[Flash] Czy można pominąć każdorazowe wczytywanie preloadera
[Flash] Czy można pominąć każdorazowe wczytywanie preloadera
Mam taki drobny problem.
Tworze mały serwis w MC tzn
każda strona serwisu to osobny plik swf który poprzedzony jest preload-torem
który znajduje się w pierwszej klatce i tu pojawia się problem bo gdy cofam się z jednej ze stron do pierwszej pojawi się okno wczytywania ( nie trwa to długo ale kiedy stron jest kilkanaście i miało by się to pojawiać za każdym razem a tak na razie jest to morze być to odrobinę drażniące ) moje pytanie to:
jak powinien wyglądać skrypt odsyłacza do strony głównej który by pomijał pierwszą klatkę swf strony głównej i zaczynał dotwarzanie od np. klatki 2.
Inaczej rzecz ujmując czy można pominąć każdorazowe wczytywanie klatki pierwszej.
Mam nadzieje że bardzo nie zagmatwałem.
Tworze mały serwis w MC tzn
każda strona serwisu to osobny plik swf który poprzedzony jest preload-torem
który znajduje się w pierwszej klatce i tu pojawia się problem bo gdy cofam się z jednej ze stron do pierwszej pojawi się okno wczytywania ( nie trwa to długo ale kiedy stron jest kilkanaście i miało by się to pojawiać za każdym razem a tak na razie jest to morze być to odrobinę drażniące ) moje pytanie to:
jak powinien wyglądać skrypt odsyłacza do strony głównej który by pomijał pierwszą klatkę swf strony głównej i zaczynał dotwarzanie od np. klatki 2.
Inaczej rzecz ujmując czy można pominąć każdorazowe wczytywanie klatki pierwszej.
Mam nadzieje że bardzo nie zagmatwałem.
Re: [Flash] Czy można pominąć każdorazowe wczytywanie preloadera
w jaki sposób ładujesz obecnie swfy :
loadMovie czy loadMovieNum ???
loadMovie czy loadMovieNum ???
same pliki ładuje skrypt znajdujący się w kodzie strony ( w pliku htlm )
a odsyłacz w pliku swf ma przypisany skrypt
" go to URL " w którym podaję określoną stronę do której się odwołuje
a odsyłacz w pliku swf ma przypisany skrypt
" go to URL " w którym podaję określoną stronę do której się odwołuje
czegos tu nie rozumiem, nie masz jednego filmu glownego do ktorego ladujesz poszczegolne swf´y tylko kazdy swf jest w osobnej stronie html ?
W takim wypadku niestety ale nie mozesz sterowac z jednego swf´a drugim swf. Powinienes zastanowic sie wtedy nad cala konstrukcja danej witryny bo wybrales najgorsza z mozliwych, duzo lepszym i ogolnie stosowanym sposobem jest stworzenie jednej strony html w ktorej to znajduje sie film glowny swf i do niego sa ladowane poszczegolne swfy.
W takim wypadku niestety ale nie mozesz sterowac z jednego swf´a drugim swf. Powinienes zastanowic sie wtedy nad cala konstrukcja danej witryny bo wybrales najgorsza z mozliwych, duzo lepszym i ogolnie stosowanym sposobem jest stworzenie jednej strony html w ktorej to znajduje sie film glowny swf i do niego sa ladowane poszczegolne swfy.
czy w ten sposób przeglądarka po raz załdownym pliku swf będzie się odwoływac do Temporary Internet Files cz i tak zakażdym razem będzie ładowac poszcególne swfy z serwera ?
PS
a tak pyzatym to wielkie dzięki dużo mi pomagasz.
pozdrawiam
PS
a tak pyzatym to wielkie dzięki dużo mi pomagasz.
pozdrawiam
Zalezy to rowniez od twoich ustawien Temporary Internet Files.
Warto natomiast przemyslec i stworzyc konstrukcje strony w taki sposob aby jej stale (powtarzajace sie na kazdej stronie) elementy nie byly ladowane kazdorazowo w nowym swf, mam tu np. na mysli menu nawigacyjne, ktore na kazdej ze stron wyglada tak samo lub inne elementy grafiki. Laduj tylko to co ulega zmianie, a zaoszczedzisz na wadze swf, przez co bedzie sioe szybciej otwierala dana podstrona.
Warto natomiast przemyslec i stworzyc konstrukcje strony w taki sposob aby jej stale (powtarzajace sie na kazdej stronie) elementy nie byly ladowane kazdorazowo w nowym swf, mam tu np. na mysli menu nawigacyjne, ktore na kazdej ze stron wyglada tak samo lub inne elementy grafiki. Laduj tylko to co ulega zmianie, a zaoszczedzisz na wadze swf, przez co bedzie sioe szybciej otwierala dana podstrona.
Siedzialem całą noc i przebudowałem cały serwis w myśl twoich propozycji .
Rzeczywiście wiekszość stron udało się odchudzić nawet o 50 %.
wielkie dzięki za pomoc ale serwisu jeszcze nie skończylem tak więc z pewnością jeszcze nie raz zwróce się z jakimś zapytaniem.
a jak już ukończę to może się pochwalę
Rzeczywiście wiekszość stron udało się odchudzić nawet o 50 %.
wielkie dzięki za pomoc ale serwisu jeszcze nie skończylem tak więc z pewnością jeszcze nie raz zwróce się z jakimś zapytaniem.
a jak już ukończę to może się pochwalę
i tak jak pisałem problem się pojawił>
otóż strona ma długość ok 1000 pxeli gdzieś na jej środku są odsyłacze do kolejnych "pod stron" , po uruchomieniu odsyłacza wczytuje się swf i do tego momentu jest dobrze problem leży mianowicie w tym że widok strony po wczytaniu swf ( jej położenie jest w ciąż te same a nie jak w przypadku wczytywania strony html kiedy to przenosi widok strony do góry ) tak więc po w czytaniu widzimy jakiś środkowy wcinek i jeśli chce się zobaczyć co jest wyżej trzeba użyć scrola czy jest jakiś skrypt który by w jakiś sposób pozycjonował widok w momencie wczytania kolejnego swf.
otóż strona ma długość ok 1000 pxeli gdzieś na jej środku są odsyłacze do kolejnych "pod stron" , po uruchomieniu odsyłacza wczytuje się swf i do tego momentu jest dobrze problem leży mianowicie w tym że widok strony po wczytaniu swf ( jej położenie jest w ciąż te same a nie jak w przypadku wczytywania strony html kiedy to przenosi widok strony do góry ) tak więc po w czytaniu widzimy jakiś środkowy wcinek i jeśli chce się zobaczyć co jest wyżej trzeba użyć scrola czy jest jakiś skrypt który by w jakiś sposób pozycjonował widok w momencie wczytania kolejnego swf.
tak zamotales ze ciezko sie polapac, nie rozumiem czy swfy pozycjonowane maja byc w filmie glownym czy glowny swf w html ?
chodzi o to że po w czytaniu kolejnego swf do głownego swf-a aby widok automatcznie przesunoł się na górną część strony tak by był widoczny górny baner i reszta strony a nie jej np. srodek czy dół gdzie znajdował się odnośnik którym urochamiał wczyttywanie swf -a )