[CSS] Problem z przewijającym się tłem forumlarza text w IE

HTML to podstawy w dziedzinie tworzenia stron WWW, Style CSS warto opanować, bowiem za ich pomocą można dostosować odpowiednio wygląd swojej witryny WWW. Zagłębiamy się dalej i udostępniamy w tym forum możliwość zadawania pytań o JavaScript.
ODPOWIEDZ
mako241
Nowy
Nowy
Kontakt:

[CSS] Problem z przewijającym się tłem forumlarza text w IE

Post autor: mako241 »

Kod: Zaznacz cały

#box_search input.text {
border: none; 
height: 20px; 
width: 120px; 
background: #F3F3F3 url(gfx/search.png); 
font-size: 12px; line-height: 17px; 
vertical-align: middle; color:#999;}
Teraz problem jest następujący. W Mozilli wyświetla się wszystko tak jak oczekuję, natomiast w IE kiedy wpisuję tekst dłuższy niż 120px razem z tekstem przwija się tło. Screen na podwójnym zoomie:

Obrazek

Co zrobić, aby tło wyglądało zawsze tak samo, nieruchomo, jak obecnie ma to miejsce w Mozilli?

Przy okazji zadam dwa inne pytania, żeby nie zaśmiecać forum:

1. Jak zrobić, aby tekst wpisywany w formularzu znajdował się po środku w pionie? W IE wystarcza "line-height: 20px;", jednak w Mozilli nadal tekst jest u góry pola formularza. Jest jakaś inna opcja niż "przycięcie" paddingami?

2. Jak guzikowi < input type="submit" > nadać swoje, rysunkowe tło?
To, niestety nie działa ani dla IE ani dla MFF.

#box_search input.button{background: url(gfx/search_btn.png); height: 23px;}

Oczywiście odrazu proszę o wskazówkę, jak nadać inny wygląd przycisku, kiedy jest wciskany.
ooo_michal
Przelotem
Przelotem

Re: [CSS] Problem z przewijającym się tłem forumlarza text w IE

Post autor: ooo_michal »

Zaczne od końca:
google -> obrazek jako przycisk -> strona nr 3 - już w opisie strony jest odpowiedź ale przeczytaj całość to się dowiesz więcej.

vertical-align: middle
Polecenie można zastosować do elementów wyświetlanych w linii (inline) lub komórek tabeli (<td>...</td> i <th>...</th>).

background-position: right
mako241
Nowy
Nowy
Kontakt:

ooo_michal pisze:Zaczne od końca:
google -> obrazek jako przycisk -> strona nr 3 - już w opisie strony jest odpowiedź ale przeczytaj całość to się dowiesz więcej.
W tym przypadku było wszystko dobrze, zapomniałem dodać border:none; przez co efekt tła nie był widoczny,
ooo_michal pisze:

vertical-align: middle
Polecenie można zastosować do elementów wyświetlanych w linii (inline) lub komórek tabeli (<td>...</td> i <th>...</th>).
Dobrze, jednak jak osiągnąć wyśrodkowanie pionowe formularza TEXT, jeśli line-height działa tylko w IE, a nie chcę do tego używać paddingów?
ooo_michal pisze:

background-position: right
Prawie dobrze, kiedy piszę się tekst tło sprawia wrażenie nieruchomego. Jednak, kiedy po wpisaniu tekstu cofamy kursor na początek tekstu (np. mając świadomość, że popełniliśmy wcześniej literówkę), tło się powiela i przewija.
ooo_michal
Przelotem
Przelotem

Post autor: ooo_michal »

To znowu od końca :-D
Prawie dobrze, kiedy piszę się tekst tło sprawia wrażenie nieruchomego. Jednak, kiedy po wpisaniu tekstu cofamy kursor na początek tekstu (np. mając świadomość, że popełniliśmy wcześniej literówkę), tło się powiela i przewija.
Zrób tak: input do którego będą przylegały po lewej i prawej divy mające jako tło obrazki z zaokrąglonymi rogami. inputowi daj tło z tej części obrazka, która sie powtarza. Będzie dobrze :-D
Dobrze, jednak jak osiągnąć wyśrodkowanie pionowe formularza TEXT, jeśli line-height działa tylko w IE, a nie chcę do tego używać paddingów?
Chyba najlepiej to wyjdzie za pomocą paddingów. W tej chwili nie widzę innego rozwiązania.
mako241
Nowy
Nowy
Kontakt:

ooo_michal pisze: Zrób tak: input do którego będą przylegały po lewej i prawej divy mające jako tło obrazki z zaokrąglonymi rogami. inputowi daj tło z tej części obrazka, która sie powtarza. Będzie dobrze :-D
Na to sam bym wpadł, wolałbym prawdziwe rozwiązanie, a nie taki półśrodek...
ale dziękuję za sugestie... :wink:
gorylek
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Post autor: gorylek »

Kiedy ten półśrodek to prawdziwe rozwiązanie. Dajesz graficzke szerokości 1px na repeat-x tak by mało zajmował i symulował tło a po bokach ustawiasz graficzke która ma za zadanie symulować zaokrąglone rogi. Innego wyjście nie masz.
ODPOWIEDZ