Kwestia przypisanych domen. Prosze o rade.

Wymiana doświadczeń i krytyka firm oferujących hosting i domeny internetowe.
ODPOWIEDZ
unkown_human

Kwestia przypisanych domen. Prosze o rade.

Post autor: unkown_human »

Witam.

Mam pytanie. Jak zwykle nie wiem jak przedstawic problem jasno i wyraznie ale postaram sie. Licze na zdanie osob doswiadczonych ktorzy maja z tym doswiadczenie.

Otoz zalozmy ze zarejestrowalem domene mojanazwa.pl w nazwa.pl.
Zalozmy ze wykupilem pakiet na serwerze u providera: jakisprovider.pl
I tak.

Mam u jakisprovider.pl konto o nazwie: mojanazwa.
Bez przypisanej domeny moj adres wyglada tak: www.mojanazwa.jakisprovider.pl
Zalozmy ze nie przypisano domeny do mojego konta i jak chcem sie dostac na moja stronke to wpisuje adres stronki: www.mojanazwa.jakisprovider.pl
Ok strona sie wyswietla.

Teraz tak:
Admin przypisuje mi do konta domene mojanazwa.pl i gdy chcem sie dostac na stronke wpisuje mojanazwa.pl i jest, wyswietla sie moja stronka.

ALE. gdy chcem dostac sie na moja stronke poprzez adres zwykly czyli wpisuje: www.mojanazwa.jakisprovider.pl to moga byc takie sytuacje (zalezne od konfiguracji na serwerze):

- po wpisaniu www.mojanazwa.jakisprovider.pl pojawia sie strona mojego providera o adresie www.jakisprovider.pl a nie moja stronka. Dlaczego?
Poniewaz nie zostal przypisany adres do mojego konta www.mojanazwa.jakisprovider.pl -
i co radzicie? przypisac jeszcze do konta www.mojanazwa.jakisprovider.pl czy pozostawic tylko przypisana domene mojanazwa.pl?
Oczywiscie bedzie korzystany serwis i reklamowany w domenie mojanazwa.pl (adres prawdziwy bedzie calkowicie zamaskowany). Jednak przeciez jest chyba mozliwosc ze ktos dostanie sie na moj serwis za pomoca adresu prawdziwego czyli www.mojanazwa.jakisprovider.pl - bo np. wyszukiwarka taki zaindeksuje?

CO RADZICIE?! Dzieki za wszelkie odpowiedzi i sorry za dlugi tekst ale inaczej nikt by mnie nie zrozumial ( jak zwykle :( )
Wojciech Kocjan
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Re: Kwestia przypisanych domen. Prosze o rade.

Post autor: Wojciech Kocjan »

Zostaw i uzywaj jedynie domeny mojanazwa.pl. Z kilku powodow
- latwiejsza do zapamietania, przyjazniejsza dla uzytkownika
- jesli zmienisz hosting na inny to nic sie nie stanie, user nie bedzie musial pamietac o nowym adresie
- wyszukiwarki lepiej ja potraktuja

Tamtej domeny nie ma co zostawiac, chyba ze korzystales z niej np. przez pol roku i ciagle uzytkownicy na nia trafiaja. Jesli jest to nowa strona to nie ma jednak sensu jej trzymac.
unkown_human

Dzieki Wojtek za rady...ale...
poruszylem ta kwestie poniewaz zrobilem tak ze do serwa przypisalem domene i uzywalem tylko jej (Wczesniej strona nie byla znana poza innym adresem) tylko w tej domenie przypisanej a widze czesto na statystykach wejscia do adresu zwyklego. Nie wiem w jaki sposob ktos znalazl ten adres hmm...

A i jak najczesciej maja ludzie porobione? Tak jak mowisz?
Chodzi mi o to zeby czasem ktos nie znalazl adresu zwyklego i wtedy go przekieruje na strony mojego providera bo strace ... goscia.

Pozdrawiam
unkown_human

aa jeszcze cos. jest tylko przypisana domena z www.
bez przedrostka www nie dziala
lepiej tak i tak dopisac co?
unkown_human

Dobra dzieki za odpowiedzi. Postapie tak jak teraz mam obecnie...poprostu chcialem jak najoptymalniej rozwiazac wszystkie kwestie, zeby pozniej nie miec ciena problemow.

Pozdrawiam ;)
ODPOWIEDZ