Witam serdecznie.
Od pewnego czasu pracuję nad portfolio i natrafiłem na problem którego nie umiem w odpowiedni sposób rozwiązać, otóż mam zamiar stworzyć galerię, natomiast w moim zamiarze nie jest wczytywać JPG ale SWF - trochę więcej pracy będę miał z przygotowaniem każdej "pracy" ale będę wówczas miał preloader oraz efekt "pojawiania się" obrazka (motion tween). O ile z załadowaniem danej pracy nie będę miał kłopotu o tyle gdy przychodzi do przełączania się między pracami potykam się - jak powinien wyglądać schemat takiej galerii, a najlepiej jak powinien wyglądać AS, ażeby po kliknięciu linku do pracy FlashPlayer "Wyłączał" poprzedni klip z pracą (jeżeli jest załadowany) a ładował nową? Unload/Load? Wydaje mi się to trochę skomplikowane.... chyba, że jest jakiś lepszy sposób na wykonanie galerii, gdzie będę mógł wczytywać JPG a nie SWF i będą się one "pojawiać" dzięki motion tween (alpha etc.). Byłbym wdzięczny za w miarę czytelną odpowiedź jako, że nie jestem zawodowcem w AS. Z góry dziękuje, pozdrawiam!
Load/Unload movie - galeria
Re: Load/Unload movie - galeria
Ja to bym zrobił tak:
Robię dwa MC, jeden wyżej drugi niżej (chodzi o warstwy). Ładuję JPG do tego wyższego i kiedy już jest załadowany to wtedy ładuję do tego na niższej warstwie. Dzięki temu możesz poprzez _alpha robić ładne przejścia między JPG.
A już na pewno nie trzeba ładować swf tylko dlatego by był preloader. Chyba że jest jeszcze jakiś inny nie znany mi powód....
Robię dwa MC, jeden wyżej drugi niżej (chodzi o warstwy). Ładuję JPG do tego wyższego i kiedy już jest załadowany to wtedy ładuję do tego na niższej warstwie. Dzięki temu możesz poprzez _alpha robić ładne przejścia między JPG.
A już na pewno nie trzeba ładować swf tylko dlatego by był preloader. Chyba że jest jeszcze jakiś inny nie znany mi powód....
Nie innego nie ma, poza tym, że nie chcę aby było to na zasadzie tylko "prev" , "next" - tak umiem zrobic. Znacznie lepiej by to wyglądało, gdyby było to klikane po linkach więc jedna praca przechodzi w drugą. Cały problem tkwi w tym, że czasem pierwsza praca przejdzie w drugą a czasem trzecia praca w siódmą. Nie wiem jaki link akurat użytkownik kliknie... Poza tym chciałem, aby przechodzenie z pracy do pracy było na zasadzie: [pierwsza praca] -> [przezrozczystość 100%] -> [ druga praca]... Dodam także, że wszelkie zasłanianie pliku drugim także nie może być ponieważ będą to png a w tle jest animacja... Strona będzie bardzociekawa, mam nadzieję, jeśli się z tym uporam...
No to tak jak napisałem powyżej. A linki czyli to na co masz klikać zrobiłbym jako miniaturki tych prac. Miniaturki również możesz pobierać jako jpg z danego folderu. Tak zrobiłem na tej stronie
Ok chyba już rozumiem w jaki sposób... Myślę, że teraz będzie dobrze. Fakt - będzie to trochę inaczej ale generalnie oprze się to na Twojej koncepcji. Tylko dla wyjaśnienia - każda praca na poszczególnej warstwie prawda? A sama animacja to motion tween w kilku(nastu) klatkach rozumiem? To nie żaden AS? Samą koncepcję chyba rozumiem ale nie do końca wiem jak to wykonać... Aż głupio heh
najgorzej będzie mi zrobić akcje aby odpowiednio wszystko znikało i pojawiało się... Jeśli możesz dokładniej to opisać to byłbym wdzięczny. (schemat pliku fla). Dziękuję i pozdrawiam!
Robisz tak jak pisałem powyżej. MC na wyższej warstwie nazwij load1 i do niego ładujesz foto przez funkcje loadMovie.
Nadajesz mu na początku:
później sprawdzasz czy się załadował i jeśli tak to zmieniasz przezroczystość:
ten kod dajesz w pętli i jak osiągnie 100% to ładujesz obrazek do drugiego MC który jest na niższej warstwie.
Postaraj się teraz jakiś kod sklecić i będziemy dalej działać.
Jak już to wszystko będzie działać to możesz zamknąć w funkcje która będzie sterować przez przyciski.
Nadajesz mu na początku:
Kod: Zaznacz cały
load1._alpha = 0;Kod: Zaznacz cały
load1._alpha += 7; Postaraj się teraz jakiś kod sklecić i będziemy dalej działać.
Jak już to wszystko będzie działać to możesz zamknąć w funkcje która będzie sterować przez przyciski.
Ok wobec tego biore sie wlasnie za flasha..