Witam
Mam pewien problem a TARGETEM. Otóż chciałbym aby wynik wyszukiwania pojawiał mi się w nowej karcie przeglądarki, a nie np w nowym oknie. Teraz mam ustawiony TARGET="_blank" i otwiera mi się nowa przeglądarka. Czy jest jakaś opcja, żeby otwierać wynik jako new TAB - nowa karta w IE lub FF.??
jak ustawić TARGET???
Re: jak ustawić TARGET???
Witaj, masz zle ustawiona przegladarke. Musisz wybrac w opcjach czy nowe strony maja uruchamiac sie w nowym oknie czy w zakladce.
To jest ustawienie domyślne i nie można wymagać (oczekiwać) od WSZYTKICH użytkowniów, że bądą mileli identyczne konfiguracje.
Też kiedyś usiłowałem rozwiązać ten problem - jak do tej pory bezskutecznie...
Też kiedyś usiłowałem rozwiązać ten problem - jak do tej pory bezskutecznie...
1. Pop-up to zło.
~ wkurza internautów (zwłaszcza mnie)
~ jest nieporządane (od okien mam zakładki)
~ jest blokowane przez wszystkie przeglądarki (oprócz IE w niektórych wersjach)
2. Jak już koniecznie chcecie wkur... paru ludzi buszujących po internecie to możecie skorzystać z takiego drobiazgu:
~ wkurza internautów (zwłaszcza mnie)
~ jest nieporządane (od okien mam zakładki)
~ jest blokowane przez wszystkie przeglądarki (oprócz IE w niektórych wersjach)
2. Jak już koniecznie chcecie wkur... paru ludzi buszujących po internecie to możecie skorzystać z takiego drobiazgu:
Kod: Zaznacz cały
<a href="#" onclick="window.open('plik.html', 'Tytul okna', 'height=150,width=200');">Zdenerwuj mnie</a>Re: jak ustawić TARGET???
http://not-noticeably.net/entry/why-i-d ... rget_blank - to samo dotyczy wymuszania otwarcia nowej karty, popupa lub czegokolwiek w systemie. Po to konfigurowałem sobie przeglądarkę, żeby samemu o tym decydować.
Nom, Azamo dał dobry tekst na ten temat. Co do konfiguracji przeglądarki to czemu miałbym cokolwiek przestawiać bo ktoś sobie coś ubzdurał ? Ja chcę zainstalować przeglądarkę i być gotowym do buszowania gdzie chce. Dlatego target jest niepożądany. Zresztą mam brzydki nawyk, jeżeli jakieś popupy zawracają mi dup... to zwyczajnie nie wchodzę na tą stronę (x na karcie to zbawienie w takim wypadku, podobnie jak przy dzwiękach, mój foobar nie trawi tych z www). Przełożyłem tyle szablonów na kod HTML + CSS i napisałem wystarczająco skryptów PHP/JS by mieć pewność że bez pop-up można się spokojnie obejść.
Moja rada - zrezygnuj
Twoje rozwiązanie - podałem wyżej
Pozdrawiam
Gorylek
Moja rada - zrezygnuj
Twoje rozwiązanie - podałem wyżej
Pozdrawiam
Gorylek