Skalowanie swfa

Technologia Flash, czyli animacja na potrzeby stron WWW to świat daleko odbiegły od zwykłego programowania i kodu. Zapytaj o pomoc i podziel się z nami Twoimi problemami z zakresu Flasha.
derhase
Nowy
Nowy

Skalowanie swfa

Post autor: derhase »

Posiadam dotychczas dwa pliki index.fla z podpieta klasa LoaderContent.as oraz mainpage.fla z klasa MainPage.as

W indexie stworzyłem preloader ktory po wczytaniu osadza plik swf do kontenera Preloader background oraz kontener na zewnetrzny plik sa przeskalowane. Kontener skaluje wczytany swf na Maxa po szerokosci jak i wysokosci okna to działa.

Natomiast jesli chciałem przeskalowac elementy layoutu ktore sa osadzone w mainpage to wyrzuca mi nulla jesli plik jest doczytywany do kontenera w index ?

Moje pytanie jest nastepujące czy moglbym przeskalowac staga w mainpage poprzez klase podpieta w index czyli loaderContent ktora by odwolywala sie do grafiki osadzonej w mainpage ?

BŁĄD

Kod: Zaznacz cały

TypeError: Error #1009: Nie można uzyskać dostępu do właściwości lub metody dla odniesienia do obiektu null.
	at src::Mainpage/initialization()
	at src::Mainpage()

Kod: Zaznacz cały

xScale = stage.stageWidth / 1000;
			yScale = stage.stageHeight / 575;
//moj kontener na zew swf w ktorym jest layout
			_loader.scaleX = _loader.scaleY = Math.max(xScale, yScale);/code]
derhase
Nowy
Nowy

Re: Skalowanie swfa

Post autor: derhase »

Witam wszystkich serdecznie, już doszedłem gdzie tkwił banalny problem należało skorzystać z Event.ADDED_TO_STAGE a żeby flash wiedział kiedy dane zdarzenie zostaje wykryte inaczej miał zgubę co powodowało wyrzucenie null-a.

Także jeśli ktoś będzie miał podobny problem do mojego podczas skalowania swf wczytywanego do kontenera być może to rozwiązanie przyniesie mu pozytywny rezultat tak jak w moim przypadku

Pozdro all :)
ODPOWIEDZ