witam
otworzyłem w photoshopie dwa pliki, które sobie stworzyłem (pierwszy to tło a drugi to przycisk, oba mają rozszerzenie psd) i teraz jak przenieść przycisk do tła, próbuję użyć magicznego lassa żeby go wyciąć i pozniej wkleić do pliku z tłem..ale nie za dobrze to wygląda. Czy można to zrobić łatwiej albo inaczej?
Jeśli tak to jak?
jak połączyć 2 obrazki w jeden
Re: jak połączyć 2 obrazki w jeden
a nie mozesz przenosić poprostu warst pomiędzy plikami?
no tak zrobiłem
ale teraz mam tło a na nim przycisk
i chce miec kilka takich samych przycisków
z takimi samymyi własciwosciami
ale nie wiem jak to zrobić
ale teraz mam tło a na nim przycisk
i chce miec kilka takich samych przycisków
z takimi samymyi własciwosciami
ale nie wiem jak to zrobić
No jak wspomniał zakręcony, przenosisz jedną warstwe poprzez duplikacje do drugiego pliku i masz ładną całość.
Mając wzorzec możesz zrobić 2 rzeczy:
1. Zrobić ładne buttony za pomocą CSS z obrazkiem jako tło i nadanym, odpowiednio wystylizowanym tekstem.
2. We wzorcu zmieniać np sam tekst na buttonie i zapisywać go jako PNG (lub ewentualnie JPG) używając opcji Zapisz dla WEB'a czy jakoś tak (dawno Photoshopa nie odpalałem, wole Gimpa).
Ot cała filozofia. Jak nie o to chodzi to opisz dokładnie co Cie gnębi.
Mając wzorzec możesz zrobić 2 rzeczy:
1. Zrobić ładne buttony za pomocą CSS z obrazkiem jako tło i nadanym, odpowiednio wystylizowanym tekstem.
2. We wzorcu zmieniać np sam tekst na buttonie i zapisywać go jako PNG (lub ewentualnie JPG) używając opcji Zapisz dla WEB'a czy jakoś tak (dawno Photoshopa nie odpalałem, wole Gimpa).
Ot cała filozofia. Jak nie o to chodzi to opisz dokładnie co Cie gnębi.
no własnie gnębi mnie coś troszkę innego, już udało mi się połączyć wszystko w jeden plik. teraz mam tło a na nim jeden przycisk, a chciałbym mieć 3 takie same przyciski.
Robię tak: zaznaczam warstwę z przyciskiem z wcisniętym controlem
następnie daje "kopiuj scalone"
tworzę nową warstwę, i daje wklej.
I fakt pojawia się skopiowany przycisk, ale nie jest on dokładnie taki jak poprzedni, jest jakiś jaśniejszy..i nie wiem dlaczego;/
Robię tak: zaznaczam warstwę z przyciskiem z wcisniętym controlem
następnie daje "kopiuj scalone"
tworzę nową warstwę, i daje wklej.
I fakt pojawia się skopiowany przycisk, ale nie jest on dokładnie taki jak poprzedni, jest jakiś jaśniejszy..i nie wiem dlaczego;/
Dlaczego chcesz łączyć tlo strony z przyciskami?
ok już problem rozwiązany, znalazłem magiczną opcję "scalaj warstwy", której wcześniej nie użyłem dlatego przycisk się róznił.
ps. tło strony chce łączyć z przyciskami ponieważ chce zrobić sobie szablon na allegro i pomyślałem że zarówno tło jak i przyciski będą jako jeden obrazek wczytywane.
No chyba że macie jakiś lepszy pomysł?
ps. tło strony chce łączyć z przyciskami ponieważ chce zrobić sobie szablon na allegro i pomyślałem że zarówno tło jak i przyciski będą jako jeden obrazek wczytywane.
No chyba że macie jakiś lepszy pomysł?
a jak chcesz zrobić zmianę obrazka po najechaniu myszka na przycisk? tlo to tło, a przyciski to przyciski, jedno z drugim nie ma nic wspolnego, przynajmniejnie powinno miec.
No i do allegro trzeba miec pliki na jakims serwerze, ale to chyba wiesz
No i do allegro trzeba miec pliki na jakims serwerze, ale to chyba wiesz