WebHandel - co o tym myślicie?

Tutaj uzyskasz cenne porady i słowa konstruktywnej krytyki na temat własnych projektów związanych z internetem.
LoveBeer
Nowy
Nowy
Kontakt:

Re: WebHandel - co o tym myślicie?

Post autor: LoveBeer »

glowa do gory - ja ja mam tam caly czas ;) jak wspomnialem - brak pracy mi nie grozi... ale do rzeczy

nie mozna porowywac tej branzy ze spozywka - gdzie towar jest materia wymierna - tak samo jak KOSZTA. na koszta skladaja sie takie i inne rzeczy i sprzedawca - o ile moze podniesc cene towaru (zreszta juz wszystko drozeje, a bedzie jeszvcze gorzej) o tyle obnizyc jej ponizej pewnej granicy nie moze (pomijajac ze bedzie stratny nie bedzie mial na towar, czynsz, zbankrutuje a potem umrze z glodu - to siadze na niego uowk czy jak sie to tam nazywa).

a tutaj jak sie sprawa ma ? gdzie sa koszta ? ma ktos z szanownych grafikow np tego serwisu licecje na oryginalne programy ? placi od wykonanej pracy podatki ? i najawazniejsze - czy ktos sie z tego utrzymuje ? nie sadze. a jak juz bedzie musial spelnic te kryteria to wtedy siadze i pomysli - "no to trzeba bedzie zmienic zawod". tak wiec nie dosc ze jest to dumpingowanie cen to na dodatek 'nieprzepisowe' ze tak powiem. nie chce zeby to zabrzmialo jak frazes - ale kiedys to zrozumiecie - wtedy jak bedziecie juz w tym dolku o ktorym pisalem...

ps: co do lecacych na szyje na leb cen projektow - a myslisz ze z jakiego powodu sie tak stalo co ? dumpingowanie cen, niezdrowa bo nienormowana zadnymi zasadami konkurencja, studenci i uczniowie dorabiajacy sobie na boku (i na lewo) po szkole robiac projekty za darmo - i efekt jest taki jak jest. to nie jest tendencja w skali swiatowej - ale tutaj naszej regionalnej - bo nasza pazernosc bierze gore nad zdrowym rozsadkiem...
Krzysztof Aszkiełowicz
Zaczyna działać
Zaczyna działać
Kontakt:

Post autor: Krzysztof Aszkiełowicz »

Prosze o zaprzestanie OT lub stworzenie nowego topicu o tym co niosą za sobą takie serwisy jak np. Webhandel.pl
W tym temacie mamy oceniac tę stronę, a nie mówić, że nie daje zarabiać itd..
PrzemekF
Kontakt:

Post autor: PrzemekF »

Krzysztof Aszkiełowicz pisze:Prosze o zaprzestanie OT lub stworzenie nowego topicu o tym co niosą za sobą takie serwisy jak np. Webhandel.pl
W tym temacie mamy oceniac tę stronę, a nie mówić, że nie daje zarabiać itd..
Oczywiscie dostosuję sie i przepraszam za OT.
Wojciech Kocjan
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Post autor: Wojciech Kocjan »

Wojtek, bez urazy ale.. opowiadasz glupoty
server - juz za 130 zl na rok mozna kupic dobre miejse, rynek jest przesycony ofertami hostingowymi. mozna takze znalezc sponosra..

domena - rowniez mozna znalezc sponsora na domene, mozna takze ja kupic za ?? soryy.. teraz mnie zagioles nie wiem ile kosztuja *.pl ...

razem - nie jest to drogi biznes, a moze sie oplacic..
Coz, ja mimo wszystko bede sie upieral ze glupot nie powiadam.. Stworzenie takiego serwisu to nie tylko serwer za 130zl rocznie (albo i za darmo, sponsorowany) czy domena .pl (tez w okolicach 100zl rocznie - co do sponsorowania domen, mozna by zalozyc osobny topic mowiacy jaka to jest glupota..). To takze wykonanie serwisu (lay + oskryptowanie), jego reklama, rozwijanie i co chyba najwazniejsze - czas poswiecony na serwis! Czas w dzisiejszych czasach to pieniadz!
Jest ogrom programistow, grafikow ktorym sie po prostu nudzi a jest takze w ich interesie taki projekt..
Tutaj sie nie zgodze. Serwis ma sie wzorowac na templatemonster, w zwiazku z czym layouty maja byc naprawde profesjonalne. A takiego nie wykona byle jaki 13-latek, ktoremu sie nudzi! Wykonuja to graficy posiadajacy naprawde spore umiejetnosci, a tacy zazwyczaj zawsze znajda sobie jakas robote. Przynajmniej ja nie znam takich ludzi, ktorzy by nie mieli co robic i sie nudzili caly czas..

Zreszta - sam do konca nie wiem gdzie Twoim zdaniem opowiadam glupoty? Nie zgadzasz sie z tym ze wlasciciel moglby pobierac 5-10% prowizji od sprzedawanych template'ow? Uwazasz ze to zle, jesli czlowiek, ktory stworzyl serwis (pomysl, wykonanie, utrzymanie, reklama) bedzie zarabial maly procent, dajac przy tym zarabiac 9 razy wiecej wykonawcom szablonow?

Co do OT - mamy oceniac strone webhandel.pl, nigdzie nie jest napisane ze w tym dziale mozemy oceniac tylko grafike i wykonanie skryptow.. Mysle ze dyskusja jest ciekawa i mimo wszystko nieodchodzaca tak bardzo od tematu...
ODPOWIEDZ