jak dociągnąć element DIV do dolnej krawędzi drugiego DIV'a

HTML to podstawy w dziedzinie tworzenia stron WWW, Style CSS warto opanować, bowiem za ich pomocą można dostosować odpowiednio wygląd swojej witryny WWW. Zagłębiamy się dalej i udostępniamy w tym forum możliwość zadawania pytań o JavaScript.
ODPOWIEDZ
jadzik

jak dociągnąć element DIV do dolnej krawędzi drugiego DIV'a

Post autor: jadzik »

Witam, jak w temacie. Mam oto taki układ strony:
Obrazek
strona jest tak zrobiona, że jeśli jest za mało treści to i tak wyciąga się na całą wysokość ekranu.
html, body jak i div id="main" mają ustawioną wysokość na 100 proc. gdy treści jest więcej niż wysokość ekranu wszystko wygląda dobrze. gdy jest jej mniej stopka (div id="foot") jest zaraz pod treścią. co zrobić, żeby div ze stopką zawsze znajdowała się na dole głównego div'a tak jak na załączonym obrazku. dodam, że żaden div nie jest pływający.
Blackshock
Kontakt:

Re: jak dociągnąć element DIV do dolnej krawędzi drugiego DIV'a

Post autor: Blackshock »

Hmm jedyna co mi przychodzi do głowy to:

Kod: Zaznacz cały

#foot {
      position:absolute;
      bottom:0;
}
jadzik

Post autor: jadzik »

też nad tym myślałem, rozwiązanie jest dobre gdy treści jest mniej niż wysokość ekranu. w przeciwnym wypadku foot ląduje gdzieś w połowie div'a z treścią.
Lobo
Nowy
Nowy

Post autor: Lobo »

Z absolute to próbujesz generalnie pozycjonować względem okna przeglądarki. Żeby footer był pozycjonowany wzgledem diva "main" pasuje żeby on też był wypozycjonowany (np. top:0).

Ale myśle ,że przy dużych rozdzielczościach ekranu i małym divem "content" taki footer będzie wyglądał śmiesznie(duży odstep footera od content). Nie lepiej np. użyć min-height dla diva z content?
ODPOWIEDZ