Czy da się tak wyciać ... ?

Wszystko, co związane z grafiką, przygotowaniem projektów www, jej optymalizacją oraz tworzeniem reklam internetowych.
marten

Czy da się tak wyciać ... ?

Post autor: marten »

Witam wszystkich :)

Przygotowałem sobie layout strony w PS. --> strona

Mam z nim pewien problem..chodzi o prostokąt, a dokładniej otaczający go cień. Nie za bardzo wiem w jaki sposób mam wstawić go na stronę..Czy wyciąć czy może wstawić do tabeli lub div'a jako powtarzające się tło ?? (jeżeli tak, to jak to wszystko ze sobą połączyć) ??

Będę wdzięczny za każdą wskazówkę.

pozdrawiam, marten.
gorylek
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Re: Czy da się tak wyciać ... ?

Post autor: gorylek »

Witam,
cień jest o wiele za duży jak na mój gust. Ma być elementem który poprawia strone wizualnie a nie elementem który zajmuje 1/20 ekranu (no może przesadzam).
A jeżeli już pytasz to można to zrobić, w miejscu w którym cień jest nieregularny (na rogach) wstawiasz grafike a w pionie można wyciąć kawałek cienia o wysokości 1px, wstawić go w ramke i nadać dla tła repeat-y.
Problem w tym że będzie troszke kombinowania bo ta ramka musi Ci się rozciągać na wysokość strony (rozumie że nie będzie stała bo inaczej byś nie pytał tylko wstawił graficzke).
Ogólnie żeby to razem jakoś spójnie wyglądało, trzeba się będzie zdeczka nakombinować. No i chcąc nie chcąc taka zabawa sprawi że semantyke strony szlag trafi ale zauważyłem że mało kto się tym przejmuje :-)
ODPOWIEDZ