Skrypty wykonywane na serwerze automatycznie.

Języki, których efekty są wykonywane po stronie serwera. PHP, ASP czy CGI w połączeniu z bazami danych SQL dają niezwykłe możliwości budowy i zarządzania stron WWW. Tu zadajemy pytania oraz demonstrujemy kod, z którym mamy problem.
Theprz3m0
Kontakt:

Skrypty wykonywane na serwerze automatycznie.

Post autor: Theprz3m0 »

Witam!
Chciałbym zapytać, jak można zrobić, by skrypty wykonywane były na serwerze bez wchodzenia na stronę - to znaczy np., żeby o określonej godzinie coś robił, bez względu czy ja będę miał załadowaną tą stronę. Chodzi mi o pewnego rodzaju bota, który będzie wchodził na jakiś adres powiedzmy o 12:00 codziennie.
Czy jest to możliwe, jak to zrobić i z jakiej technologii powinienem skorzystać. Proszę chociaż o drobne informacje ale w 100% pewne, żebym miał czego się zaczepić bo szczerze nie mam zielonego pojęcia jak się za to zabrać mimo, że znam PHP i JS.
faranek22

Re: Skrypty wykonywane na serwerze automatycznie.

Post autor: faranek22 »

musisz użyć narzędzia o nazwie CRON

------------------------
unblocker
Ostatnio zmieniony pn wrz 20, 2010 7:21 pm przez faranek22, łącznie zmieniany 5 razy.
Theprz3m0
Kontakt:

Pewnie i miałoby to sens, jeżeli to ja bym był administratorem serwera, natomiast moim zadaniem jest zrobienie tego na serwerze, na którym wykupiłem hosting.
Marek_bf
Administrator
Kontakt:

Post autor: Marek_bf »

Poszukaj hostingu z CRON'em są takie, sam użytkuję podobny.
Theprz3m0
Kontakt:

Dobra, mam hosting, gdzie jest CRON i trochę o nim poczytałem, jednak wciąż nie wiem jednej rzeczy, dla której jest mi potrzebny.
1. Czy CRON może wejść na jakąś stronę..
2. Czy po wejściu wykonają się skrypty w języku JavaScript.
3. Czy, kiedy go przekieruje na inną stronę to przestanie działać.
Bo moim zadaniem jest zrobić tak, by wchodził na pewną stronę, która przekieruje się na następną, tyle, że wraz z wartościami w tablicy POST - odda głos w pewnej ankiecie ;P
yardbird

Post autor: yardbird »

Sposób na wywołanie skryptu php to:

* * * * * /usr/local/bin/php sciezka/do/skryptu/skrypt php

oczywiście w Twoim wypadku ścieżka do interpretera php może się różnić, czasem wystarczy też samo "php". Nie wiem czy w ten sposób wykona skrypt JS bo nigdy nie miałem takiej potrzeby, ale na pewno wykona skrypt JS polecenie:

* * * * * /usr/bin/wget -q http://www.twojadomena.com/cron.php

Nie wiem do czego Ci tam JS, ale jeśli chcesz tylko zagłosować w jakiejś ankiecie to nie wystarczy Curl ?
mf2010
Kontakt:

Post autor: mf2010 »

Theprz3m0 pisze:Dobra, mam hosting, gdzie jest CRON i trochę o nim poczytałem, jednak wciąż nie wiem jednej rzeczy, dla której jest mi potrzebny.
1. Czy CRON może wejść na jakąś stronę..
2. Czy po wejściu wykonają się skrypty w języku JavaScript.
3. Czy, kiedy go przekieruje na inną stronę to przestanie działać.
Bo moim zadaniem jest zrobić tak, by wchodził na pewną stronę, która przekieruje się na następną, tyle, że wraz z wartościami w tablicy POST - odda głos w pewnej ankiecie ;P
Przyda Ci się do tego jeszcze CURL: http://php.net/manual/en/book.curl.php
ODPOWIEDZ