[flash]polisz fonts & friends
-
budek vel. fu3ak
- Przelotem

[flash]polisz fonts & friends
Nie zdażyłem zapoznać sie z flaszką gdy było poprzednie forum, a wiem że temat był tam bardzo molestowany. Podczas przerwy wchłonąłem wiedze teoretyczną a teraz czas na praktyki i tego typu zonki.
Proszę o wyjaśnienie jak wstawiać te literki z ogonkami.
Proszę o wyjaśnienie jak wstawiać te literki z ogonkami.
Ostatnio zmieniony pt sie 01, 2003 10:43 am przez budek vel. fu3ak, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Krzysztof Aszkiełowicz
- Zaczyna działać

- Kontakt:
Re: [flash]polisz fonts & friends
1. Najpierw powiedz jaką masz wersje flasha?
2. W sieci są dodatki tego typu do Flasha
Widzisz wystarczy tylko poszukać
2. W sieci są dodatki tego typu do Flasha
Widzisz wystarczy tylko poszukać
-
budek vel. fu3ak
- Przelotem

Flash MX
jedyny dodatek jaki znalazłem pozwala na wpisywanie polskich znaków w polu input (pochodzenie flashzone)
jedyny dodatek jaki znalazłem pozwala na wpisywanie polskich znaków w polu input (pochodzenie flashzone)
-
Tomasz Sieniek
- Nowy

- Kontakt:
Jest taki programik co się zwie Akcent i on pozwala na używanie polskich znaków we Flashu. Za niedługo pojawi się on w dziale Pliki. Trochę cierpliwości 
-
Kamil Kierzkowski
- Zaczyna działać

to jest sterownik klawiatury pozwalający wpisywać polskie znaki, znajduje się on pod adresem http://www.windows.online.pl/akcent.htm
-
budek vel. fu3ak
- Przelotem

postanowiłem zostać przy metodzie notatnik & Ctrl+C +V
mam jeszcze jedno pytanko - pisząc tekst z ogonkami czcionką z CE co zobaczy ktos kto nie ma tej czcionki -> krzaczki czy ogonki?
aha i jeszcze cos -> np: verdany nie mam CE ale pod wszystkimi innymi aplikacjami sa polskie literki, ktos wie why?
pozdrawiam
mam jeszcze jedno pytanko - pisząc tekst z ogonkami czcionką z CE co zobaczy ktos kto nie ma tej czcionki -> krzaczki czy ogonki?
aha i jeszcze cos -> np: verdany nie mam CE ale pod wszystkimi innymi aplikacjami sa polskie literki, ktos wie why?
pozdrawiam
-
Tomasz Sieniek
- Nowy

- Kontakt:
Żeby czcionka miała polskie znaki, nie koniecznie musi mieć w nazwie CE [Europa środkowa]. Wszystko zależy od tego, czy w czcionce (kiedy ją edytujemy w jakimś programie do tego przeznaczonym) są definicje polskich znaków.
A co do tego czy osoba, która nie ma danej czcionki zobaczy krzaczki czy ogonki, to zobaczy ogonki. Przynajmiej tak było kiedyś na moim przykładzie, kiedy czcionce zagranicznej dorobiłem definicje polskich znaków ąśżćńłęó i zastosowałem ją w animacji, a potem opublikowałem, to inni widzieli polskie znaczki, mimo iż nie mieli ani tej czcionki, a jak już to bez polskich znaków.
A co do tego czy osoba, która nie ma danej czcionki zobaczy krzaczki czy ogonki, to zobaczy ogonki. Przynajmiej tak było kiedyś na moim przykładzie, kiedy czcionce zagranicznej dorobiłem definicje polskich znaków ąśżćńłęó i zastosowałem ją w animacji, a potem opublikowałem, to inni widzieli polskie znaczki, mimo iż nie mieli ani tej czcionki, a jak już to bez polskich znaków.
zamiast uzywania ctrl+c ctrl+v polecam skrot klawiaturowy shift+~+<znak> działa bezproblemowo jak sie przyzwyczaisz zapomnisz o problemie.
kolejna sprawa to czcionki ... niestety tylko ce - polecam odwiedzic strone
http://www.flashroom.com/fonts/
i molestowac macromedie o zmiane polityki
kolejna sprawa to czcionki ... niestety tylko ce - polecam odwiedzic strone
http://www.flashroom.com/fonts/
i molestowac macromedie o zmiane polityki
-
budek vel. fu3ak
- Przelotem

jednak miszu zostane przy ctrl bo raczej wklejam teksty wcześniej obmyślone i zapisane w notatniku
jak każdy szanujący się użytkownik flasha oczywiście podpisałem list do macromedii
Tomku - spróbuję też wykorzystać twoje rady
Dzięki wielkie wszystkim
jak każdy szanujący się użytkownik flasha oczywiście podpisałem list do macromedii
Tomku - spróbuję też wykorzystać twoje rady
Dzięki wielkie wszystkim