Dzial faq...

Wasze propozycje, uwagi czy prośby w stosunku do redakcji i całego serwisu.

Nowy dział FAQ ma powsać:

na jednej osobnej stronie
2
22%
w kazdym z dzialow tematycznych
7
78%

Liczba głosów: 9

Krzysztof Sziwa

Dzial faq...

Post autor: Krzysztof Sziwa »

Dzial faq w przygotowaniu ale pozostaje kwestia gdzie go zamiescic, moj pomysl to wzucic pytania na jedna podstrone przez co skroci sie czas dojscia do danej informacji - maks 2 klikniecia (dzial > pytanie). Z kolei Dawid Kulbaka proponuje aby byl on w kazdym dziale z osobna.

prosze o glosowanie w ankiecie, wybor nalezy do was :)
Hygin
Moderator
Kontakt:

Re: Dzial faq...

Post autor: Hygin »

ja proponuję takie drzewko jak na flashzone.pl
wixor
Przelotem
Przelotem

Post autor: wixor »

FAQ powinno być w miarę obszerne więc aby nie było jednej strony która przewija się pięć minut, proponuję rozwiązanie b
Dreen
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Post autor: Dreen »

Ja rowniez obstawiam bramke B.

To raczej lepsze bo jesli pytan bedzie duzo (a powinno byc) to skroci to nieco czas ladowania.

Oprocz tego uwazam, ze pytania powinny byc jakos logicznie pogrupowane, lub przynajmniej uporzadkowane w logicznej kolejnosci.

Absolutnie FAQ nie moze byc poprostu zbiorem pytan i odpowiedzi. Nie wiem jak to dalej ujac wiec nie pisze wiecej bleeeeeeee....
Krzysztof Sziwa

Post autor: Krzysztof Sziwa »

tak ale w przypadku rozwiazania B zaczynajac od strony glownej klikasz w link technologie -> potem html -> potem faq -> a potem pytanie i w przypadku gdy pytan bedzie duzo bedziesz jeszcze musial kliknac w nastepna strona

a w rozwiazaniu A zaczynajac od glownej klikasz w link FAQ -> nastepnie w pytanie i ewentualnie nastepna strona

nie do konca chyba sie zrozumielismy, mowiac na jednej stronie nie mialem na mysli bynajmniej tak dlugiego przewijania w dol ;P a wlasnie uproszczenia zeby kazdy raz dwa mogl zajrzec...
Kamil Kierzkowski
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Post autor: Kamil Kierzkowski »

wg mnie lepiej by było zrobić to na forum w każdym dziale, myśle że więcej osób by do tego trafiło
Dawid Kulbaka
Administrator
Kontakt:

Post autor: Dawid Kulbaka »

tak jest, ze WebInside jest dosc rozbudowane i dotarcie do poszukiwanej informacji moze zajac 2-3 kliki, ale potraktujmy to w ten sposob, ze uzytkownik rozpoczyna wedrowke od poszczegolnych działow, np. PHP i ma artykuły, tutoriale, kursy, skrypty etc, + faq, czyli jakby nie patrzac całe mozliwe kompendium i archiwum wiedzy na jeden, wybrany temat. Mysle, ze wtedy nauka czy moze poszukiwanie informacji jest wiele latwiejsze, niz wejscie i tak do tego działu, po czym (w przypadku gdzie nie znajdzie interesującej go odpowiedzi) szukanie tego w dziale osobnym jakim miałby byc FAQ

jak juz Barnaba mowił wczesniej - zdecydowanie wariant B
Maciej Skrobiński
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: Maciej Skrobiński »

Moim zdaniem dział FAQ powinien być zmieszczony w każdym dziale. Było by to dobre rozwiązanie, ponieważ jak ktoś szuka informacji na temat skryptów to wejdzie do działu Skrypty. I tam w razie, czego skorzystać z linku FAQ, w którym może spodziewać się odpowiedzi na tematy związane z działem, w którym się znajduje.
Chociaż mógłby być też jeden odnośnik na stronie głównej i po kliknięciu na niego dopiero wybrać dział.
Ale opcja z FAQ w każdym dziale wydaje się być lepsza.
KaRoL
Działa
Działa

Post autor: KaRoL »

Wg. mnie: w każdym dziale z osobna 8)
ODPOWIEDZ