Jak zainteresować użytkowników konkursem?!
-
Mateusz Bogolubow
- Zaczyna działać

- Kontakt:
Jak zainteresować użytkowników konkursem?!
Ja zapewne cześć z Was wie prowadzę serwis webmade.org, którego zakres tematyczny jest podobny do WI. Od jakiegoś czasu organizuje konkurs, o którym można było przeczytać również na forum WI.
Niestety w żadnej z edycji (obecna to już siódma) ilość osób biorących udział w konkursie nie przekroczyła liczby 10. W tym miejscu rodzi sie pytanie do Was - jak to zmienić?
Informacje na forach niestety nie prowadzi w znacznym stopniu do zwiększenia zainteresowaniem konkursem. Starałem się również wysyłać informacje do szkół. Jednak odzew z ich strony był bardzo słaby.
Trochę odchodząc od tematu ciekawą sprawą jest, że choć szkoła ma własną domenę to nadal korzysta z darmowej poczty na wp.pl czy onet.pl - ale to już temat na inny post.
Wracając jednak do konkursu to nie wiem co jest nie tak... być może wymóg odpowiednio sformatowanej pracy w *.dot?! Bo nie sądzę aby nagrody były mało interesujące - prenumerata PHP Solutions, Edytor tekstu - Core Editor oraz dowolna książka z wydawnictwa Helion (do wartości 150zł).
Czekam na Wasze pomysły, bo ja już chyba swoje wyczerpałem...
Niestety w żadnej z edycji (obecna to już siódma) ilość osób biorących udział w konkursie nie przekroczyła liczby 10. W tym miejscu rodzi sie pytanie do Was - jak to zmienić?
Informacje na forach niestety nie prowadzi w znacznym stopniu do zwiększenia zainteresowaniem konkursem. Starałem się również wysyłać informacje do szkół. Jednak odzew z ich strony był bardzo słaby.
Trochę odchodząc od tematu ciekawą sprawą jest, że choć szkoła ma własną domenę to nadal korzysta z darmowej poczty na wp.pl czy onet.pl - ale to już temat na inny post.
Wracając jednak do konkursu to nie wiem co jest nie tak... być może wymóg odpowiednio sformatowanej pracy w *.dot?! Bo nie sądzę aby nagrody były mało interesujące - prenumerata PHP Solutions, Edytor tekstu - Core Editor oraz dowolna książka z wydawnictwa Helion (do wartości 150zł).
Czekam na Wasze pomysły, bo ja już chyba swoje wyczerpałem...
Re: Jak zainteresować użytkowników konkursem?!
1. OpenOffice. To już zniechęca ludzi na starcie. Sam takowy posiadam i sobie zachwalam ale ludzie na ogół boją się nowości a każdy Oknoposiadacz ma pakiet office (daje się wykastrować że jakieś 80% z was nielegalny) i tym się bawi.
2. Sam konkurs. Na ogół ludzie myślą że się znajdzie jakiś specjalista i nie mają szans więc nawet nie próbują.
3. Wiem po sobie, obiecałem dawno jeden tekst który przy okazji miał trafić na konkurs ale nigdy go nie skończyłem (wieczny brak czasu).
4. Daj na stronie głównej gdzieś info o tych co wygrali, prace tych co startują do rozpatrzenia innym, niech forum uczestniczy w tym to może się ludzie zainteresują. Teraz jest to takie trochę za kulisami.
2. Sam konkurs. Na ogół ludzie myślą że się znajdzie jakiś specjalista i nie mają szans więc nawet nie próbują.
3. Wiem po sobie, obiecałem dawno jeden tekst który przy okazji miał trafić na konkurs ale nigdy go nie skończyłem (wieczny brak czasu).
4. Daj na stronie głównej gdzieś info o tych co wygrali, prace tych co startują do rozpatrzenia innym, niech forum uczestniczy w tym to może się ludzie zainteresują. Teraz jest to takie trochę za kulisami.
1. Wspomniany format .dot
2. Reklama postaraj się to bardziej rozpowszechnić
3. Ogólnie fajny pomysł i jak będe miał czas to wezmę udział w konkursie
Życzę Powodzenia
2. Reklama postaraj się to bardziej rozpowszechnić
3. Ogólnie fajny pomysł i jak będe miał czas to wezmę udział w konkursie
Życzę Powodzenia
-
Mateusz Bogolubow
- Zaczyna działać

- Kontakt:
hmmm... w takim razie co proponujecie zamiast Open Office? Microsoft Office to jednak inwestycja, na którą nie stać wielu (przypuszczam, że nie wiele osób zdecyduje się podesłać pracę napisaną na nielegalnym oprogramowaniu), a jakiś standard prac musi być.
... to może z innej strony ugryzę problem: jakie "wymagania" co do standaryzacji prac nie zniechęciłyby Was do wzięcia udziału w konkursie?!
... to może z innej strony ugryzę problem: jakie "wymagania" co do standaryzacji prac nie zniechęciłyby Was do wzięcia udziału w konkursie?!
No ja bym po prostu zrezygnował z formatu. Jedyny warunek to taki by ten tekst dało się potem przekopiować.
U nas w Polsce panuje mentalność ludzi która pozwala absolutnie na wszystko.
Po prostu zrobił bym to tak jak się u nas pisze prace. Wymagania dotyczące rozmiaru czcionki itp a samo oprogramowanie w którym jest to napisane, dowolne albo zezwolić na MS Office i OpenOffice.
Oj tu byś się zdziwił(przypuszczam, że nie wiele osób zdecyduje się podesłać pracę napisaną na nielegalnym oprogramowaniu)
Jak prace licencjackie, inżynierskie itp. Określona czcionka na to, na to i na to.a jakiś standard prac musi być.
Wiem jedno, mnie jedyne co zniechęca to brak czasu, przesiaduje na Twojej stronie od czasu do czasu i jeden tekst miałem w przygotowaniu ale nie mam po prostu czasu go skończyć.... to może z innej strony ugryzę problem: jakie "wymagania" co do standaryzacji prac nie zniechęciłyby Was do wzięcia udziału w konkursie?!
Po prostu zrobił bym to tak jak się u nas pisze prace. Wymagania dotyczące rozmiaru czcionki itp a samo oprogramowanie w którym jest to napisane, dowolne albo zezwolić na MS Office i OpenOffice.
OpenOffice w sumie też potrafi zapisać w innych formatach choć mam fajny pomysł
Fajnie by było gdybyśmy zrobili tą pracę w HTML'u i byśmy ją podesłali na maila czy wrzucić na jakiegoś serwa czcionka i inne w html/css są dziecinnie proste
Mam nadzieje, że pomogłem

Fajnie by było gdybyśmy zrobili tą pracę w HTML'u i byśmy ją podesłali na maila czy wrzucić na jakiegoś serwa czcionka i inne w html/css są dziecinnie proste
Mam nadzieje, że pomogłem
No tak tylko teraz bierz pod uwagę to że trzeba by dokładać kod CSS takiego dokumentu do kodu CSS który prezentuje witrynę.
Do tego identyfikatory elementów (id, class) mogą mieć zbieżne nazwy z tymi które istnieją i nadpisać je.
Za dużo z tym roboty, zostaje możliwość taka by prace pisać w odpowiednim dziale w charakterze postów używając forumowego BBcode do stylizacji dokumentu. Plus taki że prezentując ją na portalu, nie trzeba jej odpowiednio stylizować (dodawać znaczników do fragmentów itp itd). Minusów mogę kilka wymienić ale Mateusz chyba je zna skoro nie daje wszystkich prac do publicznej oceny.
Pozdrawiam
Gorylek
Do tego identyfikatory elementów (id, class) mogą mieć zbieżne nazwy z tymi które istnieją i nadpisać je.
Za dużo z tym roboty, zostaje możliwość taka by prace pisać w odpowiednim dziale w charakterze postów używając forumowego BBcode do stylizacji dokumentu. Plus taki że prezentując ją na portalu, nie trzeba jej odpowiednio stylizować (dodawać znaczników do fragmentów itp itd). Minusów mogę kilka wymienić ale Mateusz chyba je zna skoro nie daje wszystkich prac do publicznej oceny.
Pozdrawiam
Gorylek
-
Mateusz Bogolubow
- Zaczyna działać

- Kontakt:
Niestety na to nie mam wpływu, ale z własnego doświadczenia wiem, że wystarczy poświęcić jeden wieczór aby naskrobać coś interesującego. Bardziej chyba sama myśl (oj mam tyle do napisania...) jest przerażająca niż już samo pisanie.gorylek pisze:Wiem jedno, mnie jedyne co zniechęca to brak czasu
Obawiam się, że to mogłoby wprowadzić dużo chaosu, ale będę rozważał tą ewentualność.gorylek pisze:No ja bym po prostu zrezygnował z formatu.
ardziej pisze:Fajnie by było gdybyśmy zrobili tą pracę w HTML'u i byśmy ją podesłali na maila czy wrzucić na jakiegoś serwa czcionka i inne w html/css są dziecinnie proste
Połączenie obu propozycji mogłoby być ciekawym rozwiązaniem. Muszę to rozpatrzeć.gorylek pisze:Za dużo z tym roboty, zostaje możliwość taka by prace pisać w odpowiednim dziale w charakterze postów używając forumowego BBcode do stylizacji dokumentu.
Na jakiej zasadzie udostępniać te prace?! Wraz z głosowaniem?gorylek pisze:Daj na stronie głównej gdzieś info o tych co wygrali, prace tych co startują do rozpatrzenia innym, niech forum uczestniczy w tym to może się ludzie zainteresują. Teraz jest to takie trochę za kulisami.
Wprowadzanie wszystkich publikacji do bazy danych to nadmiarowość pracy z mojej strony, na co nie zawsze mogę sobie pozwolić (brak czasu). Poza tym udostępnianie plików z pracami mogłoby spowodować, że będę otrzymywał pliki zarażone jakimś niechcianym oprogramowaniem, które będzie miało za zadanie zainfekować maszyny użytkowników czego na pewno nikt by nie chciał.
Jakiś pomysł na w miarę bezpieczne rozwiązanie?!
Może inaczej. Przynajmniej zezwolić na prace w MS Office i OpenOffice.Obawiam się, że to mogłoby wprowadzić dużo chaosu, ale będę rozważał tą ewentualność.
No trzeba brać pod uwagę możliwość w której decyzje o wygranej podejmują wszyscy użytkownicy forum.Na jakiej zasadzie udostępniać te prace?! Wraz z głosowaniem?
~ ludzie bardziej by się zapewne zaangażowali (przynajmniej niektórzy) jeżeli brali by w tym aktywny udział.
~ Dać termin do nadsyłania prac a następnie w dniu terminu, zebrać je, wsadzić do jednego tematu i dać głosowanie.
~ Praca zwycięska na portal jak dotychczas ale jeżeli były by inne wartościowe prace, za zgodą ich autorów można by je również umieścić.
~ Pamiętaj o notce że ostateczne zdanie ma administracja. Może być tak że mimo wszystko najpopularniejsza praca nie będzie Twoim zdaniem najlepsza i będziesz chciał nagrodzić kogoś innego. Jeżeli tego nie zrobisz to Twój udział drastycznie się zmniejszy do przedstawienia prac a następnie opublikowania tej co ma najwięcej głosów.
No i tu wraca pomysł z BBcode. Jeżeli prace były by pisane na zasadzie forumowego postu, publikacja takiej pracy trwała by bardzo krótko. Jedyna niedogodność to 65000 znaków na post jeżeli dobrze pamiętam.Wprowadzanie wszystkich publikacji do bazy danych to nadmiarowość pracy z mojej strony, na co nie zawsze mogę sobie pozwolić (brak czasu).
Dlatego najlepiej udostępniać je jako tekst a nie jako pliki. Wchodzisz w dział z konkursem na portalu/forum, czytasz i decydujesz. Podobnie umieszczenie takowego.Poza tym udostępnianie plików z pracami mogłoby spowodować, że będę otrzymywał pliki zarażone jakimś niechcianym oprogramowaniem, które będzie miało za zadanie zainfekować maszyny użytkowników czego na pewno nikt by nie chciał.
Drastyczne rozwiązanie jeżeli chciał byś otrzymywać prace bez możliwości wglądu przez innych to stworzyć dział z pisaniem dostępnym dla wszystkich i czytaniem tylko dla administracji (od moderatora albo admina wzwyż). Ostrzec tylko klientele że po wysłaniu pracy, nie mają możliwości poprawy. W trakcie pisania można użyć podglądu a samą prace można napisać w czymkolwiek a następnie tylko ostylować bbcode to co najważniejsze. (wstęp, nagłówki itp).
-
Mateusz Bogolubow
- Zaczyna działać

- Kontakt:
W zasadzie nie spotkałem się aby art. miał więcej niż 65tyś znaków - problem w zasadzie więc nie istnieje.Jedyna niedogodność to 65000 znaków na post jeżeli dobrze pamiętam.
Niestety może doprowadzić to do tego, że ludzie będą zakładać fikcyjne konta i głosować sami na siebie. Ale sam pomysł godny rozważenia.No trzeba brać pod uwagę możliwość w której decyzje o wygranej podejmują wszyscy użytkownicy forum.
Takie coś raczej odpada.Drastyczne rozwiązanie jeżeli chciał byś otrzymywać prace bez możliwości wglądu przez innych to stworzyć dział z pisaniem dostępnym dla wszystkich i czytaniem tylko dla administracji (od moderatora albo admina wzwyż).
... wielkie dzięki za uwagi. Teraz nadszedł czas na przymyślenia
No nie wiemW zasadzie nie spotkałem się aby art. miał więcej niż 65tyś znaków - problem w zasadzie więc nie istnieje.
No ja też borykałem się z tym problemem kiedy prowadziłem swoje forum. Owieczek było 16.000 (nie pytajcie co to za forum) i trudno było upilnować to stadko. W końcu rozwiązałem problem w ten sposób.Niestety może doprowadzić to do tego, że ludzie będą zakładać fikcyjne konta i głosować sami na siebie. Ale sam pomysł godny rozważenia.
~skrypt Przemo na którym stoi Twoja witryna pozwala na tworzenie grup.
~Tworzysz grupę, np "aktywni użytkownicy" albo coś w tym stylu, jak Ci pasuje. Ustawiasz dolny limit postów na 100 oraz automatyczne dodawanie.
~Tworzysz dział gdzie będą prace konkursowe z domyślnymi ustawieniami ale głosowanie w ankiecie ustawiasz na prywatne a następnie grupie "aktywni użytkownicy" nadajesz uprawnienia do głosowania.
~Na Twoim forum panuje mały ruch więc ewentualnego klienta który rejestruje nowe konta i z każdego pisze 100 postów było by cholernie łatwo wychwycić. Do tego głos co do tego co trafi na portal należał by do aktywnych użytkowników.
~Komentować mogą wszyscy także nikt nie poczuje się pokrzywdzony ale tylko Ci co się udzielają na forum, będą mieli prawo do pośredniego decydowania o tym co trafi na portal.
Dlatego mówiłem że to drastyczne rozwiązanie bo klient po napisaniu swojej pracy i zachowaniu jej w dziale, nie mógł by jej poprawić/edytować.Drastyczne rozwiązanie jeżeli chciał byś otrzymywać prace bez możliwości wglądu przez innych to stworzyć dział z pisaniem dostępnym dla wszystkich i czytaniem tylko dla administracji (od moderatora albo admina wzwyż).
Takie coś raczej odpada.
Tak z ciekawości, czemu nie założyłeś tego tematu u siebie ?Jeśli ktoś z Was będzie miał jeszcze jakieś propozycje to proszę piszcie. Od czasu do czasu będę się tu pojawiał :Wink: