[mySQL][UTF8] Problem z niektórymi znakami

Języki, których efekty są wykonywane po stronie serwera. PHP, ASP czy CGI w połączeniu z bazami danych SQL dają niezwykłe możliwości budowy i zarządzania stron WWW. Tu zadajemy pytania oraz demonstrujemy kod, z którym mamy problem.
tmz
Nowy
Nowy
Kontakt:

[mySQL][UTF8] Problem z niektórymi znakami

Post autor: tmz »

Witam,
odwieczna walka z utf8 trwa:
Mam dane do wrzucenia do mysql, w utf8. Import działa do pewnego stopnia poprawnie, tzn wiekszosc polskich i niepolskich znakow wchodzi poprawnie, na niektorych jednak sie import danych zacnina.

Przykładem takiego znaku jest litera "Ł", duża. Pozostałe polskie wchodza poprawnie. Zacinanie sie polega na tym, ze dodawanie danych przebiega bez informacji o bledach itd, ale w momencie natrafienia na "Ł" w jakims tekscie tekst jest w tym miejscu ucinany (wiec zamiast "Żołądek Łosia" w tabeli bede mial "Żołądek ").

Jak mowilem, pozostale polskie sa OK, aczkolwiek np. z hiszpańskiego "¡Átame!" dostane już tylko "¡"...

Ktos coś wie? Bug w mysql czy co?
Ostatnio zmieniony pn mar 24, 2008 9:34 pm przez tmz, łącznie zmieniany 2 razy.
Keph
Nowy
Nowy
Kontakt:

Re: [mySQL][UTF8] Problem z niektórymi znakami

Post autor: Keph »

Importujesz przez phpmyadmin?

Zauważyłem, że ma on tendencję do mordowania jakichkolwiek znaków w utf8. Zakładam, że to bug i osobiście nie znam obejścia (jak ktoś zna - sam jestem ciekaw), ale wrzucanie pól przez własnoręcznie sporządzony skrypt działa bezproblemowo, więc nie jest to raczej kwestia samego mysql'a
tmz
Nowy
Nowy
Kontakt:

Re: [mySQL][UTF8] Problem z niektórymi znakami

Post autor: tmz »

Również.
Zapodaje skrypt z linii komend na serwerze oraz importuje plik phpmyadminem - w obydwu przypadkach wynik jest identyczny...
ODPOWIEDZ