Pytania początkującego

Tematy, które tyczą się webmasterstwa, a nie pasują do konkretnych działów.

Pytania początkującego

Post autor: cron »

Wiadomo, że dla każdego teraźniejszego webmastera XHTML i CSS to podstawa, wiadomo też, że to nie wystarczy.
Jednak co dalej ? Przychodzi czas, że należy się zdecydować: "ASP czy PHP ?!" jednak ja nie o tym...
Powiedzcie mi, czy webmaster powinien się skupić na nauce jednego z wymienionych wyżej języków czy może uczyć się jednocześnie np. JavaScriptu, AJAX'A ? I patrząc na to od drugiej strony, czy da się nauczyć JavaScriptu i znaleźć pracę bez znajomości ASP/PHP ?
Za wszelkie odpowiedzi nie będące w stylu "skorzystaj z wyszukiwarki" z góry dziękuje.
Sniper
Kontakt:

Re: Pytania początkującego

Post autor: Sniper »

Też niedawno zacząłem przygodę z HTML, CSS i teraz widzę że jak najprędzej muszę sie nauczyć PHP bo HTML mi nie wystarcza, na twoim miejscu uczył bym sie PHP i korzystał przy tym z programu Adobe - Dreamweaver CS3
Marek_bf
Administrator
Kontakt:

Post autor: Marek_bf »

Sniper pisze: i korzystał przy tym z programu Adobe - Dreamweaver CS3
A nie wystarczy np. skromny Pajączek?
Sniper
Kontakt:

Post autor: Sniper »

Pajączek też dobry he :) ale Dreamweaver to już bardziej do PHP, ja nie ukrywam pisze narazie tylko w HTML, CSS i korzystam z programu ezHTML :-D również polecam
Marek_bf
Administrator
Kontakt:

Post autor: Marek_bf »

Bardziej do PHP to jest Zend. :)
Na początku lepiej jest uczyć się na prostszym edytorze, aby uczyć się PHP nie obsługi edytora.
gorylek
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Post autor: gorylek »

Solidna podstawa to XHTML, CSS, mySQL, PHP i JavaScript (z tym ostatnim uważajcie jak stosujecie na stronie).
Co do edytorów to najlepiej używać dowolnego który koloruje składnie i wszystko pisać odręcznie. Inaczej mało co się nauczycie. A poza tym to czas i praca, nikt od tak nie staje się dobrym webmasterem.
ooo_michal
Przelotem
Przelotem

Post autor: ooo_michal »

Sniper pisze:korzystał przy tym z programu Adobe - Dreamweaver CS3
Szkoda tylko, że wększość osób korzystających z tego programu nie posiada na to licencji. A wiadomo ile to kosztuje. Ja korzystałem dłuższy czas z notatnika i nie narzekałem ale kolorowanie składni czy autouzupełnianie kodu do funkcje bardzo ułatwiające pracę więc teraz używam programów posiadających owe funkcje.

Post autor: cron »

W jakim sensie uważać z JavaScriptem ?
ooo_michal
Przelotem
Przelotem

Post autor: ooo_michal »

Po pierwsze trzeba go używać tak, żeby efekty JavaScript nie utrudniały odbioru treści a po drrugie to przeglądarki inaczej interpretują kod i czasem niektóre fragmenty trzeba pisać w kilku wersjach.
Nie wiem czy gorylek coś jeszcze miał na myśli ale o powyższych rzeczach trzeba pamiętać.
gorylek
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Post autor: gorylek »

Po pierwsze trzeba go używać tak, żeby efekty JavaScript nie utrudniały odbioru treści
Dokładnie, nieraz widziałem menu w javascript, jedyny sposób na nawigowanie na stronie zrobione jako rozwijane a że wtedy siedziałem na linuxie i miałem przeglądarke z wyłączoną obsługją javascript, menu nie działało i po stronie nie mogłem się poruszać bo nie było żadnej alternatywy.
Podobny problem miałem z jedną fikuśną przeglądarką pod openSUSE (stare dzieje) kiedy to JavaScript była obsługiwana prawidłowo ale pod tą przeglądarką wywalało błąd skryptu (Gdzie pod windowsowską operą wszystko było cacy) i dalej strona była nie do przeglądnięcia.

Jeżeli używasz JavaScript to albo dawaj alternatywe dla tych którzy jej nie mają lub mają z nią problemy albo używaj do takich elementów które są nie do końca niezbędne (ja stosuje do rozwijania menu gdzie domyślnie jest rozwinięte żeby dobrze rozbudowane menu mało miejsca zajmowało, do wszelakiego rodzaju opisów i skryptów coś przeliczających w trybie natychmiastowym no i paru innych drobiazgów).
a po drrugie to przeglądarki inaczej interpretują kod i czasem niektóre fragmenty trzeba pisać w kilku wersjach.
Bądźmy szczerzy, najwięcej problemów sprawia IE. Największy gniot jaki znam i do tego jeszcze ma go 40-60% internautów :| W sumie dobrym pomysłem było by tu na forum albo na portalu stworzyć mały dział albo temat w którym opisali byśmy pare błędów IE czy ewentualnie innych przeglądarek i opis jak sobie z nimi poradzić.
ODPOWIEDZ