Jak to zrobić w JavaScript

HTML to podstawy w dziedzinie tworzenia stron WWW, Style CSS warto opanować, bowiem za ich pomocą można dostosować odpowiednio wygląd swojej witryny WWW. Zagłębiamy się dalej i udostępniamy w tym forum możliwość zadawania pytań o JavaScript.
ODPOWIEDZ
romseb
Nowy
Nowy

Jak to zrobić w JavaScript

Post autor: romseb »

Witam,

Mam prośbę o pomoc osób znających dobrze JavaScript. Ja sam mam pojęcie kiedy JavaScript ma najlepsze zastosowanie, ale rzadko piszę. Będę wdzięczny, jeżeli mi ktoś podeśle przykład. Sprawa jjest taka

1. Jest sobie zwykła strona w języku HTML, wygenerowana dynamicznie w PHP.
2. Zawiera ona listę rozwijaną w której w której znajdziemy ok 3000 pozycji
3. Oprócz listy rozwijanej jest na stronie pole tekstowe.
4. Chciałbym zrobić tak, że wpisanie ciągu w polu tektowymnp 'Kow' spowoduje, że lista rozwijana przeskoczy do pierwszej pozycji zawierającej dany ciąg znaków. Czyli wpisanie w polu tekstowym 'Kow' niech przykładowo przeskoczy do Kowalczyk w liście rozwijanej.

Wszystko co tam się odbywa, odbywa się z poziomu kluenta, bo cała strona z odpowiednią zawartośćią listy rozwijanej jest wczytywana chwilę wcześniej. Będą tu użyte wyrażenia regularne w JS, i zdarzenie onchange w odniesieniu do pola tekstowego, a także coś co spowoduje przeskoczenie aktywnego elementu listy rozwijanej.Tyle wiem

Serdecznie proszę o pomoc realizacji tego w praktyce.

Pozdrawiam i dziękuję

Romseb
atom
Nowy
Nowy
Kontakt:

Re: Jak to zrobić w JavaScript

Post autor: atom »

Wydaje się że możesz użyć kontrolki chosen (https://harvesthq.github.io/chosen/)
ODPOWIEDZ