Wyskakujące okienko z reklamą ale bez ramki

HTML to podstawy w dziedzinie tworzenia stron WWW, Style CSS warto opanować, bowiem za ich pomocą można dostosować odpowiednio wygląd swojej witryny WWW. Zagłębiamy się dalej i udostępniamy w tym forum możliwość zadawania pytań o JavaScript.
ODPOWIEDZ
-=Joint=-

Wyskakujące okienko z reklamą ale bez ramki

Post autor: -=Joint=- »

Nie wiedziałem do jakiego dzialu to zaliczyć dlatego pytam tutaj.
Chciałem zrobić na mojej stronie aby wyskakiwało okienko z reglamą google ale chce aby to wyglądało tak jak tutaj www.lotto.pl, żeby nie było tej całej ramki z pzreglądarki. Wie ktoś jak takie coś sie robi??
gorylek
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Re: Wyskakujące okienko z reklamą ale bez ramki

Post autor: gorylek »

Marek_bf
Administrator
Kontakt:

Post autor: Marek_bf »

Nie Flash. Tutaj chodzi o mechanizm działania o opiera się on na CSS i JS albo jak ktoś woli na DHTML.
gorylek
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Hmmmm... no fakt, w końcu chodzi o reklamę google. Pośpieszyłem się z odpowiedzią.

No jeżeli ma to być popup to jak mówił Marek_bf, CSS i JavaScript. Jak ? Ogólnie potrzeba Ci kontener (div) o z-index ustawionym powyżej maxymalnego ustawionego na stronie (lub po prostu 1 czy tam wyżej bo jak dobrze pamiętam to domyślnie jest 0).
Ogólnie to div z reklamą o nadanej w CSS właściwości z-index: 1;

Proponował bym by domyślnie miał ten DIV również właściwość display: none; gdyż przy problemie z JS okienko będzie zawalać ekran. Następnie napisać funkcje JS przy zdarzeniu onLoad która nada temu div'owi display: block; jak również element który po kliknięciu (onClick) ukryje ten element.
azamo
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: azamo »

Proponowałbym skorzystać z gotowego skryptu - pierwszy link z brzegu z listą możliwości http://expressionengine.com/forums/viewthread/65016/
azamo
Nowy
Nowy
Kontakt:

A poza tym, zdaje się, że google nie zezwala na umieszczanie reklam na stronach z popupami, a co dopiero w popupie. Więc taka praktyka szybko zakońćzy się banem :)
gorylek
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Po pierwsze, div na z-index teoretycznie nie jest popupem tylko DIV'em który można zamknąć klikając w jego fragment (x). W praktyce jest to pop-up i to z deka niewygodny no ale jak zwał tak zwał. Jak ktoś nie poskarży to google bot tego nie wyłapie.
Po drugie edytować można poprzedni post zamiast pod nim pisać.
Po trzecie - pop-up to zło.
azamo
Nowy
Nowy
Kontakt:

Jeśli chodzi o wygodę, dyskutowałbym. Moim zdaniem to rozwiązanie lepsze niż jakikolwiek tradycyjny popup, czyli wyskakujące nowe okienko. I chociażby przemyślane użycie lightboksa w wielu przypadkach może być dużo lepszym rozwiązaniem, niż zrobienie galerii bezpośrednio na stronie. Zwłaszcza, jeśli nie zna się Ajaxa.
A ban w Adsense jest pewny - przy przyzwoitym ruchu na stronie to moim zdaniem kwestia tygodnia, może miesiąca. Ja sam bym taką stronę zgłosił - takie eksponowanie reklam jest nie fair w stosunku do reklamodawców i innych użytkowników Adsense.
ODPOWIEDZ