Dynamiczne wczytywanie tekstu i obrazu

Technologia Flash, czyli animacja na potrzeby stron WWW to świat daleko odbiegły od zwykłego programowania i kodu. Zapytaj o pomoc i podziel się z nami Twoimi problemami z zakresu Flasha.
derhase
Nowy
Nowy

Dynamiczne wczytywanie tekstu i obrazu

Post autor: derhase »

Witajcie moi drodzy mam nie lada gratkę mianowicie ... problem polega na tym iż chciałbym przygotować stronę w której będe mogł w łatwy sposob dodwać alementy zastanawialem sie nad tym chwile i pomyslalem sobie ze trzeba bedzie uzyc LoacVars do tekstu oraz MovieClipLoader do wczytania graficzki .. ale nie wiem czy to najlepszy sposob w tym przypadku. A najogrsze w tym wszystkim jest to zeby po wczytaniu nowego zaluzmy jpg i txt przeskoczylo o jeden ponizej ...Czyli wraz z momentem dodania nowego produktu na strone dynamicznie przeskoczylo o jeden w doł......

Bo najgorsze jest to ze wczytywane obiekty beda na scrollu i bedzie odstep miedzy nimi jak nie bedzie dynamicznie sie wczytywać to wszystko szlak wezmie bo jak kiedys robilem scrolla to okreslalem y i x

Bardzo proszę o pomoc jakis toturial link do forum szukalem i niestety. Chociaz znając życie na pewno nie raz juz ktos o to pytał

Pozdrawiam i licze na pomoc z waszej strony. :?:
derhase
Nowy
Nowy

Re: Dynamiczne wczytywanie tekstu i obrazu

Wielkie dzieki za linka do tej wiedzy na pewno sie przyda. Przyznam sie ze kombinowalem z tymi plikami ktore sa w linku ale jest maly problem
Mianowicie te komponenty flashowe sa okropne zmienic kolor nie w kazdym sie da

Odrazu napisze ze szperałem na forum i znalazlem temat zwiazany z HALOTHEME dobra ale nie o tym mowa

1Panowie jest taka sprawa mamy scrolla dzialajacego na ruch myszka i teraz chcialbym zrobic zeby do tego scrolla wczytywalo newsy no to tak sobie pomyslalem zeby do scrolla wczytywalo zewnetrzne swfy a w tych swfach wczytywaly by sie zdjecia oraz tekst do danego newsa wszystko pieknie ladnie ale moj scroll jest oparty na czyms takim ze Y jest staly o to kod i co sie stanie jak ktos zechce dodac kolejnego newsa do scrolla to juz po zawodach :(
bo Y jest podany i scroll nie bedzie reagowal

<b>2</b>I mam jeszcze pytanie ktory strasznie mnie dreczy jak wczytam zaluzmy swfa z zewnatrz do obszaru news to jak zrobic zeby po klikniknieciu na niego np zostala wykonana jakas czynnosc np po kliknieciu na zew swfa na sceniu glownej wczyta sie plik ten ten albo przeskoczy do klatki 20
Chodzi mi o to czy da rade zrobic tak żeby zew swfy mogly miec wplyw na scene index.?

Jak można sprostac temu zadaniu?

Kod: Zaznacz cały

panel.onRollOver = panelOver;

function panelOver () {
	this.onEnterFrame = scrollPanel;
	delete this.onRollOver;
	this.lockroot = true
}

var b = stroke.getBounds(this);

function scrollPanel(){
	if(_ymouse>b.yMax || _ymouse<b.yMin || _xmouse<b.xMin || _xmouse>b.xMax) {
		this.onRollOver = panelOver;
		delete this.onEnterFrame;
	}

if(panel._y >= 1176.1) {
		panel._y = 1176.1;
	}	
	if(panel._y <= -315.9) {
		panel._y = -315.9;
	}

var ydist = _ymouse - 270;

panel._y -= +ydist / 12; 
}
Marek_bf
Administrator
Kontakt:

Post autor: Marek_bf »

1. Albo napisz aplikację dostosowująca scrolla do wysokości MC albo używaj komponentów.
2. Przeczytaj druga część tego http://www.webinside.pl/flash/tutoriale/137 tutka.
derhase
Nowy
Nowy

Witaj ponowanie dzieki za linki hmmmm z tego co wyczytalem te zrodla nie bardzo sa dynamiczne i moze byc problem updatem ale ja kombinowalem i chcialbym przedstawic mój plan ktory moze sie udac z Twoja pomoca :)

A więc zaluzmy ze mamy plik index wstawiony jest komponent TextArea (wylaczylem jego bacground alpha=0) i teraz zrobilem w ten sposob ze przygotowalem 2 newsy news_1 i news_2 .

W pliku news_1 i news_2 wczytuje się zewnetrzny jpg oraz txt

z pliku tekstnews.txt wczytywany jest tekst do news_1.swf oraz news_2.swf
plus CSS okresla wyglad tekstu.

I teraz wyzej wymienione Newsy wczytywane sa do TextArea umieszczonego w index. Sciezka do plikow swf zostala podana w pliku tekst.txt

I teraz zaczynaja sie schody :( Gdy ogladalem przyklad który Marek_bf mi przedstawił wszystko wczytywalo sie w tych plikach swietnie wrecz idealnie W moim przypadku gdy wykasowałem tekst i podalem sciezki do samych swfów pojawil sie klops Pliki news_1.swf oraz news_2.swf wczytuja sie owszem ale nie jeden pod drugim tak zeby zachowac odstep od siebie tylko sie nakladaja a nawet jesli zrobie male odstepy poprzez znacznik <br/> który łamie wiersz to owszem news1_swf obnizy sie o tyle ile wstawie znaczników ale scroll TextArea nie działa :( dopiero gdy umiescilem

na samym dole kodu symboliczną " kropkę "<p class ='title1'>.</p> dopiero zadzialal scroll.

I teraz moje pytanie Czy da sie uzyskac taki efekt zeby za pomoca tych plików ktora Wam przedstawiam wczytywaly sie swfy jeden pod drugim nie uzywajac kropeczek i innych znaków?

I druga sprawa jaka mnie nurtuje to problem z swfami zaluzmy ze udało sie uzyskac efekt wczytania w odpowiednie miejsce moich swfów news_1.swf oraz news_2.swf Dwa pliki ktore sie bede wczytywały sa jako przyciski i teraz moje pytanie jak zrobic zeby wczytane swfa po kliknieciu na Newsa przenioslo nas do 20 klatki w pliku index.
Pliki
http://78.131.152.26/~tomaszza/Robert/wczytywanie.rar
ODPOWIEDZ