Witam.
Się przedstawie: jestem studentem kierunku informatycznego. Specjalizacja sieci, programowania się dopiero ucze (ale na dobrą sprawę nie wiem od czego zacząć...)
Mam taki problem.
Chciałbym zrobić skrypt (podłączany do Firefoxa) który by sprawdzał od czasu do czasu zawartość danej strony (np jakiegoś forum, gry online'owej, or something) w pewnych odstępach czasu i po pojawieniu się słowa-kluczu dawał znać np alertem na pulpit (opcjonalnie sygnałem dzwiękowym).
Podpowiedzcie od czego zacząć (jakiego języka się uczyć żeby to zrobić)? Jeżeli już coś takiego istnieje jako gotowy (do przeróbki) skrypt, to gdzie tego szukać?
[Moje spostrzeżenie: Po doistalowaniu plugina "Reload" wystarczy żeby tylko tą stronę (otwartą zawsze jako zakładka) przy każdym odświerzeniu sprawdzał ww skrypt]
Dziękuję i Pozdrawiam
NewBe
Wyszukiwanie wartości na stronie - skrypt FF
Re: Wyszukiwanie wartości na stronie - skrypt FF
haha! z km widac ze chodzi ci o powiadomianie w ogame czy tez innym badziewiu o atakach 
no ale coz.. kazdy sposob dobry by nauczyc sie programowac..
jezeli chodzi o ff to sa 2 sposoby - albo napiszesz wlasna wtyczke (tutaj znajomos js + xml + jego kilku odmian), badz skorzystasz z wtyczki zwanej greasemonkey, w ktorej to bedziesz mogl napisac kod js, ktory gm bedzie odpalal na konkretnej witrynie..
problem z drugim sposobem jest taki ze raczej nie bedziesz mial powiadomienia glosowego - predzej jakis wielki czerwony prostokacik na stronce bedziesz mogl wywalic..
problem z pierwszym sposobem polega na tym , ze jest on zdecydowanie trudniejszy do opanowania
a gdzie szukac kursow i poradnikow? google it! jest tego mnostwo..
no ale coz.. kazdy sposob dobry by nauczyc sie programowac..
jezeli chodzi o ff to sa 2 sposoby - albo napiszesz wlasna wtyczke (tutaj znajomos js + xml + jego kilku odmian), badz skorzystasz z wtyczki zwanej greasemonkey, w ktorej to bedziesz mogl napisac kod js, ktory gm bedzie odpalal na konkretnej witrynie..
problem z drugim sposobem jest taki ze raczej nie bedziesz mial powiadomienia glosowego - predzej jakis wielki czerwony prostokacik na stronce bedziesz mogl wywalic..
problem z pierwszym sposobem polega na tym , ze jest on zdecydowanie trudniejszy do opanowania
a gdzie szukac kursow i poradnikow? google it! jest tego mnostwo..