Początki
Re: Początki
..... od pomysła, kolego od pomysła...beast117 pisze:Mam takie pytanie jak wy zaczynaliście przygodę z grafika, bo akurat ja mam z tym problem. Nie wiem nawet jaka stronę zrobić, z jaka tematyka,[...].
R.
Co prawdo to prawda, ale powiem dokładniejRegulus pisze:..... od pomysła, kolego od pomysła...![]()
![]()
![]()
Po primo to od pomysła musisz zacząć, tematyka strony będzie kluczową pozycją
Jak już wybierzesz tematykę strony(może być to Twoje hobby czy jakieś zainteresowanie np. do wędkarstwa)
Siadasz przy biurku z kartką i ołówkiem i rysujesz szkic (projekt) strony jaką byś chciał zrobić.
Teraz zabierasz się do roboty musisz przenieść stronę z kartki na monitor.
Zależnie do twoich umiejętności języków (HTML, PHP, itp.)
Zaczynasz coś majstrować
Co do samej grafiki to nie każdy ma możliwości stworzenia czegoś przyzwoitego.
Jak nie masz talentu to omijaj grafikę bądź poproś kogoś kto się na tym zna o wykonanie twojego loga bądź innych elementów strony.
A logo to też raczej powinieneś stworzyć na kartce
Pozdrawiam
Pomijam etap kartk i ołówka, bo rysownik ze mnie jak z mysiej d**y beret. Odpalam GIMP,a tworzę dokument 770x600 i sobie coś tam modzę, aż uznam za fajne, choć zasadniczo nie nasycam mocno stron grafiką. animacje stosuję tam gdzie to potrzebne np jakieś prezentacje itp np: http://astrofun.republika.pl/pliki/anim_zal_czdz_gw.swf
http://astrofun.republika.pl/pliki/saturn02.swf"
Choć zdarzyło mi się zrobić stronę taką
http://izydoreus.republika.pl. <--- dla dzieci
Nie patrzajcie od strony źródła, bo wiem że są naganne, to dawne dzieje i nie wiele wiedziałem o standardach, a nie mam możliwości by wszystko naprawić, lub po prostu czasu. podobnie z literówkami
Jednak za specjalnie utalentowanego plastycznie, to ja się nie uważam, ale nie mam kompleksów z tego powodu, robię stronki dla swojej przyjemności i by zainteresować innych różnymi rzeczami.
Na początek jednak polecam proste rozwiązania oparte na CSS i html, wzbogacone "dedykowaną" grafiką, , broń Boże ściągniętą z internetu, (jakieś migające gify itp).
1 zasada, strona internetowa to nie jarmark, musi być estetyczna i mieć swój charakter, wszystkie jej działy powinny być spójne graficznie, tak, by widać było, że należą do siebie nawzajem.
2 zasada, strona powinna być przejrzysta mieć zrozumiałą nawigację z JEDNEGO MENU.
3. Strona musi być o czymś, nie o tym że jestem i fajnie wyglądam, bo co to obchodzi człowieka, który na nią przypatkiem trafi?
...to tak bardzo ogólnie
R.
http://astrofun.republika.pl/pliki/saturn02.swf"
Choć zdarzyło mi się zrobić stronę taką
Nie patrzajcie od strony źródła, bo wiem że są naganne, to dawne dzieje i nie wiele wiedziałem o standardach, a nie mam możliwości by wszystko naprawić, lub po prostu czasu. podobnie z literówkami
Jednak za specjalnie utalentowanego plastycznie, to ja się nie uważam, ale nie mam kompleksów z tego powodu, robię stronki dla swojej przyjemności i by zainteresować innych różnymi rzeczami.
Na początek jednak polecam proste rozwiązania oparte na CSS i html, wzbogacone "dedykowaną" grafiką, , broń Boże ściągniętą z internetu, (jakieś migające gify itp).
1 zasada, strona internetowa to nie jarmark, musi być estetyczna i mieć swój charakter, wszystkie jej działy powinny być spójne graficznie, tak, by widać było, że należą do siebie nawzajem.
2 zasada, strona powinna być przejrzysta mieć zrozumiałą nawigację z JEDNEGO MENU.
3. Strona musi być o czymś, nie o tym że jestem i fajnie wyglądam, bo co to obchodzi człowieka, który na nią przypatkiem trafi?
...to tak bardzo ogólnie
R.
A moglibyscie podac mi stronki gdzie moglbym dostac jakies darmowe zlecenia? Niestety jeszcze nie posiadam wlasnego portfolio.
Mam takie pytanie jak wy zaczynaliscie przygodę z grafika, bo akurat ja mam z tym problem. Nie wiem nawet jaka strone zrobic, z jaka tematyka, prosze podpowiedzcie mi co mam robic? Sam nie wiem od czego zacząć.
Najpierw się pytasz jak robić stronki czy grafikę do nich a teraz chciał byś pracę w tym kierunku. Zrób jakąś pracę od tak, np o firmie sprzedającej mleko i nazwij ta firmę Mućka-Pol albo coś takiego.A moglibyscie podac mi stronki gdzie moglbym dostac jakies darmowe zlecenia? Niestety jeszcze nie posiadam wlasnego portfolio.
Później zrób witrynę firmy budowlanej i nazwij ją Cegła-Pol.
Później popatrz na prace w sieci i na swoją, zastanów się co jest nie tak, co się podoba a co nie, co można poprawić. Co można a co nie.
Jak już dojdziesz do jakiej takiej wprawy to pokuś się o jakieś niskobudżetowe zlecenia a jak będą szły to bierz się za te za większą kasę.
Zanim wskoczysz do morza, naucz się pływać.
Pozdrawiam
książki, albumy.... ja uwielbiam popart i secesję....
wszysrko zależy. ja zaczynałem od fw 4.0 i ps 5.0 ale z podstawami.. bez ołówka i wiedzy na temat np perspektywy i światłocienia nie warto zaczynać przygody z grafiką. Musiasz posiadać wiedzę na temat obecnie nagradzanych i panujących lierunków.
chcesz dowiedzieć się wiecej pisz na pw.
pozdrawiam
Kuba
wszysrko zależy. ja zaczynałem od fw 4.0 i ps 5.0 ale z podstawami.. bez ołówka i wiedzy na temat np perspektywy i światłocienia nie warto zaczynać przygody z grafiką. Musiasz posiadać wiedzę na temat obecnie nagradzanych i panujących lierunków.
chcesz dowiedzieć się wiecej pisz na pw.
pozdrawiam
Kuba
Możesz też podejść poważniej i zastanowić się jaką przyszłość będzie miała ta strona, postawienie serwisu, a przyciągnięcie do niego użytkowników to dwie różne kwestie. Jak już się uczyć to od razu z grubej rury, po co marnować czas na stronę "o chomiku"
itp. czyli tak jak inni radzili może o jakimś hobby, ale pod warunkiem, że jeszcze inni ludzie mają podobne. Chyba, że chce się zrobić stronę tylko dla siebie, ale to z kolei mija się z ideą strony.
Ja polecam stronę na temat, o którym dużo wiesz. Na pewno masz jakies pasje, zainteresowania. Może zrób stornę swojej szkole (zakładam, że masz wiek szkolny), może firmie znajomego swoich rodziców. To ostatnie nauczyłoby cię też trochę relacji z klientem.
Przede wszystkim czytaj dużo blogów na temat webdesignu, polecam szczególnie te anglojęzyczne. Oglądaj galerie np. bestwebgallery.com itd. oraz zaglądaj na digart.pl oraz deviantart.pl. Patrz co Ci się podoba i próbuj zrobić coś podobnego. Oczywiście tylko w celach edukacyjnych bo w innym wypadku nazwać to można wyłącznie plagiatem. Gdy opanujesz już warsztat będziesz mógł wdrażać własne pomysły, bo niestety często jest tak, że pomysł jest, nawet niezły, ale warsztatu brak. Dlatego trzeba na początku zadbać o jego wyrobienie.
Moim zdaniem samo zaczynanie od jakiegoś wyrafinowanego pomysłu nie jest zbyt dobrym startem. Szybko się zniechęcisz i zawiedziesz, gdy nie będzie wychodzić to co chciałeś. Dlatego może próbuj podpatrywać innych i uczyć się od nich. Rób nieskomplikowane strony na banalne tematy, albo po prostu rób swoje wersje już istniejących stron np. webinside. Ja onegdaj tak zaczynałem. I pamiętaj, że przede wszystkim wytrwałość prowadzi do sukcesu, bo początki zwykle bywają trudne.
Moim zdaniem samo zaczynanie od jakiegoś wyrafinowanego pomysłu nie jest zbyt dobrym startem. Szybko się zniechęcisz i zawiedziesz, gdy nie będzie wychodzić to co chciałeś. Dlatego może próbuj podpatrywać innych i uczyć się od nich. Rób nieskomplikowane strony na banalne tematy, albo po prostu rób swoje wersje już istniejących stron np. webinside. Ja onegdaj tak zaczynałem. I pamiętaj, że przede wszystkim wytrwałość prowadzi do sukcesu, bo początki zwykle bywają trudne.