Skąd MP3??

Luźne dyskusje "bardzo sztywnych webmasterów", prowadzone na rózne tematy, mogą być dalece odbiegłe od webmasterstwa. Możemy w końcu udowodnić, że webmaster to także zwykły człowiek i pogadać też potrafi :)
Bartosz Olszewski
Działa
Działa

Re: Skąd MP3??

Post autor: Bartosz Olszewski »

Po co mi taki bajer :) Otóż Mp3 szkodzą na uczy, a AC3 naukowcy twierdzą że szkodzi około 67% mniej niż przeciętna Mp3-jka. Po drugie na wiele rzeczy trzeba mieć licencje, a jej nikt nie ma :wink: Mowa tu chociażby o Windowsie, który w 99% użytkowników jest piratem :) A jak ściągasz z Kazaa czy Imesh to wiesz, że to jest niedozwolone? :wink: Dlatego jak wiesz nazwę kompresora do AC3 to podaj :)
iniside
Działa
Działa
Kontakt:

Post autor: iniside »

'Heheh kode nazwa sie AC3 można znaleźć na gogle. Czy zakodować audio w tym formacie to ja nie wiem. Ale do słuchania w WinAmp czy Windows Media Player to raczej i tak sie niebyt nada... Już lepiej dać dzwięk w formacie OGG albo APE. Przy biarate 192kbps nie słychać żadnych niegodności z oryginałem. A i pliki są małe...
Bartosz Olszewski
Działa
Działa

Owszem może i przy 192kbps nie ma już tych szmerów itd. Ale jeżeli np. słuchasz muzyki na wieży hi-fi nagranej na kasete bądź płytę z Mp3 to słuchać i bardzo dużo szmerów, a szczególnie kiedy jest głośno. Przy 320 kbps nie słuchać aż tak. W końcu zaczęłem myśleć nad AC3 ale kompresora nie mogę znaleźć :) Już masz wyjaśnienie po co mi taki dźwięk :)
iniside
Działa
Działa
Kontakt:

Format APE lub Wav rozwiąże problm. Wszakże pliki są ogromne...
Bartosz Olszewski
Działa
Działa

Wiesz scierpnie to, że miałbym mieć Mp3 w formacie AC3, ale nie w WMA, OGG czy też innym bo zmieniam Winampa na chociażby 2.91 bądź 3 (któraś z tych dwóch) i już nie mam opcji obsługiwania formatu OGG. Dlatego wole też AC3, bo jakby nie było to wporównaniu do innych formatów ma czystszy dźwięk. Fakt, że do tego przydałyby się dobre głośniki :)
KaRoL
Działa
Działa

Post autor: KaRoL »

iniside pisze:Legalnie to tylko techno :wink:
Niekoniecznie. Zajrzyj sobie np. tutaj: www.mp3.wp.pl.
To legalne :P
Bartosz Olszewski
Działa
Działa

Jeżeli Wirtualna Polska podpisała umowę z autorami na publikację ich utworów to wtedy jest legalne. Jednak zastanawiam się czy TVP w programie np. Jaka to melodia ma zgodę autorów na puszczanie ich piosenek i wykorzystywanie ich do własnych celów?
KaRoL
Działa
Działa

Jakich piosenek? 8O
Przecież puszczają tylko melodię w dodatku sami ją grają z play-backu :?
Przecież jak w szkole muzycznej grasz utwór J.S.Bacha, to nie musisz z nim podpisywać umowy, nie?
Albo jak grasz na koncercie jakiś jego utwór przy publiczności. Potrzebna jest zgoda? NIE !!!
Bartosz Olszewski
Działa
Działa

Jeżeli grasz na koncercie to organizatorzy mają papiery pozwoleniowe na taki koncert (również na utwory).

Sądze, że każdy powinien być karany za coś takiego czy to Wirtualna Polska czy TVP. Bez zgody autora nie mają prawa publikować czy też rozpowszechniać.
iniside
Działa
Działa
Kontakt:

Dopuki RIAA sie nie czepia jest wszytko OK :lol:
Sokół
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: Sokół »

Co wy się czepiacie. Lepiej, żeby było więcej stron z mp3. A wy się czepiacie tych, które są (chociaż nie są wielkie)
KaRoL
Działa
Działa

Właśnie :twisted: Im więcej stron z mp3 tym więcej muzyki, a muzyka jest jedną z najfajniejszych zabijaczy czasu... :idea:
Bartosz Olszewski
Działa
Działa

RIAA jest organizacją państwową i może działać tylko na terenie USA. :wink: Kiedyś czytałem newsa na chip.pl że RIAA w polsce może szukać tylko dziur w mostach :) U nas są inne organizację.

Owszem, ale czy nie lepiej jest stworzyć jednego wielkiego warezu który zajmowałby co prawda bardzo dużo ale nie byłoby takiego śmietnika w wyszukiwarkach.
iniside
Działa
Działa
Kontakt:

Nie bo takie coś każdy kretyn potrafi zablokować. Żadna sztuka...
ODPOWIEDZ