[dyskusja] Fragmenty książek na WWW

Tematy, które tyczą się webmasterstwa, a nie pasują do konkretnych działów.
KaRoL
Działa
Działa

[dyskusja] Fragmenty książek na WWW

Post autor: KaRoL »

Czy na swojej stronie mogę opublikować fragmenty jakiejś książki lub tekstu z gazety? Jakie muszę spełnić wymogi bym mógł to zamieścić?
Dawid Kulbaka
Administrator
Kontakt:

Re: [dyskusja] Fragmenty książek na WWW

Post autor: Dawid Kulbaka »

przepisy ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 lutego 1994 r. (Dz. U. 94 Nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 Nr 43 poz. 170).
Art. 29. 1. Wolno przytaczać w utworach stanowiących samoistną całość urywki rozpowszechnionych utworów lub drobne utwory w całości, w zakresie uzasadnionym wyjaśnianiem, analizą krytyczną, nauczaniem lub prawami gatunku twórczości.
Aby móc zatem przytaczać fragmenty czyjegoś utworu należy podać źródło i autora danych słów, które na stronie WWW używamy.

Można więc przytaczać fragmenty utworów dzieł literackich, książek naukowych, dzienników ustaw, czasopism, gazet i nawet innych stron internetowych, oczywiście gdy:

- dany cytat nie wprowadza czytelnika w błąd (np. coś wyjęte z kontekstu) i mija się z ogólną myślą przewodnią, którą pierwotny autor się kierował

- jest zawarte źródło pochodzenia cytatu i jego autor.
KaRoL
Działa
Działa

Post autor: KaRoL »

Czyli mogę na stronie zamieścić całą treść książki z pomocami naukowymi dla klas szóstych, m.in. streszczeniami i analizami lektur? Jest to dla celów dydaktycznych oraz zamieszczam fragmenty bo całą książka podzielona jest na różne analizy lektur. Czy jest to zgodne z prawem?
Gdzie mam zamieścić informację o źródle tekstu? Na jego końcu czy też może na stronie głownej?
Dawid Kulbaka
Administrator
Kontakt:

Post autor: Dawid Kulbaka »

Nie będzie to zgodne z prawem. Cały czas mówimy o fragmentach (czyli jak rozumie to prawo jak najmnijeszych cytatów, które nie spowodują zniekształcenia myśli przewodniej).

Takze nie wiem - będzie to 5 słów, może być i 20, (zależy oczywiście) ale nie całe wywody czy tam opracowania,.

Nie ma określonych norm prawnych co do zamieszczenia źródła i autora. Miejsce widoczne z pewnością pod czy nad tekstem (na stronie głównej tak, ale jeśli tylko jest jakis cytat tam użyty, jeśli nie ma, to na co to komu) .

Jeśli autor podpisał się XXX a wiemy ze nazywa się Mikołaj Kowalski to i tak musimy napisać XXX.
ODPOWIEDZ