jednakże czasami klient chce, abym to właśnie ja dorobił mu do katalogu stronę www, która przykładowo będzie wyglądem zbliżona do jego katalogu.
Jako, że moimi klientami w dużej mierze są biura/agencje turystyczne, wycena wykonania strony www nie jest trudna - przykładowo na cenę składa się:
1. projekt strony: 200-500 zł (chociaż górna granica jest bardzo płynna);
2. podstrona: 15-25 zł;
3. 1 zdjęcie na podstronie: 2-3 zł;
4. dodatkowo każdy plik składający się na całość (nieważne, czy to *html, *.png czy *.css): 2 zł.
Przy takiej wycenie strona wspomnianego biura turystycznego kosztuje jej właściciela 3-5.000 złotych. Nie piszę tutaj o malutkich agencjach turystycznych, które mają za zadanie przetrwać "jakoś" sezon, ale o firmach istniejących na rynku jakiegoś czasu i mające z takiej formy promocji określone zyski. Ostatnio właśnie zrobiłem taką stronę za +/- 4.000 zł plus 7.000 złotych (+ VAT), które wziął ktoś inny współpracujący ze mną, za przerobienie jej na interaktywne biuro, gdzie za zakupioną przez internet ofertę można zapłacić kartą kredytową. Ech, szkoda że ja tego nie potrafię

...
Pozdrawiam