Probelm początkującego - opływanie diva

HTML to podstawy w dziedzinie tworzenia stron WWW, Style CSS warto opanować, bowiem za ich pomocą można dostosować odpowiednio wygląd swojej witryny WWW. Zagłębiamy się dalej i udostępniamy w tym forum możliwość zadawania pytań o JavaScript.
ODPOWIEDZ
jun_dymek

Probelm początkującego - opływanie diva

Post autor: jun_dymek »

Witam

Mam taki problemik. Przedstawiam zdjęcie:Obrazek
W jaki sposób ustawić, żeby tekst z środkowego diva "wpłynął" pod prawą kolumnę "Dodatkowe informacje".

CSS wygląda tak:

#INFORMACJE {
width: 150px;
height: 100px;
float: right;
overflow: hidden;
background-color: #ccc;
}

#TRESC {
height: 200px;

background-color: red;
}

Z góry dziękuję za pomoc
nataniel

Re: Probelm początkującego - opływanie diva

Post autor: nataniel »

nie wiem czy dobrze Cię zrozumiałem..
ale ja bym spróbował zrobić 2 divy obok siebie:
z lewej ten z czerwonym tłem a z prawej div, w którym znajdowac sie będą kolejne divy czyli "dodatkowe informacje" oraz menu..
Spróbuj i daj znac czy to zadziała ;]

<div> CZERWONY </div> // tu bedzie float left chyba
<div>
<div> info </div>
<div> menu </div>
</div>
patrc

Re: Probelm początkującego - opływanie diva

Post autor: patrc »

Kod: Zaznacz cały

<html>
<head>
<title>Test</title>
<style type="text/css">
#header{
background-color:gray;
}
#menu{
background-color:blue;
width:200px;
margin:auto;
}
#content{
background-color:red;
height: auto;
}
#infobox{
background-color:#ccc;;
width: 150px;
height: 100px;
float: right;
}
#footer{
background-color:gray;
}
</style>
</head>

<body>
	<div id="header">
		Nagłówek szablonu
	</div><!--Koniec header-->
	<div id="menu">
		Menu nawigacyjne
	</div><!--Koniec menu-->
        <div id="infobox">
	Dodatkowe informacje
	</div><!--Koniec infobox-->
	<div id="content">
		Treść strony
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Donec in erat arcu, id tincidunt sem. Aenean pulvinar consequat nisl, eget posuere ipsum rhoncus eget. Sed lacinia, eros sit amet pharetra laoreet, nunc nisi bibendum turpis, eget tristique enim enim ut purus. Donec interdum, mauris ut pellentesque ultrices, magna nisl eleifend massa, vitae venenatis augue est eu risus. Ut vitae enim non sem ornare feugiat. Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas. Quisque sit amet nisi eget nunc faucibus dignissim. Praesent at massa libero. Fusce rhoncus, leo et tincidunt laoreet, lectus nisi accumsan neque, in commodo magna magna hendrerit mauris. Nullam fringilla mollis nisl, nec aliquam leo luctus sit amet. Sed malesuada mattis ante eget lacinia. Cras eget dolor nisi, ut vehicula lacus. Integer vestibulum urna tristique sapien mollis pharetra. Vivamus lobortis orci et velit pulvinar venenatis. Sed eget tempor lectus. Class aptent taciti sociosqu ad litora torquent per conubia nostra, per inceptos himenaeos. Vivamus blandit augue id diam porttitor venenatis.

</div><!--Koniec content-->

<div id="footer">
	Stopka serwisu
	</div><!--Koniec footer-->
</body>
</html>
Wystarczyło wrzucić diva "dodatkowe informacje" przed diva z treścią i automatycznie opływanie działa ;) Robiłem to na szybkości, więc mogą być jakieś drobne błędy. Zachęcam do skorzystania z validatora(http://validator.w3.org/). Pozdrawiam!
ODPOWIEDZ