PROBLEM Z PNG NA IE:-(

HTML to podstawy w dziedzinie tworzenia stron WWW, Style CSS warto opanować, bowiem za ich pomocą można dostosować odpowiednio wygląd swojej witryny WWW. Zagłębiamy się dalej i udostępniamy w tym forum możliwość zadawania pytań o JavaScript.
ODPOWIEDZ
haker1889
Nowy
Nowy

PROBLEM Z PNG NA IE:-(

Post autor: haker1889 »

Witam mam problem z png na ie.próbowałem wszystkiego i nic nie działa:-(
jak wrzucam ipngfix wszystko ok,tylko rozwala mi całą strone na lewo i prawo.niewiem czemu.słyszałem o tym ze png trzeba zapisać na 8 bitów i tak zrobiłem .ale nadal jest nie przezroczyste.o co chodzi ? proszę o pomoc
Shavei
Nowy
Nowy

Re: PROBLEM Z PNG NA IE:-(

Post autor: Shavei »

Jeżeli obrazek nie jest jakimś "cudem" koniecznie wymagającym PNG, to może po prostu zapisz go jako GIF?
Theprz3m0
Kontakt:

Post autor: Theprz3m0 »

Ja bardzo często korzystam z formatu *.png i nigdy nie miałem problemów. Mógłbyś mi powiedzieć:
1. Czy sam stworzyłeś ten obraz i za pomocą jakiego programu.
2. Jaką masz wersję IE
3. Czy na innych przeglądarkach działa bez zarzutu
To pomoże w ustaleniu przyczyny;)
surgeon

Post autor: surgeon »

Strona się rozjeżdża, bo IE6 źle pozycjonuje elementy, na których założony jest filtr. Ustawienie pozycjonowania relatywnego na elemencie i na rodzicu powinno pomóc.

Zagadnienie wyczerpująco opisałem na moim blogu.
Półprzezroczyste obrazki PNG w IE6
Zapraszam
Lobo
Nowy
Nowy

Post autor: Lobo »

taka prawda że prawie każdy "fix" ma jakieś ograniczenia i w pewnym stopniu buguje elementy na stronie. Co zresztą na stronie danego fixu jest wyszczególnione(i to tam powinieneś szukać rozwiązania). niektóre niedogodności są ledwo zauważalne i jeśli strona na polski rynek to ie6 możesz olać. A to ułatwia znacznie sprawe.
Jeżeli obrazek nie jest jakimś "cudem" koniecznie wymagającym PNG, to może po prostu zapisz go jako GIF?
a jeśli jest napraawdę niewymagające to może zapisać tekstowo w ascii.
haker1889
Nowy
Nowy

Post autor: haker1889 »

dzięki wam wszystkim za odpowiedzi ale juz rozwiązałem swoją zagadke prędzej,zapisałem png w adobe photoshop cs3 w trybie indeksowym :-) a pngfix juz mi działa ,poprostu coś pokręciłem .dzięki za wysiłek
ODPOWIEDZ