[www] ChceCiCosPowiedziec.pl

Tutaj uzyskasz cenne porady i słowa konstruktywnej krytyki na temat własnych projektów związanych z internetem.
ODPOWIEDZ
hodel

[www] ChceCiCosPowiedziec.pl

Post autor: hodel »

proszę o uwagi i komentarze http://www.ChceCiCosPowiedziec.pl
Allen
Nowy
Nowy
Kontakt:

Re: [www] ChceCiCosPowiedziec.pl

Post autor: Allen »

Plus za pomysł.

To co nie jest wystarczająco jasne względem ergonomii interfejsu użytkownika:
  1. Strona główna:
    • Przydałby się jakiś opis, o czym ta witryna jest - najlepiej ponad obszarem z wsyłaniem pliku. Można wstawić krótką zajawkę i pełne info na oddzielnej stronie.
    • Niejasny jest obszar z wysyłaniem pliku. Do czego służy? Co i po co mam wysłać? Krótki opis. (patrz 1. kropka ;))
    • "Wypróbuj nasze możliwości na przykładowych fotografiach" Możliwości - jakie? Czego ode mnie oczekujesz?... Opis.
    • Nie wiem, czy mogę kliknąć obrazek. Niby kursor zmienia się, ale co stanie się, gdy kliknę na fotkę. (Jest pomysł na rozwiązanie tej kwestii - poszukaj wskazówki wykorzystującej CSS, po najechaniu na obrazek pojawia się ikonka/tekst z powiększeniem).
  2. Podstrona przed edycją:
    • Brak nawigacji. Gdzie jestem? jak mogę wrócić, tam gdzie byłem? Gdzie mogę jeszcze pójść? Breadcrumb tuż pod nagłówkiem strony.
    • Niejasne określenie zajawki "Plik jest gotowy do edycji.". Krótki opis w ramce-boxie (zalecam sformatować Box w CSS).
    • Guzik edycja pod obrazkiem. Zbyt wciśnięty. Przydałby się dodatkowy znak nowego wiersza.
  3. Podstrona w trakcie edycji:
    • Przybornik narzędzi, mógłby znaleźć się w boxie oddzielającym go i wyróżniającym. Spójność przybornika. Górny przybornik przenieść pomiędzy zdjęcie a czcionki.
    • Przycisk "Zapisz i zamknij projekt". Staraj się używać standardowych guzików do obsługi formularzy. Po to one są. Obecny, mocno graficzny, daje mylne wrażenie, że jest jedną z czcionek. Wydaje się być nie tym, czym powinien być - czyli przyciskiem. Brak przycisku anulowania edycji.
Ostatnie, techniczne:
- Tabele nie służą do budowy stron www. Tabele służą do prezentacji danych tabelarycznych. Do budowy stron używaj DIV + pozycjonowanie w CSS.
- Oddzielaj formę od treści, strukturę strony od jej prezentacji (XHTML; CSS, ECMAScript, DOM 2).
- Rozsądek nade wszystko.

Mam nadzieję, że pomogłem.
hodel

Post autor: hodel »

wielkie dzięki właśnie takiej opinii potrzebowalem
HERO
Nowy
Nowy
Kontakt:

Post autor: HERO »