Webdesign - talent czy kursy?

Wszystko, co związane z grafiką, przygotowaniem projektów www, jej optymalizacją oraz tworzeniem reklam internetowych.
doktorsky
Kontakt:

Webdesign - talent czy kursy?

Post autor: doktorsky »

Tak jak w pytaniu,
Jeśli talent to jak go rozwinąć?
Jeśli kursy to jakie?

Pewnie wielu odpowie i to i to, ale trochę konkretniej, od czego zacząć i w jakim iść kierunku.
To pytanie mnie nurtuje, szczególnie jeśli chodzi o znalezienie odpowiednich kursów (może coś polecicie?)
vi7o

Re: Webdesign - talent czy kursy?

Post autor: vi7o »

Kursy?

eduweb.pl :) pod przewodnictwem Grzegorza R. ;)
doktorsky
Kontakt:

Post autor: doktorsky »

vi7o dziękuję Ci bardzo, to super propozycja!
Mam jeszcze pytanie czy korzystałeś już z któregoś kursu? Jeśli tak, to w czym Tobie najbardziej pomogły (co opanowałeś, zapamiętałeś itp) - takie krótkie streszczenie.
Yay Gree
Działa
Działa
Kontakt:

Post autor: Yay Gree »

talent czy kursy?

:idea: Jak idę na imprezę to chce mieć unikatowa koszulkę. Najczęściej kupuję na stronach designerów - bo do robienia fajnych rzeczy - trzeba mieć talent (a jak widzę oni mają).
:idea: Jak będziesz chciał zrobić sobie mebel do domu to poszukasz kogoś kto ma do tego talent - a nie tylko zwykłą stolarnię.

:arrow: Niestety, obecnie w polskim webdesignie jest nieco inaczej, zwłaszcza jeżeli chodzi o projekty o niskim nakładzie finansowym.

Dlatego ścieżka wydaje się być jedna:
:arrow: Talent (Jeśli szewc gra lepiej na skrzypcach niż robi buty, to oznacza że jest dobrym grajkiem a nie szewcem)
:arrow: Inspiracje (blogi designerów, książki, strony, warsztaty, spotkania, obserwacje)
:arrow: Narzędzia (kursy, studia przypadków, etc.)

Jeśli chodzi o narzędzia to należy je poznać, aby można było odpowiednio przystąpić do realizacji projektu. Trzeba poznać rożne techniki i kombinacje, wówczas proponowany przeze mnie zestaw jest sensowny.

:idea: jak już kursy to kursy ;)

Pozdrawiam
Kuba
vi7o

Post autor: vi7o »

Pomogły i to bardzo. Skorzystałem z 4 kursów i opanowałem podstawowe oraz średnio zaawansowane sztuczki w Photoshopie, Flashu i Illustratorze. Wcześniej nie miałem zielonego pojęcia na temat tych programów. Dla początkujących jak najbardziej polecam.
Lobo
Nowy
Nowy

Post autor: Lobo »

odnosnie kursów polecam good-tutorials.com ,a ogólnie o designie smashingmagazine.com (razem z ich smashing network).
www.skrypty.pro
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: www.skrypty.pro »

moje pierwsze kroki z photoshopem stawiałem dzięki tutorialom ze stron:
webdesign.org
gax.pl

również na peb.pl znajduje się wiele tematów z linkami do ciekawych tutków ;)
pamietam jak kiedyś w sieci, chyba na wykopie, był artykuł z bodajże 1000 linków do najlepszych tutoriali PS w sieci, myśle warto poszukać ;)
Szemron

Post autor: Szemron »

Warto też poszukać na YouTube dobrych wideo-toturiali. Choć te naprawdę dobre będą najczęściej po angielsku.
l-web
Kontakt:

Post autor: l-web »

Kursy kursami, tutki tutkami, ale prawda jest brutalna. Nie każdy jest van Goghiem czy Picassem.

A co do przedmówcy, też się tak uczyłem :-D
www.skrypty.pro
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: www.skrypty.pro »

dobra sprawa to wlaczenie jakies kolorowej strony, i proba na wlasna reke stworzenia wzoru, nauka na bledach i przede wszystkich poznawanie roznych metod osiagniecia tego samego wyniku
ILF Jakub Korus
Kontakt:

Post autor: ILF Jakub Korus »

Dużo talentu i sporo warsztatu:)
gagata
Kontakt:

Post autor: gagata »

Jeśli chodzi o opanowywanie photoshopa to polecam http://kelbytv.com/photoshopkillertips/ i http://kelbytv.com/photoshopusertv/. Fajne sztuczki, a kolesie przy tym bardzo luzacko nastawieni są do wszechświatu :3
ODPOWIEDZ