Witam,
mam problem z klientem, mianowicie zobilem mu juz 3 projekt (kazdy byl wynikiem jego sugestii), jednak mam wrazenie,
ze dalsza praca dla niego to nie konczacy sie ciag projektow(tym bardziej ze w ich firmie sa 2 osoby o zupelnie roznych wizjach na strone). I tutaj moje pytanie, czy moge im wystawic fakture za wykonane przeze mnie, acz nie zrealizowane projekty?
Niezdecydowany klient
Re: Niezdecydowany klient
Ja bym wystawił, jednak zawsze umawiam się z klientem przed rozpoczęciem projektu.
Jeśli klient sam „reżyseruje” projekt to normalne jest, że od „widzimisie” powinien zapłacić.
Dobrze jest mieć podpisaną z klientem umowę do której jest załącznik z projektem klienta, w umowie powinno być odnotowane że zmiany spoza konspektu są możliwe po uzgodnieniu obu stron i dodatkowej zapłacie.
Jeśli klient sam „reżyseruje” projekt to normalne jest, że od „widzimisie” powinien zapłacić.
Dobrze jest mieć podpisaną z klientem umowę do której jest załącznik z projektem klienta, w umowie powinno być odnotowane że zmiany spoza konspektu są możliwe po uzgodnieniu obu stron i dodatkowej zapłacie.
Re: Niezdecydowany klient
jeszcze się wstrzymaj, delikatnie zasugeruj, że ma juz 3 wersje i czas wybrac jedną i iść dalej, inaczej każdą nastepną będziesz zmuszony już doliczać jako dodatkowy koszt do zlecenia