Dylematy pasjonata webmasteringu

Tematy, które tyczą się webmasterstwa, a nie pasują do konkretnych działów.
greg606

Dylematy pasjonata webmasteringu

Post autor: greg606 »

Proszę o radę doświadczonych webmasterów, programistów, administratorów:

Młody już nie jestem ale chcę się zabrać na poważnie za kreację internetową (skrót myślowy: tworzenie stron)
I tak na programistę się nie nadaję bo mam umysł humanistyczny i kompletnie nie znam sie na matematyce, logice i tym podobnych.
Designerem czy flashowcem nie zostanę bo nie mam kompletnie zmysłu artystycznego.
Jeśli chodzi o tworzenie treści to raczej nie potrafię nic większego, sensownego napisać. Ok, ale nie będę tu wymieniał innych ról w świecie internetu.
Najchętniej tworzyłbym ale coś swojego, nie setki stron dla firm bo to dla mnie mało inspirujące.

Co radzicie, jak się zabrać za naukę tworzenia stron? Jak dojść do perfekcji (za 10 lat :) ) przy takim braku talentu.

I prosze nie pisać mi żebym sobie dał spokój. Prosze o konstruktywne rady ludzi, którzy łatwiej lub trudniej opanowali sztukę tworzenia stron.
Marek_bf
Administrator
Kontakt:

Re: Dylematy pasjonata webmasteringu

Post autor: Marek_bf »

Skoro jak twierdzisz nie nadajesz się ani do programowania ani do grafiki to niczego innego nie można Ci odpowiedzieć jak: daj sobie spokój :)

Ale skoro to Cię nie zadowala to musisz wybrać swoją mocniejszą stronę i ją rozwijać. Napisze Ci jeszcze pesymistyczną informację. Do perfekcji to musisz dojść w rok - dwa, bo technologie rozwijają się tak szybko, że nie możesz prognozować na 10 lat wprzód. To jest domena, w której uczyć musisz się cały czas, bez tego zostajesz w tyle i nie zarabiasz.

W zasadzie można stwierdzić, iż nie da się w webmasteringu dojść do perfekcji, gdyż, jeśli wydaje Ci się, że perfekcje osiągnąłeś okazuje się, że doszło przez ten czas kilka nowych technologii, a tą którą wyszlifowałeś odstawia się powoli do lamusa :) I musisz znowu się czegoś uczyć.
greg606

Dziękuje za odpowiedź na poziomie
Zastanawia mnie kilka rzeczy.
Freelancer - jak on to robi że i programuje i "maluj"
Programista - lubi jeden język ale umie w każdym programować właściwie bez przygotowania.

Hmm, rok powiadasz... to chyba wymaga niezłego poświęcenia, jak to pogodzić ze stałą pracą?

Jaka jest najskuteczniejsza metoda nauki w tej dziedzinie?
Marek_bf
Administrator
Kontakt:

Post autor: Marek_bf »

Freelancer to wcale nie programista i grafik w jednym, freelancerem można być w dowolnej dziedzinie czy dziedzinach. To, że ktoś programuje i maluje to nic nadzwyczajnego, większość ludzi tak ma :) Oczywiście zawsze reprezentowane są różne poziomy umiejętności.

Z programista to jest tak, że jeśli nauczy się jednego języka to łatwo przychodzi mu programowanie w innych językach. Po prostu logika programowania jest zazwyczaj taka sama, różna jest składnia a tej można się nauczyć na bieżąco z dokumentacji.

Jak pogodzić ze stała pracą – znaleźć pracę jako webmaster ;) Tak na poważnie to nie wiem, raczej to Twój problem. Złotego środka na pewno nie ma.

Nie ma też najskuteczniejszej metody. Google, książki, dokumentacje, tutoriale, wykłady, własny czas poświęcony na pracę w temacie, dociekliwość, zaangażowanie, ambicja, wytrwałość, pomysłowość jasno określone cele.
Lexy
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: Lexy »

greg606, przypominasz mi... mnie ;-)

Próbowałam się bawić z grafiką, ale rzadko kiedy byłam zadowolona ze swoich prac i po pewnej ostrej krytyce dałam sobie z tym spokój. Ostatnio chciałam zrobić nowy layoucik, ale nadal nie mogę się przełamać. Nawet we flashu coś tam kiedyś robiłam i nie wyszło tak źle, ale to mnie nie kręciło :)

Jeśli chodzi o programowanie to zatrzymałam się jedynie na współpracy z programistami polegającej na wypisywaniu danych i kodowaniu całej strony, tak więc to tyle co nic.

Ostatecznie spełniam się w zajmowaniu się SEO i teraz planuję rozwinąć to do SEM, więc może powinieneś właśnie tego spróbować? Znajdź wśród znajomych dobrego webmastera, z którym zrobisz wspólnie stronę poświęconą swojej pasji i zajmij się jej promocją w sieci, m.in. pozycjonowaniem i optymalizacją oraz kampaniami reklamowymi w wyszukiwarkach.
greg606

Lexy, dzięki za posta.
Widzę, że zajmujesz się moją konkurencją (lub jesteś nią)
Moja strona to: www.angielski-online.pl i www.e-nauka.org :)
Lexy
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: Lexy »

Jestem nią ;-) Tak się zastanawiałam czy to przypadkiem nie Ty. W takim razie w czym problem z tym tworzeniem stron? Obie sam robiłeś?
ODPOWIEDZ