IE źle wyswietla stronę :/ pomocy
IE źle wyswietla stronę :/ pomocy
hej :)robiłam taką prymitywną stronkę ... cały czas patrzyłam co na niej się dzieje na Firefoxie ... a potem załączyłam ją na IE i doznałam szoku bo cała się posypała :/ ... ktoś może luknąć dlaczego??? http://www.toydolls.ovh.org/ORIFLAME ... bo mnie się wydawało że tabelka utrzyma wszystko w kupie ... a tu kapa :/
Re: IE źle wyswietla stronę :/ pomocy
Twój problem to coś w stylu: "Kupiłem gę komputerową wkładam płytkę do DVD i nie działa, dlaczego???". Otóż dlatego ,że DVD służy do odtwarzania filmów ,a gra przeznaczona jest dla komputera.
Tabela służy do przedstawiania danych tabelarycznych. Przepisz to używając div'ów i CSS.
Tabela służy do przedstawiania danych tabelarycznych. Przepisz to używając div'ów i CSS.
dzięki za łopatologiczne i chyba lekko ironiczne wytłumaczenie ...dzięki <każdy kiedyś zaczyna> szkoda tylko że ja dopiero sie uczę i zaczęłam od htmla :/ ale może niedługo coś mi się uda zrobić 
jesli komuś yb się nudziło to bardzo bym prosiła o np. jakiś podstawowy pliczek jak z divów ułożyć taką siatkę ... :/ wiem że to lamerskie pytanie, ale od czegoś trzeba zacząć ... siedziałam nad tym zagadnieniem, w poziomie jeszcze jakoś sobie radzę, ale nie rozumiem jak mam wstawić tą pionową kolumnę po lewej :/

za wszelką pomoc wielkie dzięki
jesli komuś yb się nudziło to bardzo bym prosiła o np. jakiś podstawowy pliczek jak z divów ułożyć taką siatkę ... :/ wiem że to lamerskie pytanie, ale od czegoś trzeba zacząć ... siedziałam nad tym zagadnieniem, w poziomie jeszcze jakoś sobie radzę, ale nie rozumiem jak mam wstawić tą pionową kolumnę po lewej :/

za wszelką pomoc wielkie dzięki
Jakiej szerokości mają być te poszczególne div'y???
walczę dalej z tymi divami
wymyśliłam coś takiego http://www.toydolls.ovh.org/ORIFLAME czy to jest poprawny zapis divów, bo ja tak trochę metodę chybił trafił narazie przybieram 
No i widzisz strona już na div'ach. W IE i FF wyświetla się dobrze w reszcie przeglądarek też. Jest tylko jeden haczyk. Przy pozycjonowaniu absolutnym nie wyśrodkujesz strony ,a jeśli nawet to tylko dal jednej rozdzielczości.
Wiesz to zależy co chcesz zrobić i jaki efekt uzyskać ,ale napiszę rozwiązanie na podstawowe problemy:
1.Wyśrodkowywanie jednego DIV'a:
- HTML:
-CSS:
2. Ustawianie dwóch lub więcej DIV'ów obok siebie:
-HTML
-CSS
Jeśli chcesz żeby te DIV'y było dodatkowo wyśrodkowane wsadzasz je w DIV'a z margin: 0 auto; czyli tak jak w pierwszym przykładzie. Dodatkowo jeśli chcesz żeby ten DIV rozciągał się z tymi dwoma następny element w nim się znajdujący musi mieć przypisaną wartość clear: both;.
To chyba takie dwa podstawowe problemy z jakimi się można spotkać.Jakby co to pisz.
1.Wyśrodkowywanie jednego DIV'a:
- HTML:
Kod: Zaznacz cały
<div id="div1"></div>Kod: Zaznacz cały
div#div1 {
width: 50px;
height: 50px;
border: 1px solid #666;
margin: 0 auto;
}
//Wartości width, height, border są tylko po to żeby można było zobaczyć efekt-HTML
Kod: Zaznacz cały
<div id="div1"></div>
<div id="div2"></div>Kod: Zaznacz cały
div#div1, div#div2 {
width: 50px;
height: 50px;
border: 1px solid #666;
float: left;
clear: none;
}
//Wartości width, height, border są tylko po to żeby można było zobaczyć efektTo chyba takie dwa podstawowe problemy z jakimi się można spotkać.Jakby co to pisz.
wielkie dzięki
powoli zaczyna mi się rozjaśniać obraz
no to będę walczyć dalej, a jakby co to oczywiście nie omieszkam zapytać
[/sql]