[Corel Photo-Paint 9] Problem z polskimi znakami

Dyskusje o aplikacjach przydatnych developerom na drodze tworzenia stron WWW.
KaRoL
Działa
Działa

[Corel Photo-Paint 9] Problem z polskimi znakami

Post autor: KaRoL »

Nie mogę wstawić do Corela polskich znaków. Można ich użyć tylko w czcionkach z CE, czyli Arial i Times New Roman. Nie mogę nawet użyć ich w Verdanie. Co robić? Zamiast polskich znaków wyskakują angielskie fikuśne znaczki.
Korzystając nawet z Akcentu nic to nie daje.
chotek
Kontakt:

Re: [Corel Photo-Paint 9] Problem z polskimi znakami

Post autor: chotek »

ja mam podobny problem.. nie wiem czy tam gdzies nie trzeba ustawic klawiatury.. w samym corelu. bo w sumie i w 11 mam takie problemy ze wszelkie literki z uzyciem Alt'u zle cos wywala :/ jedynie przy niektorych czcionkach mozna z Worda przekopiowac text i wtedy sa polskie litery.. ale zeby cos tapisac od tak sobie w corelu z polskimi znakami to nie ma szans :/

Jak milo ze ktos jeszcze bawi sie Corelem photo-paint'em :)
Hygin
Moderator
Kontakt:

Post autor: Hygin »

Nie ma na to rady. Jedyne co można zrobić to dorabianie ogonków. Ja mam jeden plik z ogonkami i je kopiuje tam, gdzie zajdzie taka potrzeba.
wixor
Przelotem
Przelotem

Post autor: wixor »

Dziwne....... na moim Corelu wszystkie fonty zawsze obsługiwały polskie znaki diakrytyczne i nie tykałem żadnej konfiguracji w tej kwestii... No, ale to był stary Corel... (a przecież mówią: starość nie radość...)
chotek
Kontakt:

no u mnie na 9 smigalo :] albo to byl jeszcze starszy.. :]
KaRoL
Działa
Działa

Nie wiem, ja kiedyś korzystałem z CorelPhotopaint i chciałem użyć czcionki z rozszerzeniem CE i polskimi znakami - po kombinacji ALT+litera wyskoczył mi odwrócony pytajnik - ale kopiując te same litery z systemowej Tablicy znaków wszystko było ok.
Spotkałem się z jeszcze innym dziwnym problemem: mam czcionkę Mistral - wcześniej przekopiowałem sobie ze szkoły tą samą czcionkę, bo myślałem, że jej nie mam. No więc przy przekopiowywaniu okazało się, że to czcionka z rozszerzeniem CE. Przekopiowałem do siebie, ok. Potem zobaczyłem, że mam juz taką czcionkę bez CE - więc miałem dwie.
Robiłem potem grafikę w Corelu i chciałem użyć Mistral - najpierw spróbowałem bez CE - nie poszło - potem z CE i działało - a czcionki niczym się nie różnią, tylko jedna ma inną nazwę (z CE). Z tego wywnioskowałem, że Corel będzie stosował kodowanie Europy Środkowej jeśli w czcionce będzie CE - sam jest taki tępy, że się nie kapnie, podobnie jak inne programy tego typu (Photoshop, Paint Shop Pro).
Mam taki program do robienia czcionek, spróbuję potrzebną mi czcionkę powielić tylko dodając jej rozszerzenie CE i zobaczymy, czy wtedy pójdzie. Jeśli tak, to będzie to jedyna metoda...
chotek
Kontakt:

co jest najlepsze.. mozna uzywac polskich znakow jesli wczesniej napiszemy cos w wordzie i przekopiujemy do corela.. i mozemy pisac normalnie.. pozniej duplikowac text i znowu pisac.. ulatwia to troche prace.. bo nie oplaca sie dodawac recznie kresek i kropek.. :]
KaRoL
Działa
Działa

O dziwo stosowanie nowych sterowników Akcent nic nie daje w Corelu. Faktycznie najlepiej sobie w czymś napisać i potem kopiować, ale niekoniecznie w Wordzie, bo moga być problemy z formatowaniem :roll:
ODPOWIEDZ